sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Mezeateria tyärille


Ihan juuri sitä, mitä otsikko kertoo. Vihreässä Langassa oli jokunen viikko (tai nyt jo varmaan kuukausi) sitten houkuttelevia mezereseptejä, joita paloin halusta päästä kokeilemaan. Eipä siinä mitään, koekaniineille vain tieto mezeillallisesta ja kokkaus alkakoon. Osa resepteistä oli kyllä minulle pienoinen pettymys, odotin ehkä jotain ylimaallisen herkullista. Tytöt kyllä kovasti kehuivat ja parhaan arvosanan saivat salaatit, jotka tulivat ihan vain meikäläisen selkäytimestä. Näin se vain on nähtävä: parhaat ruoat eivät synny silmä kovana ohjetta seuraamalla teeluskikka kädessä. Oma apu paras apu. Ei Langan reseptejä kyllä missään nimessä huonoiksi voi väittää, ei lainkaan, mutta pientä viilailua niissä oli.

Tuliset perunat - Batata harra
  • 1 kg perunoita (yleis)
  • 1 rkl + 2 rkl (oliivi)öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1/2–1 tl cayennepippuria
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1 ruukku korianteria silputtuna
  • (suolaa)
  1. Kuori perunat tai pese ne harjalla. Leikkaa ne sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  2. Kääntele perunoiden joukkoon 1 rkl öljyä ja suola. Kumoa perunat pellille leivinpaperin päälle.
  3. Kypsennä perunoita 250-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, eli kunnes perunat ovat saaneet väriä.
  4. Sekoita kupissa loput öljystä, puristetut valkosipulinkynnet, cayennepippuri ja mustapippuri.
  5. Pirskota valkosipuliseos perunoiden joukkoon ja lisää silputtu korianteri. Kääntele.
  6. Kypsennä perunoita uunissa vielä muutama minuutti, eli kunnes tunnet valkosipulin tuoksuvan.
  7. Tarkista maku ja lisää halutessasi ripaus suolaa.
  8. Nauti perunat lämpiminä.

Leipä - Khobz
  • 2 dl ruokajogurttia
  • 2 dl vettä
  • 1/2 dl öljyä
  • 2 tl suolaa
  • 15 g hiivaa
  • 5 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • noin 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  1. Aloita leivän valmistus edellisenä iltana.
  2. Mittaa kulhoon ruokajogurtti, kylmä vesi, öljy ja suola. Liuota joukkoon hiiva.
  3. Sekoita jauhot joukkoon vähitellen ja alusta tasainen, kimmoisa taikina.
  4. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja nosta se yöksi jääkaappiin.
  5. Ota taikina jääkaapista muutama tunti ennen ruokailua.
  6. Nappaa siitä tennispallon kokoisia paloja ja taputtele ne litteähköiksi leiviksi suoraan pellille, leivinpaperin päälle.
  7. Peitä leivät liinalla ja anna kohota 1 1/2 tuntia.
  8. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista leipiä noin 15 minuuttia.
  9. Kääri leivät pyyhkeeseen ja nauti lämpiminä.

Paprika-saksanpähkinätahna - Muhammara
  • 2 punaista paprikaa
  • 140 g (2 pussia) saksanpähkinöitä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1/2 dl (oliivi)öljyä
  • 1 1/2 rkl paprikajauhetta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl cayennepippuria
  • ripaus mustapippuria
  1. Kuumenna uunin grillivastukset ja paahda paprikoita, kunnes kuori on reilusti mustunut. Kääntele välillä. Grillaa samalla munakoiso baba ghannouj -tahnaa varten.
  2. Siirrä paprikat elintarvikemuovipussiin ja sulje pussi. Höyry höllentää kuoren.
  3. Kuori jäähtyneet paprikat ja poista siemenet. Älä ole turhan tarkka, pienet hiiltyneet kuorenpalat tuovat lisämakua tahnaan.
  4. Mittaa kaikki tahnan aineet kapeaan kulhoon ja tasoita seos sauvasekoittajalla.

Munakoisotahna - Baba Ghannouj
  • 500 g munakoisoa
  • 1/2 dl tahinia eli seesamitahnaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1 ruukku persiljaa silputtuna
  1. Kuumenna uunin grillivastukset ja grillaa munakoisoa, kunnes kuori on reilusti mustunut. Kääntele munakoisoa välillä.
  2. Tee munakoison pohjaan viilto ja jätä jäähtymään. Anna ylimääräisen nesteen valua munakoisosta.
  3. Raaputa lusikalla munakoison malto kulhoon.
  4. Mittaa joukkoon kaikki loput aineet persiljaa lukuunottamatta. Tasoita seos sauvasekoittajalla.
  5. Sekoita lopuksi joukkoon persiljasilppu.


Lämpimät kikherneet - Hummus balila
  • 3 dl kuivattuja kikherneitä
  • 1/2 dl + 1/2 dl (oliivi)öljyä
  • 1 1/2 tl juustokuminaa jauhettuna
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 80 g (1 pussi) pinjansiemeniä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  1. Aloita ruuanvalmistus edellisenä iltana. Liota kikherneitä vedessä yön yli. Valuta vesi pois, huuhtele herneet ja keitä uudessa vedessä noin 1 1/2 tuntia.
  2. Kuumenna kasarissa 1/2 dl öljyä. Kaada joukkoon juustokumina ja kääntele hetki.
  3. Kumoa kasariin valutetut kikherneet ja valkosipulit. Kääntele, peitä kannella ja anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kääntele seosta toisinaan.
  4. Paahda pannulla pinjansiemenet.
  5. Ota puolet kikherneistä syrjään ja survo loput herneet perunasurvimella.
  6. Sekoita kokonaiset kikherneet survottujen joukkoon ja lisää seokseen myös pinjansiemenet, loput öljystä, sitruunamehu, suola ja mustapippuri.
  7. Nauti lämpimänä.
Tabbouleh (määristä on kyllä hankala sanoa enää mitään; ois pitäny postata aikasemmin..)


n. 2 dl (speltti)kuskusia + 4 dl vettä + ripaus suolaa ja loraus oliiviöljyä
1 kurkku
4 tomaattia
1/2 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
1/2 prk oliiveja
kourallinen rusinoita
pikku nippu persiljaa
suolaa, mustapippuria, minttua
oliiviöljyä, sitruunamehua

Turvota kuskus ja sekoita siihen suola ja öljy. Pilko kasvikset ja sekoita kaikki aineet keskenään. Mausta maistelemalla.

Avokado-hernesalaatti
(lähes sama Yaelianilla: http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2010/02/helppo-herne-avokaadosalaatti.html)

2 avokadoa
1 pss herneitä
1 punasipuli
1 omena
pieni nippu persiljaa
n. 2 rkl sitruunamehua
n. 2 rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Kuutioi avokadot ja omena, hienonna punasipuli ja sekoita kaikki aineet.

Ei kommentteja: