tiistai 17. joulukuuta 2013

Jouluinen juustokakku, joka ei kyllä maistunut rommi-rusinalle

Jouluruoka-aiheiset postaukset jääneet vähän vähemmälle, mutta koitetaanpa tässä saikkupäivän ratoksi paikkailla tilannetta.
Reilu viikko sitten tein pikkujouluihin tällaisen "kaappien tyhjennys -kakun" motiivina lähinnä ylimäärin kaapeista tursuavien piparien ja rommi-rusinarahkan tuhoaminen. Valmis kakku olikin mielestäni oikein soma, mutta ei tuo rommi-rusina oikein jaksanut maistua kerman ja mascarponen yli. Jos tekisin uusiksi, laittaisin kaksi purkkia rommi-rusinaa ja yhden mascarponen. Sitten liivatteitakaan ei varmaan tarvisi kuin 3 tai 4. Mutta se siitä spekulaatiosta, näin minä tällä kertaa toimin:



"Rommi-rusina"juustokakku krumeluurikoristein

noin 250 g pipareita
50 g voita sulana

1 prk rommi-rusinarahkaa
2 dl kuohukermaa
1 prk mascarponea
5 liivatelehteä
1/2 dl kahvia
noin 1/2 dl (inkkari)sokeria
1 tl vaniljajauhetta

Päälle:
sokerikuorrutettuja pähkinöitä
kuivattuja karpaloita
tummaa suklaata rouhittuna

Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Murskaa piparit joko muovipussissa työkalua apuna käyttäen tai kulhossa sauvasekoittimella. Sekoita piparimuruun voisula ja painele irtopohjavuokaan.
Laita liivatteet likoon kylmään veteen. Vatkaa kerma, sekoita siihen rahka ja mascarpone, mausta sokerilla ja vaniljalla. Kuumenna kahvi kiehuvaksi, nosta liedeltä ja liota liivatteet siihen yksitellen. Kaada liivatekahvi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kerma-rahka-juustoseokseen. Kaada irtopohjavuokaan, tasoita pinta ja laita kylmään jähmettymään ainakin 6-8 tunnin ajaksi.
Tee sokerikuorrutetut pähkinät: paahda 200 g pähkinöitä pannulla, siirrä sivuun. Laita pannulle 3/4 dl tummaa sokeria ja 1/2 dl vettä, kuumenna ja sekoita. Lisää joukkoon pähkinät ja sekoita koko ajan, kunnes sokerikuorrutus on tarttunut pähkinöiden pintaan. Kippaa pähkinät leivinpaperille jäähtymään.
Korista kakku ennen tarjoilua näillä pähkinöillä, pehmeillä kuivatuilla karpaloilla ja rouhitulla tummalla suklaalla.


Loppuun vielä fiilistelykuva minun joulukuusesta! Joulumieli on ollut aika tavalla hakusessa, mutta tämän laittaminen ja lämminhenkiset pikkujoulut ystävien kanssa viime viikonloppuna alkoivat hieman nostaa oikeaa henkeä pintaan. (:



Ei kommentteja: