sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Sushi-ilta

Vietin parin ystävän kanssa eilen ihanan sushi-illan, joka oli samalla ensimmäinen kerta, kun olin itse laittelemassa sushia. Aika näperrystä, mutta mielestäni hauskaa sellaista ja seurassa hommasta suoriuduttiin yllättävän nopeasti.



Suosikikseni kohosi mahdollisesti munakas-sushi, vaikka kaikki olivat ihania! Luulen kyllä, että tämä ruoka ei olisi minulle puoliksikaan yhtä herkkua, ellen rakastaisi wasabia. Se vain on niin i-h-a-n-a-a! Kipakka maku ja raikas nenänieluun kohoava tujaus ei tosiaankaan jätä kylmäksi, edes -30 asteen pakkasessa. Tykkäisin käyttää wasabia enemmänkin, mutta en ole vielä keksinyt liikaa hyviä keinoja. Mielessäni ovat pitempään kukkuneet myös raakailu-blogien sushit, jotka kuulostavat herkuilta. Tuo riisi kun ei ole ykkössuosikkejani raaka-ainelistalla, niin seuraavaksi voisin hyvinkin kokeilla jotain tällaista tai tällaista.

Me teimme riisin vähän helpommalla tavalla kirjaston sushikirjan mukaan. Siinä etikkaan ei lisäilty suolaa ja sokeria, vaan sitä pirskoteltiin sellaisenaan riisin päälle. Koska minulla ei ole käyttämäämme ohjetta, tässä on Kikkomanin sivuilta löytynyt ohje. Olisi varmasti maukas tämänkin!


Sushiriisin keitto-ohje: (Kikkomanin sivuilta)


300 g sushiriisiä
330 ml vettä
5 rkl riisi- tai viinietikkaa
1 rkl sokeria
4 tl suolaa

Perusohje riisin valmistukseen:
Huuhtele riisiä siivilässä juoksevan veden alla, kunnes siitä valuva vesi on kirkasta. Aseta riisi siivilässä sivuun noin tunniksi, jotta se pääsee turpoamaan. Tämän jälkeen laita riisi kattilaan, kaada päälle vettä ja anna kiehua noin kaksi minuuttia ilman kantta. Käännä lämpö pienelle. Laita kansi päälle kun vesi kiehuu hiljakseltaan ja anna riisin olla noin 15 minuutin ajan. Tällä välin kuumenna viinietikka, sokeri ja suola jatkuvasti sekoittaen, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. Älä anna seoksen kiehahtaa. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Aseta riisi isoon kulhoon ja kaada jäähtynyt etikka-suola-sokeri -seos riisin joukkoon vähitellen puulastaa käyttäen. Seoksen tulisi päällystää riisi, ei kastella sitä läpimäräksi. Jätä riisi jäähtymään huoneenlämpöiseksi.




Kasvis-sushi

nori-arkkeja
sushiriisiä
kurkkua, paprikaa, avokadoa ohuina suikaleina
tahinia (notkista vähän vedellä ja soijalla)

soijakastiketta, wasabia

Levitä pitkittäin puolitetuille nori-arkeille sushiriisiä, jätä reunoille noin sentti vapaata. Levitä toiseen reunaan riisin päälle tahinia, päälle kasvissuikaleita ja rullaa tästä reunasta lähtien. Kostuta sormia, niin saat nori-arkin reunat pysymään kiinni. Viipaloi rulla suupaloiksi. Tarjoa wasabin ja soijakastikkeen kanssa. 





Munakas-sushi 

6 kananmunaa
1 tl sakea
1 tl omenaviinietikkaa
2 tl soijakastiketta
1/4 tl suolaa
1 tl sokeria

sushiriisiä, nori-arkkeja

Sekoita muniin muut aineet ja vaahdota kevyesti vatkaten. Sivele paistinpannuun öljyä ja paista ensin kolmasosa munaseoksesta molemmin puolin. Nosta lautaselle, kääri rullaksi ja paista seuraava kolmannes. Nosta edellinen rulla seuraavan valmiin munalätyn päälle ja pyöritä molemmat yhdessä rullaksi. Tee vielä viimeinen munakas ja rullaa samalla tavalla. Anna jäähtyä ja leikkaa viipaleiksi. 
Muotoile riisistä palleroita munakassiivujen päälle, pyöräytä ympärille suikale nori-arkkia ja kiinnitä kostein sormin. 


