sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Asia on pihvi - eikun kaali


Minähän siis syön paljon kaalta. Keräkaalta, kukkakaalta, parsakaalta, punakaalta. Kurttukaalta, ruusukaalta, kiinankaalta, hapankaalta. Suhteemme on intohimoinen ja erityisen rakkaudella suhtaudun kaalisalaatteihin. Tässäpä taas muutama sellainen ja muuta mukavaa väheksytyistä ystävistäni.

Kaalislow (muokailtu Härkäpapua sarvista -kirjasta)

lohko kaalta
1 rs mungin ituja
1 omena
1 rs hapankaalta
1 tl suolaa
1-1,5 dl pellavamajoneesia

Höylää kaali suikaleiksi ja raasta omena. Sekoita kaaleen suola ja anna olla sen aikaa, kun valmistelet muut. Sekoita kaikki keskenään ja anna maustua muutama tunti.

Pellavamajoneesi

2 rkl pellavansiemeniä tai 1 rkl rouhetta (laitoin kyllä 2 rkl rouhettakin)
3 rkl lämmintä vettä (meni varmaan 5)
1 tl suolaa
1 tl sinappia tai jauhetta
0,5 tl sokeria (1,5 inkkaria)
2 dl öljyä (meni vain 1,5)
2-3 tl omenaviinietikkaa
0,5-0,75 dl vettä

Jauha pellavansiemenet morttelissa ja sekoita siihen vesi ja kuivat aineet. Vatkaa öljy mukaan pienissä erissä, lisää etikka ja vesi. Vatkaa kuohkeaksi. Säilyy noin viikon kylmässä.

Kaikki majoneesi ei mennyt yhteen kaalislow'hun, joten tein myöhemmin toisen kaalisalaatin, johon käytin sitä. Tämä oli aivan über-hyvää!

Kaalislow 2

lohko kaalta
3 porkkanaa
2 pientä naurista
3 sellerin vartta
1 omena
1 tl suolaa
2-4 rkl pellavamajoneesia

Tänään sitten vaihteeksi kypsennettyä kaalta.

Pähkinäinen kaali-soijapata

noin 100 g soijasuikaleita
1 l vettä
3 tl kasvisliemijauhetta
2 kuivattua chiliä
3 kuivaa aurinkokuivattua tomaattia
1-2 rkl kp kookosöljyä
sormenpään kokoinen pala inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
1-2 tl garam masalaa
1 tl paprikaa
1-2 tl suolaa
1/4-1/3 kaalta
1 lanttu
1 nauris
1 selleri
1 sipuli
n. 2 dl vettä
lohko kukkakaalta
pieni kesäkurpitsa
2-3 rkl pähkinätahnaa (huomioi, mikäli suolattu)

Keitä soijasuikaleita kasvisliemessä chilien ja tomaattien kanssa noin 10 min. Valuta.
Hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri, kuutioi juurekset ja suikaloi sipuli ja kaali. Kuullota mausteita, valkosipulia ja inkivääriä kookosöljyssä muutama minuutti, lisää sitten sipuli, kaali ja juurekset. Pyörittele hetki ja lisää sitten vesi ja suola. Paloittele kukkakaali pieniksi nupuiksi ja kuutioi kesäkurpitsa. Lisää pannuun 10-15 minuutin jälkeen pähkinätahnan kanssa ja anna hautua kypsäksi.

Ei kommentteja: