sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Reissussa syötyä

Paluu Suomen maan kamaralle on tapahtunut ja reissu on takana päin. Vivahteikas matka kerrassaan ja henkilökohtaisesti koin sen mahtavana kokemuksena, toivottavasti näin on myös mahdollisimman monen muun reissulaisen kohdalla.

Ruoka oli pääosin hyvää, tosin aika hiilaripainotteista ja aamupalat oli aika syvältä (lähinnä vuoristovaelluksen aikana): vehnäpaahtista, lättyjä, hilloa, munia. Aamupalasta en tainnut ottaa kuvaa, mutta illallisesta otos tässä.

Alkuruoaksi liemi(oisko ollu kanaliemikuutiosta tai jotain vastaavaa) ja leipä

Pääruoaksi spagetti(tai riisi), peruna-kesäkurpitsa-hernepata ja porkkana-papusekoitus. Tarjolla aina ja kaikkialla ketsuppia.

Vuorireissulla ei myöskään energian tarve tullut täysin täytetyksi (laskin, että sain noin 1500 kcal/vrk - kulutus 4000-5000 kcal/vrk). Omia eväitä olisi pitänyt varata enemmän, pähkinät, kuivatut hedelmät ja raw-patukat olivat aika kuumaa kamaa vaeltajan kurnivalle vatsalle.

Ensimmäistä kertaa pääsimme oikein maukkaan ruoan pariin safarilla. Vuoriruoasta puuttuivat mausteet, mutta nyt niitä osattiin jo käyttää. Alkuruoaksi oli ihanan tulinen valkosipulikeitto(ei kuvaa) ja pääruoaksi Victorian järven kalaa tomaatti-papukastikkeessa sekä mausteisia perunoita ja kaali-porkkanasalaattia(raakaa, vihreää, ihanaa!!! ekaa kertaa reiluun viikkoon). Nam.
Seuraavat otokset ovat ekasta ravintolaelämyksestä Keniassa. Kyseessä Nairobin Carnivore. Ennakko-odotukset nollassa, valmistauduin jo henkisesti jättämään lounaan väliin, mikäli kasvisruokavaihtoehtoina olisi vain perunaa, pastaa ja riisiä. Yllätys oli melkoinen, kun saavuimme Carnivoreen: tämähän on vallan siisti paikka! Ja kasvismenukin löytyy!

Drinkkilista kiikutettiin eteen ensimmäisenä ja päätimpä minäkin tilata jonkin juoman, vaikka harvemmin niitä harrastan. Valintani oli Strawberry-Daiquiri, joka sisältää mansikkaa, rommia, limeä ja jäämurskaa. Ei pöllömpää, mutta lämmenneenä maistui liikaa viinalle.

Varsinainen ateria alkoi keitolla, joka oli melko mieto, muttei maistunut ainakaan liemikuutiolta.

Leipä, joka oli jotain muuta kuin vehnäpaahtoa, maistui mainiolta, kotitekoiselta suorastaan.

Salaattia, salaattia, salaattia, jee! Vihreä salaattipohja, jossa salaatin lisäksi porkkanaa, punasipulia ja tomaattia sekä etikkaista kastiketta, sekä coleslawta + tomaatti- ja maissi-ananassalsaa. Namnam.

Pääruoaksi mausteista(mm. neilikka) vihannesriisiä, joka oli valkoiseksi riisiksi tosi maukasta, ja kasviksia kookoskastikkeessa. Kastike oli ihanaa kaikessa kookoksisuudessaan ja kermaisuudessaan.

Jälkiruoka kuului pakettiin, joten valitsin listalta lämpimän ananaspiirakan vaniljajätskin kanssa. Turhan makeaa, mutta upposi hyvin tuossa tilanteessa.