Tofu-sushi

300 g maustamatonta tofua

3 rkl soijakastiketta
4 rkl sakea (riisiviinaa)
1 tl fariinisokeria
1 tl chilihiutaleita (tai 2 tl chilikastiketta)
2 tl seesamiöljyä
2 cm pala inkivääriä raastettuna
1 hienonnettu valkosipulinkynsi

sushiriisiä, nori-arkkeja, ruohosipulia

Sekoita marinadin ainekset ja kaada noin puolen sentin paksuisiksi leikattujen tofusiivujen päälle. Anna tofun marinoitua ainakin tunti tai kaksi, käännä tofu siivuja maustumisen aikana. 
Muotoile riisistä palleroita tofusiivujen päälle, pyöräytä ympärille suikale nori-arkkia ja kiinnitä kostein sormin. Sido lopuksi ympärille ruohosipulin varsi. 




Jälkiruoaksi valmistui viime vuoden blogihitti, key lime pie, johon käytimme Ruokahommia-blogin ohjetta, joka puolestaan oli peräisin Voisilmipelistä. Pidin piirakan kirpeydestä kovasti ja sen rinnalla tarjoiltu löysä kermavaaahto pehmensi makua mukavasti. Luulen, että kuitenkin raastoimme limen kuorta hieman liian raivokkaasti saadaksemme kokoon tuon 4 rkl kuoriraastetta, koska sivumakuna oli aistittava pieni kitkerä. Olen melko varma, että tuo johtui juurikin sitruksen kuoren liian syvien kerrosten päätymisestä tortun täytteeseen.
Kaikille seurueessamme piiras ei maistunut yhtä hyvin, vaan torttaa kommentoitiin "liian tujakaksi ja turhan limeiseksi". Tästä ongelmasta olisi ehkä päästy tyytymällä pelkkään mehuun täytteen maustamisessa, mutta olisikohan tuo enää maistunut 'key limeltä'. Jaa-a.




Key lime pie

Täyte:
4 rkl raastettua limenkuorta (mitä neljästä liemstä lähtee)
4 keltuaista
1 tlk (400 g) kondensoitua maitoa
1 dl tuorepuristettua limemehua (4 limestä)

Pohja:
150 g digestive-keksejä
75 g voita

Lisäksi:
limesiivuja
kermavaahtoa

Tee ensin täyte. Vatkaa kulhossa limenkuorta ja keltuaisia muutama minuutti, kunnes väri muuttuu vihertäväksi. Lisää sen jälkeen sekaan maito koko ajan kevyesti vatkaten, ja lopuksi mehu. Jätä huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi -- tänä aikana täytteen tulisi saostua huomattavasti.
Tee pohja: Jauha keksit hienoksi joko monitoimikoneessa tai vanhanaikaisesti nuijimalla. Sulata voi ja sekoita keksien sekaan.
Laita irtopohjavuoan tai piirakkavuoan pohjalle leivinpaperi ja painele keksi-voiseos pohjalle ja osittain reunoille.
Paista pohjaa 165-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia, kunnes se alkaa hieman ruskistua.
Ota sen jälkeen pohja uunista ja kaada päälle täyte. Laita takaisin uuniin n. 15-17 minuutiksi. Piiras on valmis, kun täyte on asettunut, mutta heilutettaessa tytisee vielä. Huomaa, että key lime pien ei kuulu ruskistua uunissa.
Jäähdytä piiras kokonaan ja viilennä sen jälkeen jääkaapissa. Tarjoile limesiivujen ja kermavaahdon kanssa.

Ei kommentteja: