Tuliset perunat - Batata harra
- 1 kg perunoita (yleis)
- 1 rkl + 2 rkl (oliivi)öljyä
- 1 tl suolaa
- 3 valkosipulinkynttä
- 1/2–1 tl cayennepippuria
- 1/4 tl mustapippuria
- 1 ruukku korianteria silputtuna
- (suolaa)
- Kuori perunat tai pese ne harjalla. Leikkaa ne sentin paksuisiksi viipaleiksi.
- Kääntele perunoiden joukkoon 1 rkl öljyä ja suola. Kumoa perunat pellille leivinpaperin päälle.
- Kypsennä perunoita 250-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, eli kunnes perunat ovat saaneet väriä.
- Sekoita kupissa loput öljystä, puristetut valkosipulinkynnet, cayennepippuri ja mustapippuri.
- Pirskota valkosipuliseos perunoiden joukkoon ja lisää silputtu korianteri. Kääntele.
- Kypsennä perunoita uunissa vielä muutama minuutti, eli kunnes tunnet valkosipulin tuoksuvan.
- Tarkista maku ja lisää halutessasi ripaus suolaa.
- Nauti perunat lämpiminä.
Leipä - Khobz
- 2 dl ruokajogurttia
- 2 dl vettä
- 1/2 dl öljyä
- 2 tl suolaa
- 15 g hiivaa
- 5 dl täysjyvävehnäjauhoja
- noin 2 1/2 dl vehnäjauhoja
- Aloita leivän valmistus edellisenä iltana.
- Mittaa kulhoon ruokajogurtti, kylmä vesi, öljy ja suola. Liuota joukkoon hiiva.
- Sekoita jauhot joukkoon vähitellen ja alusta tasainen, kimmoisa taikina.
- Peitä kulho kannella tai kelmulla ja nosta se yöksi jääkaappiin.
- Ota taikina jääkaapista muutama tunti ennen ruokailua.
- Nappaa siitä tennispallon kokoisia paloja ja taputtele ne litteähköiksi leiviksi suoraan pellille, leivinpaperin päälle.
- Peitä leivät liinalla ja anna kohota 1 1/2 tuntia.
- Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista leipiä noin 15 minuuttia.
- Kääri leivät pyyhkeeseen ja nauti lämpiminä.
Paprika-saksanpähkinätahna - Muhammara
- 2 punaista paprikaa
- 140 g (2 pussia) saksanpähkinöitä
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/2 dl (oliivi)öljyä
- 1 1/2 rkl paprikajauhetta
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 tl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl cayennepippuria
- ripaus mustapippuria
- Kuumenna uunin grillivastukset ja paahda paprikoita, kunnes kuori on reilusti mustunut. Kääntele välillä. Grillaa samalla munakoiso baba ghannouj -tahnaa varten.
- Siirrä paprikat elintarvikemuovipussiin ja sulje pussi. Höyry höllentää kuoren.
- Kuori jäähtyneet paprikat ja poista siemenet. Älä ole turhan tarkka, pienet hiiltyneet kuorenpalat tuovat lisämakua tahnaan.
- Mittaa kaikki tahnan aineet kapeaan kulhoon ja tasoita seos sauvasekoittajalla.
Munakoisotahna - Baba Ghannouj
- 500 g munakoisoa
- 1/2 dl tahinia eli seesamitahnaa
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- 1 ruukku persiljaa silputtuna
- Kuumenna uunin grillivastukset ja grillaa munakoisoa, kunnes kuori on reilusti mustunut. Kääntele munakoisoa välillä.
- Tee munakoison pohjaan viilto ja jätä jäähtymään. Anna ylimääräisen nesteen valua munakoisosta.
- Raaputa lusikalla munakoison malto kulhoon.
- Mittaa joukkoon kaikki loput aineet persiljaa lukuunottamatta. Tasoita seos sauvasekoittajalla.
- Sekoita lopuksi joukkoon persiljasilppu.
Lämpimät kikherneet - Hummus balila
- 3 dl kuivattuja kikherneitä
- 1/2 dl + 1/2 dl (oliivi)öljyä
- 1 1/2 tl juustokuminaa jauhettuna
- 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 80 g (1 pussi) pinjansiemeniä
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippuria
- Aloita ruuanvalmistus edellisenä iltana. Liota kikherneitä vedessä yön yli. Valuta vesi pois, huuhtele herneet ja keitä uudessa vedessä noin 1 1/2 tuntia.
- Kuumenna kasarissa 1/2 dl öljyä. Kaada joukkoon juustokumina ja kääntele hetki.
- Kumoa kasariin valutetut kikherneet ja valkosipulit. Kääntele, peitä kannella ja anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kääntele seosta toisinaan.
- Paahda pannulla pinjansiemenet.
- Ota puolet kikherneistä syrjään ja survo loput herneet perunasurvimella.
- Sekoita kokonaiset kikherneet survottujen joukkoon ja lisää seokseen myös pinjansiemenet, loput öljystä, sitruunamehu, suola ja mustapippuri.
- Nauti lämpimänä.
Tabbouleh (määristä on kyllä hankala sanoa enää mitään; ois pitäny postata aikasemmin..)
n. 2 dl (speltti)kuskusia + 4 dl vettä + ripaus suolaa ja loraus oliiviöljyä
1 kurkku
4 tomaattia
1/2 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
1/2 prk oliiveja
kourallinen rusinoita
pikku nippu persiljaa
suolaa, mustapippuria, minttua
oliiviöljyä, sitruunamehua
Turvota kuskus ja sekoita siihen suola ja öljy. Pilko kasvikset ja sekoita kaikki aineet keskenään. Mausta maistelemalla.
Avokado-hernesalaatti
(lähes sama Yaelianilla: http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2010/02/helppo-herne-avokaadosalaatti.html)
2 avokadoa
1 pss herneitä
1 punasipuli
1 omena
pieni nippu persiljaa
n. 2 rkl sitruunamehua
n. 2 rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria
Kuutioi avokadot ja omena, hienonna punasipuli ja sekoita kaikki aineet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti