sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Intian innoittamana

Perjantai-illan kunniaksi hieman intialalishenkisiä tarjoiluja ystäville. Salaatista tuli aivan huippua, limevinegretti rocks! Currya olisin voinut maustaa vähän ronskimminkin, mutta perushyvää sekin. Jälkkäri oli taasen vallan mainiota ja tulipahan kokeiltua tällaista hedelmäistä paistosta ekaa kertaa.



Tikkusalaatti limevinegretillä 

1 ruukku friseesalaattia
1/2 kurkku
1 porkkana
1/2 mango
kourallinen cashewpähkinöitä paahdettuna

Vinegretti: 
1/2 dl vettä
1 limen kuori ja mehu
1 tl inkkarisokeria
ripaus suolaa ja mustapippuria
3 rkl avokadoöljyä

Kiehauta vesi ja limen kuori. Lisää limen mehu, mausteet ja öljy ja nosta kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä.
Leikkaa kurkku, kuorittu porkkana ja mango tikuiksi ja levitä salaattipedille. Valuta päälle vinegretti ja ripottele paahdettuja cashewpähkinöitä.



Tarjolla oli myös naan-leipää, josta ei ole kelvollista otosta. Hyviähän nuo ovat pirulaiset, vaikka miten päin katsoisi. Taikina valmistin jotensakin näin:

Naanleipä

2 dl vettä
2 dl maustamatonta jogurttia
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl inkkarisokeria
7 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl öljyä

30-40 g voita sulana
juustokuminaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jogurtti, suola ja sokeri ja alusta jauhot mukaan vähitellen. Lisää loppuvaiheessa öljy. Kohota taikinaa noin 45 min.
Jaa taikina noin 10 osaan. Taputtele, venytä ja pulikoi soikean muotoisiksi leiviksi ja laita uunipellille. Kohota noin 15 min ja paista 250 asteessa 5-8 min. Voitele uunista ottamisen jälkeen juustokuminalla maustetulla voisulalla. Tarjoa heti.


Hän oli hieman haastava kuvauskohde, eteenkin valkoiselta lautaselta nautittuna.

Munakoiso-tofucurry 

1 munakoiso
2 paprikaa (punainen ja keltainen)
2 rkl kookosöljyä
1-2 tl vihreää currytahnaa
1 tl garam masalaa
3 valkosipulinkynttä
1 pkt maustamatonta tofua
150 g pakastepinaattia
1 prk kookoskermaa
suolaa

Pilko munakoiso kulhoon ja itketä kuutioita (ripottele suolaa päälle ja anna seistä 15-30 min). Kaada neste pois ja pyyhi talouspaperilla ylimääräinen suola. Pilko paprika, tofu ja valkosipulinkynnet. Kuullota öljyssä currytahnaa ja garam masalaa sekä valkosipulinkynsiä. Lisää tofukuutiot ja jatka paistelua hetki. Lisää pinaatti ja anna sen sulaa. Heitä mukaan vielä kookoskerma ja hauduttele pataa noin 10 min. Mausta suolalla ja tarvittaessa muilla lisäosasille. Tarjoa jasmiiniriisin (aika hurja veto meikäläiseltä!), keitetyn ohran tai speltin kanssa.




Hedelmäpaistos

1/2 ananas
1/2 mango
2 banaania
1/2 sitruunan mehu
1 tl kardemummaa

Muruseos:
50 g voita sulana
1 dl mantelirouhetta
1 dl kaurahiutaleita
60 g tummaa suklaata rouhittuna
1-2 rkl inkkarisokeria

Lisäksi:
vaniljajäätelöä

Pilko hedelmät uunivuokaan. Purista päälle sitruunamehua ja ripota kardemummaa. Sekoita muruseoksen aineet keskenään ja levitä hedelmien päälle. Paista 200 asteessa 15-20 min ja tarjoa vaniljajäätelön kanssa.




Tissutteluvinkkuna maistelimme mielestäni aivan mainiota punaviiniä, Yali Shiraz Cabernetia. Jos tuohon hintaan tosiaan lähtee (tämä oli siis vieraiden tuomisina), niin aivan varmasti nappaan joskus mukaani! Ruoalle valittuna oli Black Tower Riesling Gewürztraminer, joka niin ikään oikein hyvää viiniä. Ja ehkä sillä seurallakin oli tekemistä asian kanssa...

Pienien SingStar-laulutreenien jälkeen nautimme suuresta kulttuuriteosta vuodelta 1954. Tappajaninjamuurahaiselokuva Yön pedot (eng. Them), joka oli aikanaan voittanut Oscarin erikoistehosteista, jaksoi viihdyttää käsinukkemaisine jättimurkkuineen ja ihan vaan siitä syystä, että sattui olemaan 50-lukulainen jännityselokuva. Kaikkea sitä.

2 kommenttia:

Anna Sofia kirjoitti...

Voi Helmi, haluan tulla pian taas Ouluun ja pakottaa sinut ja tytöt ruokakesteille kanssani, sen verran vesi nousee kielelle näitä sinun reseptiarkistoja selaillessani... Oi <3.

Helmi kirjoitti...

Ehdottomasti tämän teemme, kun Ouluun saavut! Ehkä keksisimme jotain jo ensi viikonloppuna, kun Oulu saapuu luoksesi! (: