torstai 26. joulukuuta 2013

Juustotarjottimelle

Punasipuli- ja taateli-omenahilloketta sekä rouheisia kaurakeksejä juustotarjoilua varten. Punasipulihillokkeen ohjetta muokkailin vähän käsien ulottuvilla olevan tarjonnan mukaiseksi, mutta maku ei (uskoakseni) paljoakaan muutoksista kärsinyt. Maistuu juustojen, erityisesti brien, seuralaisena, eikä esim. riistapata perunamuusilla tai muu liharuoka olisi myöskään huono veto.



Punasipulihilloke (alkuperäinen esikuvaohje Pirkka)

500 g punasipulia
1 kanelitanko
2 tähtianista
5 kokonaista neilikkaa
1 1/2 dl tummaa glögiä
1/2 dl vettä
2 rkl punaviinietikkaa
1 1/4 dl hillosokeria

Kiehauta vesi, glögi ja mausteet, lisää hienonnetut punasipulit ja punaviinietikka. Keitä 10 min ja poista mausteet. Lisää hillosokeri ja keitä vielä noin 20 min. Kuumenna puhtaat lasipurkit 100-asteisessa uunissa ja kiehauta kannet vedessä. Purkita kuuma hilloke kuumana. Säilyy jääkaapissa muutaman viikon.


Taateli-omenahilloke syntyi keittiöhääräilyjen sivutuotteena jääkaapista löytyneiden puolikuivien taatelien loppusijoituspaikkana. Teen käyttäminen nesteenä leivonnassa tai muussa kokkailussa on ollut mielessä jo pitempään ja tästä tuli ensimmäinen kokeilu. Kovin paljoa earl grey ei läpi maistunut valmiissa hillokkeessa, mutta jos tiesi asian, saattoi jonkinmoisen mustan teen aromin erottaa läpi. Sinihomejuusto on hyvä kumppani tälle lisukkkeelle, samoin chevre natsasi mukavasti yhteen.

Taustalla saaristolaisleipä, joka ei myöskään pöllömpää juustotarjoiluun, sekä manteli-appelsiinikakku kummitädille.

Taateli-omenahilloke

200 g puolikuivattuja taateleita
1 omena raastettuna
2 dl mustaa teetä (saapi olla melko vahvaa)
1 kanelitanko
1/2 vaniljatanko
1 sitruunan raastettu kuori

Poista taateleista kivet ja pilko kattilaan. Lisää omenaraaste, kaavi vaniljatangon siemenet ja laita vanilja- ja kanelitangot mukaan kattilaan. Lisää ensin reilu 1 dl teetä ja keittele hilloketta kasaan 5-10 min. Lisää sitruunan kuori sekä tarvittaessa (todennäköisesti tarvitsee) teetä, keittele vielä hetki.


En ole jostain syystä aikaisemmin tajunnut, että jos voi leipoa makeita keksejä, niin voi leipoa myös suolaisia keksejä. Huikea neronleimaus! Nämä ovat tosi mietoja, joten ne toimivat mielestäni hyvin alustana herkillekin juustoille.



Rouheiset kaurakeksit (alkuperäinen ohje Leivotaan joulu 2011)

1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 dl maitoa
50 g huoneenlämpöistä voita
2 1/2 dl rouheisia sämpyläjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa (jos haluaa suolan makua esille, kannattaa laittaa tuplat)
1/2 tl sokeria

Sekoita kaurahiutaleet ja maito, anna turvota 10 min. Sekoita kuivat aineet ja nypi joukkoon voi. Yhdistä kauramössö, sekoita nopeaati tasaiseksi. Anna levätä hetki jääkaapissa. Kauli taikina levyksi ja ota muotilla kuvioita tai leikkaa taikinapyörällä neliskanttisiksi kekseiksi. Paista 200 asteessa 10-15 min. Anna jäähtyä, mieluusti ritilällä. Älä kiirehdi sulkemaan rasiaan tai peittämään, etteivät pehmene.


Tässä vielä kuva herkkukorista, jonka toimitin vanhemmilleni kuriirin ominaisuudessa perhetutultamme. Kokosin pieneen rottinkikoriin saksan-, para- ja makademiapähkinöitä, kaneli-suklaamanteleita, värikästä rusinasekoitusta sekä aprikooseja. Maistuis varmaan sullekin!




Ei kommentteja: