sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Kesämielellä, vesi kielellä - arkenakin

Olen postaillut viime aikoina melko lailla kaiken maailman kakkuhommista ja ravintoloista ja kaikesta juhlallisesta. Syön toki muutakin kuin tällaista panostus-juhlistus-herkutteluruokaa. Monesti arkikokkailuni vain on sellaista pikaista kasanmuodostusta lautaselle ilman mitään sen kummempaa ruoanvalmistusta, joten ei niissä ihan hirveästi esiteltävää ole.

Kuopion puolessa ollessani ruoanlaitto on entistä minimalistisempaa, kun olen erossa omasta keittiöstäni. Tässä muutamia esimerkkejä, jotka kyllä kuvastavat melko hyvin kotipuolenkin arkisia ruokavalintoja.

Liikun melko paljon, joten nopeat ja ravinnerikkaat välipalat tulevat tarpeeseen aina tuon tuostakin. Aikanaan olen saanut idean siemenillä höystetystä puurosta ystävältäni Outilta. Näin puurosta tulee kunnon voimaruokaa ja pienen haudutuksen aikana siemenet tuovat mukavasti omaa makuaan muutoin tavalliseen kaurapuuroon. Vähän voisilmää päälle täyttävyyden ja maistuvuuden maksimoimiseksi - nam!Siemen-kaurapuuro (1 isohko annos)

1 1/2 dl kaurahiutaleita
3 dl vettä
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl hampunsiemeniä
ripaus suolaa

Kiehauta vesi ja heitä mukaan hiutaleet ja siemenet. Tykkään hieman rakeisesta puurosta, jollaista saa, kun sekoittelun minimoi. Lopuksi mukaan ripaus suolaa. Kun suolan lisää lopuksi, se maistuu enemmän ja silloin vähempikin riittää.Hampunsiemenet ovat ollut viime aikoina oikein tehokäytössä. Ne tuovat mukavaa purutuntumaa, maistuvat hyvältä ja ovat vielä kaiken muun hyvän lisäksi erittäin ravinteikasta tavaraa! Muita selittelyjä tuskin kaivataankaan.Hiljattain olen myös tutustunut paremmin Lindahlsin kevyeen partaäijään (rasvaa 3,5 %), josta onkin tullut jogurttimaailman suosikkejani (heti kreikkalaisen jogurtin, Totalin, keskirasvaisen version jälkeen). Normipartis on makuuni liian tuhtia arkiseen käyttöön, mutta tämä vähärasvaisempi versio on oikein mainiota.Jogurttiannos vol 635

1-2 dl turkkilaista jogurttia (3,5 %)
1 prk mangososetta
1/2 granaattiomena
4 parapähkinääSeuraavaksi päivällismateriaalia: uusia pottuja, höyrytettyä parsakaalia, marinoitua tofua, oliiveja, itusekoitusta, salaattia, paprikaa, kirsikkatomaatteja oliiviöljyllä ja valkoisella balsamicolla. Aivan mieletöntä ruisleipää (joku kuopiolainen paikallisleipomo, jonka nimeä en kuollaksenikaan muista) ja aplarimehua.


Eilen köllöttelin rannalla ja nappasin kaupasta mukaan luomulimua, appelsiini-inkivääri-sellaista. Kivan raikasta, hieman simamaista, eikä  turhia sokeria oltu ympätty sekaan. Mainio kesäjuoma, voin suositella!

 
Ei kommentteja: