sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Leipää ja perunasalaattia ja avokadoa ja kakkua ja aaaah...


Taas kerran punkerokokous tee-se-itse-brunssin merkeissä. Kuulaan sunnuntaiaamupäivän (Mikä valo!! Huomaa myös kuvista..!) ja aamulenkin jälkeen herkkuleipä täytteineen, perunasalaatti, hedelmät, kesäkurpitsa-suklaakakku ja omatekoiset sitruuna- sekä mangojäätelö (, joka tosin maistui hieman lohelta :D) tekivät hyvin kauppansa.


Oma panokseni oli leipäpuoli, johon sain idean viime talven Glorian R&V:stä (mistäpä muustakaan…). Hieman ohjetta spelttiseen suuntaan muokkaillen tein vallan mainion leivän, joka muhi oikein meheväksi yön yli kohotessaan.


 

Auringonkukansiemen-spelttileipä

5 dl vettä
25 g tuorehiivaa
½ dl hunajaa
3 ½ dl kaurahiutaleita
5 dl spelttijauhoja
3-4 hiivaleipäjauhoja
50 g pehmeää voita
1 ½ rkl suolaa
1 ½ dl auringonkukansiemeniä

Liuota hiiva viileään veteen, lisää hunaja ja kaurahiutaleet ja alusta jauhot mukaan. Vaivaa taikinaa noin 15 min, lisää voi, suola ja siemet ja jatka vielä 5 min. Anna kohota yön yli jääkaapissa.
Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä tangoiksi. Kieputa kaksi tankoa ympäri keskenään ja laita leipävuokaan. Tee toinen leipä samalla tavalla. Kohota leipiä 45-60 min.
Heitä n. 1 dl vettä 250 asteisen uunin pohjalle ja laita leivät uuniin. Laske 5 min päästä lämpö 180 asteeseen ja paista noin 35 min. Ota lopuksi leivät pois vuoasta ja laita pohja päälle päin uuniin vielä 10 minuutiksi.


 

Yrttipesto

½ ruukkua basilikaa
½ ruukkua ruohosipulia
muutama timjamin ja salvian oksa
1 dl cashewpähkinöitä
¼ dl avokadoöljyä
½-¾ dl oliiviöljyä
1-2 rkl sitruunamehua
¼ - ½ tl suolaa
mustapippuria
ripaus inkkarisokeria

Kaikki vain mössöksi sauvasekoittimella!



Karamellisoitu punasipuli

2 punasipulia
2 rkl voita
2 tl sherryviinietikkaa
2-3 rkl hunajaa
½ tl suolakiteitä
pari rouhausta mustapippuria myllystä

Kuori ja siivuta punasipuli ohuiksi. Kuullota sipuleita pannulla voissa pieni tovi ja lisää sitten loput aineet.


Näiden lisäksi leipien päälle kasailtiin tomaattia, avokadoa ja vuohenjuustoa.




Jälkkärihenkinen pläjäys syntyi, kun leipäviipaleelle sipaisi hieman voita, päälle lime curdia (omnomnom!) ja lopuksi vielä siivu vuohenjuustoa. Aaaaah…

6 kommenttia:

Tiia kirjoitti...

Mistä jäätelöön lohiefekti tuli? :D

Helmi kirjoitti...

Sanopa se! :D Minun näkemys on se, että oikein kypsästä mangosta vaan tulee helposti vähän sen suuntanen maku, erityisesti soseutettuna. Lohen maku iski tajuntaan varsinkin, kun jätskiä laittoi pienen määrän kerrallaan suuhun. Jos kauhaisi suuremman lusikallisen, ei se tuntunut niin selvästi. Hassua kyllä... :D

Kultasiskoni kirjoitti...

Ihanaa Helmi, nyt saan täältä tuon herkkuleivän osoitteen ja vielä karamellisoidun punasipulinkin! Eikun brunsseilemaan! :)
t. Anna

Kultasiskoni kirjoitti...

Ohjeenpas!

Helmi kirjoitti...

Ja kuten huomaat, leipä on vieläpä ylen helppo tehdä! (:
Kannattaa muuten suhtautua punasipuliohjeen ainemääriin pienellä varauksella: ne kun lähinnä yrittävät olla selkokielisiä arvioita minun lorauksista, hyppysistä jne... :D

Luumukka kirjoitti...

Tosiaan, luonnonvalossa kuvatut otokset ovat mahtavia. Käyhän kipaisemassa tunnustus blogistani ;)