Sitten siirrymme hotelli Diani Sea Resortiin Mombasan Diani Beachille. Suosittelen kyllä paikkaa: edullinen, loistava henkilökunta, ruoka ja olosuhteet muutenkin otolliset rentouttavaan lomaan. Hintaa kertyi 136 euroa yöltä kahdelta hengeltä ja tähän sisältyi aamiainen, lounas ja illallinen seisovasta pöydästä, iltapäivätee/-kahvi ja juomat. Ei yhtään hullumpaa.

Jostain syystä kuvan ruokalista on lounaalta, mutta muut kuvat ovat kyllä illalliselta ruoan määrästä päätellen. Päivällä oli aina niin kuuma, ettei kovin kauheita jaksanut syödä, mutta illalla kiskottiin sitten senkin edestä.

Alkupalaan italiansalaatti, jossa perunaa ja tonnikalaa(villi veikkaus, kalaa kuitenkin). Lähinnä silmänruokaa, mutta toimitti ainakin tämän tehtävänsä hyvin.

Alkukeittona erittäin herkullinen tomaattikeitto ja rapsakoita krutonkeja.

Salaattipöydästä kajahtaa! Iso annos ihania tuoresalaatteja ja mainiota perunasalaattia kastikkeiden kera.

Pääruokana paistettua kalaa(älä kysy mitä, hyvää enivei), lämmintä kurkkulisäkettä ja papu-porkkanasekoitusta. Olempa latonut lautaselle vielä vähän lisää salaattiakin...

Aterian päättävät raikkaat hedelmät ja hedelmäinen vaniljakastike sekä kenialainen tee, joka on ehkä parasta juomaani mustaa teetä ikinä.


Aamupala samaisessa hotellissa. Kokki paistaa silmiesi edessä sinulle munakkaan halutuilla täytteillä(tomsku, paprika, sipuli). Lisäksi cheddaria, "brown bred" ja vihanneksia(pöllitty juustotarjottimen koristuksista... miksivät laittaneet muuten tarjolle?!).

Hedelmiä myös - totta kai. Mango ja passionhedelmä nousivat suosikeikseni yli muiden.


Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, aamiainen Nairobin Hiltonissa. Siellä tankkasin itseni täyteen, niin ettei loppupäivänä juuri mitään tarvinnut. (Todella järkevää ja terveellistä, kuin myös taloudellista. Mutta ollaanhan nyt sentään lomalla!)





Sortteja oli vaikka muille jakaa. Erityisesti mieleen jäivät lämpimät kasvisruoat - kurpitsa, tomaatit, pinaatti ja herkkusienet. Varsinkin kurpitsa vei kieleni mennessään.


Kuvasta uupuu yksi annos, joka koostui samettisen pehmeästä maustamattomasta jogurtista, myslistä, hedelmistä, manteleista, rusinoista, luumuista ja kaikesta nannasta ja joka maistui himskatin hyvälle.

Tässä kait tämä sitten oli. Öitä.

2 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Nyyh ei saa kiusata tämmösillä ihanilla kuvilla:D Reissussa näytti olevan erinomainen ruoka! Hassua että carnivore-nimisessä paikassa saa kasvisruokaa ko eikös se meinaa enkuksi lihansyöjää?:D

Helmi kirjoitti...

No joo, suurimman osan ajasta pöperö oli ehkä vähän keskinkertasta, mutta olosuhteet huomioon ottaen kyllä hyvää. Nyt on vain alkanu ilmeneen salmonellaa reissulaisilla... Tällä hetkellä kai parilla turkulaisella. Täytyy kai itekki käydä testaan. Kivakiva, Kenian tuliaisia :D
Mieki olin tosi yllättyny Carnivoren kasvismenusta. Keniassa kun ei pahemmin kasvissyöjiä tunneta, mutta se oliki sen verran iso paikka, että varmaan turisteja käy aika lailla. Muut vetelikiu sitte silmät renkaina nautaa, vasikkaa, possua, kanaa, kalkkunaa, strutsia, krokotiilia ja ties mitä...