maanantai 23. syyskuuta 2013

Omena-toskakakku

Pikakäväisyllä Karungissa tein äiteelle ja isille vähän leipomuksia, rukiista peltileipää ja omena-toskakakkua. Olen tehnyt tätä muistaakseni myös viime syksynä, mutta Sillä sipulin ohjeen toskamäärä oli minun tarkoituksiin vähän ylimitoitettu. Siispä nyt hieman viisaampana, tein toskasta 2/3. Sokeria ois voinu pohjasta vähentää vieläki enemmän omaan makuun, mutta muilta osin on kyllä melkoinen herkkupala tämä torttu!



Omena-toskakakku

Pohja:
3 munaa
1,25 dl sokeria (1 dl riittäis kyllä)
3,5 dl vehnäjauhoja (joista 1 dl spelttijauhoja)
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
70g voita
1dl täysmaitoa
ripaus kardemummaa
pari tumpsautusta kanelia

Täyte:
4 kuorittua omenaa lohkoina

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, sulatettu voi ja maito. Laita piirakkavuokaan leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan ja paina omenalohkot kevyesti päälle. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Valmista toscapäällinen sillä aikaa kun piiras on uunissa.



Toscapäällinen
80g voita
100g mantelilastuja 
0,7 dl sokeria
1,2 dl kermaa

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon muut ainekset. Sekoittele seosta kymmenisen minuuttia ja levitä esipaistetun piirakan päälle. Paista piirakkaa vielä noin 15 minuuttia tai kunnes toscakuorrute on kauniin kultaisen värinen. Varo polttamasta pintaa. 


Ei kommentteja: