keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Heviosastosta köökiksi

Viimeinen kuukausi on ollut melkoista ryntäilyä ympäriinsä. Kokkailulle on onneksi riittänyt aikaa, mutta bloggailulle ei energiaa ole riittänyt. Tämän päivän to do -lista loppui yllättävän aikaisin, joten eikun tilaisuuteen kiinni ja pitkästä aikaa blogger auki! 
Olen jo jonkin aikaa haudutellut pientä nimen muutosta, koska Heviosasto ei enää tunnu niin kätevältä nimeltä kuin 6 vuotta sitten... Osoite saa luvan säilyä samana, mutta nimi muuttuu mielikuvituksettomasti Helmin köökiksi. (Päätin jättää nokkeluudet sikseen, koska ne eivät välttämättä ole kovinkaan ajattomia.)

Alkakoon Helmin kööki kuukauden takaisilla kokkailuilla, kun sain erikoisvieraita pöydän ääreen. Ajatuksena oli saada tarjolle mahdollisimman monia perisuomalaisia makuja. Valitsin pääraaka-aineiksi raparperin, mustikan, riistan ja suppilovahverot, hillan ja kauran. Nämä kaikki ovat itselleni kovin rakkaita makuja, joten tarjoilin niitä innolla ensimmäistä kertaa Suomeen matkanneelle vieraalle.




Alkudrinkki: Rhuba martini á la Helmi



4 cl Russian standard  -vodkaa
2 cl raparperisiirappia (ohje)
0,5 cl hunajaa
ripaus sitruunamehua
6 basilikan lehteä

Ainesosat ravistetaan shakerissa ja juoma siivilöidään. 


Alkuruoka: Mustikka-chevre-salaatti
Juomana: Deinhard Rosé de Blanc et Noir Medium Dry, puolikuiva rosee-kuohuva.

rucolaa, vuonankaalia
tuoreita mustikoita
avokadoa + sitruunamehua
chevreä 
paahdettuja pinjansiemeniä
hyvää oliiviöljyä
balsamicosiirappia
suolakiteitä

Pilko avokado, pirskota palasten päälle sitruuna mehua. Siivuta chevre ja puolita siivut halutessasi. Paahda pinjansiemenet. Annostele ainekset lautasille, pirskota päälle oliiviöljyä, hieman balsamicosiirappia ja suolakiteitä. 


Pääruoka: Hirvilihapullat, paahdetut perunat, suppilovahverokastike
Juomana: Santa Helena Selección Directoria Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2012, täyteläinen punaviini



Hirvilihapullat

800 g hirvenjauhelihaa
250 g pekonia
1 iso sipuli hienonnettuna
1,5 dl tummaa olutta
1,5 dl ruiskorppujauhoa
1,5 dl kermaa
2 kananmunaa
1,5-2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
3 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

Kuullota hienonnettu pekoni ja sipuli. Kaada olut ja kerma kulhoon korppujauhojen päälle, anna turvota hetki. Lisää mausteet, kananmunat, jauheliha ja pekoni-sipulisilppu. Muotoile pyöryköiksi ja paista pannulla voi-öljyseoksessa tai uunissa 225 asteessa. 

Paahdetut perunat

pieniä perunoita
oliiviöljyä
suolakiteitä
mustapippuria
tuoretta timjamia
raastettua sitruunankuorta

Pese perunat hyvin. Laita uunivuokaan ja pirskota päälle öljyä ja lisää mausteet. Kypsennä 200 asteessa noin 30 min, tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Suppilovahveromuhennos

1 dl kuivattuja suppilovahveroita
2 rkl voita
1 sipuli
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl täysmaitoa 
2-3 dl ruoka-/kuohukermaa
suolaa, mustapippuria
ruohosipulia

Liota suppikset kylmässä vedessä noin 20 min. Kaada vesi pois, purista kevyesti. Paahda sieniä pannulla, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää sitten voi ja hienonnettu sipuli, kuullota. Sekoita joukkoon vehnäjauho, lisää sitten maito ja kerma. Keittele kasaan 10-15 min, lisää mausteet ja tarkasta maku. 



Jälkiruoka: Hillavaahtoa kaurakupeissa

Kaurakupit
75 g voisulaa
1 1/2 dl kaurahiutaleita
3/4 dl vehnä-/hiivaleipäjauhoja
1 dl täysruokosokeria
1/4 dl raakaruokosiirappia
1/4 dl kuohukermaa
1/4 tl leivinjauhetta
Sekoita kaikki ainekset taikinaksi. Tee 2 pellille ruokalusikalla 4 kasaa per pelti (leviävät kovasti), levitä hieman ympyrän mallisiksi. Paista noin 10 min 175 asteessa ja asettele pian uunista oton jälkeen kuppeihin, anna jäähtyä.
Hillavaahto
1,5 dl kuohukermaa
100 g mascarponea
3 dl hilloja
1/2 dl ruokosokeria (tai maun mukaan)

Vaahdota kerma ja lisää siihen kevyesti vatkaten mascarpone. Makeuta sokerilla ja lisää joukoon hillat. 

1 kommentti:

Rommirusina kirjoitti...

Ihana suomimenu, kyllä on vieraiden kelvannut. :)