perjantai 26. maaliskuuta 2010

Aprikoosi-hirssipuuro ja sieni-pastavuoka


Jos haluaa herkutella, niin tämä aprikoosi-hirssipuuro on sellaisessa tilanteessa omiaan aamupalalle. Hyvin huuhdottu ja liotettu hirssi ei tosiaankaan ole kitkerää, kuten joku on joskus valitellut. Hirssiä on viljelty Aasiassa jo yli 7000 vuotta sitten ja joskus sitä on ilmeisesti viljelty myös Suomessa. (Nyt luultavasti ei..?) Sen sisältämistä mineraaleista täytyy mainita erityisesti rauta, jota siitä löytyy enemmän kuin muista viljoista. Myös magnesiumia, kalsiumia ja B-ryhmän vitamiineja siinä on kiitettävästi.

Hirssi-aprikoosipuuro

2 dl hirssiä (huuhdo hyvin kuumalla ja kylmällä vedellä vuorotellen)
2-3 dl vettä
6 kuivattua aprikoosia (tai enemmän maun mukaan)
2-3 dl kauramaitoa
1/2 tl suolaa

Liota huuhdottua hirssiä ja pilkottuja aprikooseja yön yli. Lisää kauramaito ja keitä hiljalleen kypsäksi noin 40 min. Lisää lopuksi suola.

Kokeilin eka kertaa soijajauhoja "munamaitoon" tässä mennä viikolla, kun tein pastavuokaa. Oli oikein onnistunut kokeilu, joka tulee olemaan käytössä keittiössäni jatkossakin. Ohjetta tähänkään vuokaan ei ollut, joten kirjoittelen tähän suurinpiirtein, mitä se sisälsi. Nyt kun katson ohjetta jälkeenpäin, herää kysymys: miksi ihmeessä en lisännyt tähän (kylmäsavustettua) tofua?!

Sieni-pastavuoka

tummaa (kierre)pastaa
sieniä(suppilovahveroita ja tatteja)
sipulia (kelta- ja puna-)
valkosipulia
tuoretta chiliä
juustokuminaa
öljyä
paprikakuutioita (oranssia ja punaista)
suolaa, musta- ja valkopippuria
pakastepersiljaa
kauramaitoa ja soijajauhoja (3:1)

Keitä pasta puolikypsäksi. Kuullota valkosipulia, chiliä ja juustokuminaa öljyssä hetki, lisää sitten sipuli ja sienet sekä paprika. Pyörittele hetki ja mausta pippureilla ja kevyesti suolalla. Sekoita soijajauhoista ja kauramaidosta seos ja mausta persiljalla ja suolalla(ja halutessasi muullakin). Sekoita pastaan sieniseos ja laita voideltuun vuokaan. Kaada päälle "munamaito" ja paista noin 200 asteessa puolisen tuntia.

Ei kommentteja: