sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Päivän raaka-aineet: Sisäfilee & ruusukaalit

Lauantaikokkailut lähtivät tällä kertaa rakentumaan kahden raaka-aineen, sisäfileen ja ruusukaalien, ympärille. Muistin toteutusta pohtiessani Glorian R&V:n mahtavan joulunumeron vuodelta 2012, jossa komeili sivullinen ruusukaalireseptejä. Sieltä löytyi juuri sopiva kombo: ruusukaaligratiini ja yrteillä täytetty fileerulla.


Tavoillemme uskollisina aloimme ruoanlaiton jo aivan liian nälkäisessä vaiheessa, joten gratiinin valmistumisen odottelu tuntui liian kovalta paikalta. Siispä liha pääsi uuniin kypsymään ja ruusukaaleista muotoutui lopulta pannulla valmistettu paistos. Tämä olikin ehkä mukavampi; hieman keveämmän makuinen vaihtoehto. 

Ruusukaalipaistos

1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
Voita/öljyä
1 rs ruusukaalia 
1 pieni omena 
1/2-3/4 tl suolaa
Mustapippuria
3/4 tl timjamia
2 rkl sitruunamehua
50-100 g maustamaton tuorejuusto 
1/2-1 dl parmesaaniraastetta 
Paahdettuja saksanpähkinöitä ja kurpitsansiemeniä

Leikkaa ruusukaaleista hieman kantaa pois, uloimpia lehtiä voi myös poistaa. Esikypsennä ne kiehuvassa vedessä 3-5 min koosta riippuen. Hiennonna sipulit ja puolita ruusukaalit. Paahda siemenet ja pähkinät kuivalla pannulla, siirrä syrjään. Lisää sitten pannuun voita ja kuullota sipulit ja ruusukaalit. Laske vähän lämpöä ja anna kypsyä pannulla 5 min. Pilko sillä välin omena kuutioiksi ja lisää ne pannuun. Lisää samalla suola ja timjami, sekoita hetki. Kun kypsyys on sopiva, lisää parmesaani sekä tuorejuusto. Mausta lopuksi sitruunamehulla ja pippurilla, lisää pähkinät ja tarkasta maku.



Yrteillä täytetty fileerulla
Glorian Ruoka&Viini 8/2012

700 g naudan sisäfileetä
1 tl sormisuolaa
1/2 tl mustapippuria 

Täyte:
150 g parmesaania tai gruyrea raastettuna
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa ja ruohosipulia
50 g huoneenlämpöistä voita 

Ota liha huoneenlämpöön 30 min ennen paistamista. Poista liiat kalvot ja leikka filee yhtenäiseksi levyksi. (Meillä tehtiin kaksi levyä lihan muodosta johtuen.) Sekoita täytteen ainekset ja levitä fileelle (fileille). Kääri napakalle rullalle ja kiinnitä paistinlangalla tai cocktailtikuilla. Paista kaunis väri pintaan pannulla voi-öljyseoksessa. Laita paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Paista uunissa 60 asteeseen, jos haluat mediumia, tai 70 asteeseen kypsäksi. Kääri liha paiston jälkeen folioon vetäytymään noin 10 minuutiksi. 

Keittelimme uunipellille valuneista liemistä vielä nopsan kastikkeen. Siihen lisättiin hieman vettä, lihafondia, loraus kermaa ja vehnäjauhosuurus. Siitäkin tuli yllättävän hyvä! 

Viininä toimi erittäin maukas lahjaksi saamamme kalifornialainen Dancing Bull. Jenkkiviinit ovat minulle ennestään oudompia, mutta tämä hurmasi täydellisellä täyteläisyydellään, marjaisuudella ja vienolla mausteisuudella. 



Ei kommentteja: