lauantai 18. helmikuuta 2012

Vahingossa melkein vegaania

Tulinpa ihan ajattelematta kokkailleeksi fetajuustoa lukuun ottamatta vegaanisen menun. Mietinkin viimeksi blogia päivittäessä, että tulee ehkä käytettyä vähän liikaakin eläinkunnan tuotteita nykyään. Ainakin haluaisin julkaista enemmän ihan kokonaan vegetaristisia ohjeita. Liekö ollut tämä aatos takaraivossa, kun marssin tänään kauppaan hakemaan illallistarpeita.

Hevi-osastolla kuljaillessani näin ranskalaisia myskikurpitsoita, joita kohtaan aloin tuntea suunnatonta vetoa. Sen ympärille kasasin salaatin alkuruoaksi ja pääruokaan sain kimmokkeen Makusta ja vajavaisesta pastapussista, joka oli jäänyt yli taannoiselta lauantaiaterialta. Jälkiruokaan alemangoja ja kookosmaitoa ja siinähän se sitten olikin!

Kurpisa oli suloisen makeaa ja uunissa kypsyessään sitruksien kanssa muuttui vielä astetta herkummaksi! Tämän makuiseksi olen aina lapsenakin kuvitellut kurpitsan, josta aina lastenkirjoissa ties mitä herkkua.



Uunikurpitsasalaatti

1 myskikurpitsa
oliiviöljyä
sormisuolaa, mustapippuria
tuoretta timjamia
1 sitruuna
1 appelsiini

1 rs salaattisekoitusta (pinaatti, rucola, punamangoldi)
1 avokado
fetajuustoa
avokadoöljyä

Kuori ja paloittele kurpitsa ja levitä palat uunipellille. Valuta päälle oliiviöljyä, ripota suolaa ja pippuria ja muutamia timjamin oksia. Laita pellille myös halkaistut sitrukset leikkuupinta peltiä vasten. Kypsennä 210 asteessa 15-20 min tai kunnes kurpitsa on kypsää.
Levitä salaattivadille salaattisekoitus, levitä kypsät kurpitsan palat ja avokado. Murustele fetaa ja pirskottele avokadoöljyä. Jos kurpitsat eivät olleet riittävän sitruksisia, purista myös sitruksien mehua salaatin päälle.


Pastaan sain tosiaan idean Makussa näkemästäni reseptistä, jossa pastaan oli laitettu pestoa, herneitä ja saksanpähkinöitä. Varioin ideaa hieman ja lopputulos sisälsi herneitä monessa eri muodossa.



Herne-pestopasta


Pesto:
1 ruukku herneenversoja
1 dl kuorittuja manteleita
1/2-1 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria

250 g täysjyväpastaa
100 g herneitä (pakaste)
1 tlk kypsiä kikherneitä valutettuna
75 g saksanpähkinöitä
(sormisuolaa)

Aja peston aineet tahnaksi sauvasekoittimella. Keitä pasta al denteksi ja valuta. Yhdistä kaikki aineet pastaan, kuumenna ja tarkasta maku.


Kookos ja mango ovat aika klassinen pari, eikä se pettänyt tälläkään kertaa. Kookosmaidosta keitelty kiisseli maistui puhtaan kookoksiselta, kun sokeria lisäsi maltillisesti. Mango toi kermaisen kookoksen rinnalle raikkautta ja cashewpähkinät hieman sattumia. Onneksi tätä jäi kaappiin vielä annoksen verran...



Kookoskiisseli mangon kera


1 tlk kookosmaitoa
1 dl vettä
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl inkkarisokeria
1 tl vaniljasokeria

1 kypsä mango

cashewpähkinöitä

Sekoita kookosmaito, vesi, tärkkelys ja inkkarisokeri kattilassa. Nosta kattila liedelle ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen noin 3 min edelleen sekoitellen. Lisää lopuksi vaniljasokeri ja jäähdytä sittten.
Soseuta mango sauvasekoittimella. Kokoa annosmaljoihin: pohjalle kookoskiisseliä, päälle mangososetta ja koristeeksi pähkinöitä. Nam!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

MUMS! Härkämeloni on MAUKASTA ja voittaa kyllä tällainen menuu iltapuuron 100-0! (vaikka ei puurossakaan vikaa ole :))