torstai 26. heinäkuuta 2012

Raparperi-curd ja muita rehuriemuja

Ah, kesä. Täytät kasvimaan penkit kasvavilla taimilla, metsät luonnon antimilla ja kauppojen hevi-osastot vehreillä, tuoreilla ja värikkäillä kauden kasviksilla. On suuren suuri sääli, etten ole hyödyntänyt tätä kokkailijan ykkösvuodenaikaa enempää uusia seikkailuja ajatellen. Toisaalta, silloin kun olen tarttunut kauhan varteen uusien visioiden kera, on nautinto ollut sitäkin suurempi! Joskus vähemmän onkin siis enemmän, tässäkin tapauksessa.

Lätinät sikseen ja asiaan! Alunperin Herkussa ja koukussa näkemäni raparper-curd on houkutellut minua, lemon curdin suurta ystävää, ensinäkemästä lähtien. Tokihan sitä piti alkaa äidin raparperipenkin läheisyydessä oleillessani kokeilemaan ja lopputulema olikin perin erinomainen. Tein aleostokseni, Kahvipöydän kauneimmat kakut -kirjan, innoittamana kardemummakakun, jonka hunnutin curdilla, kermalla ja mansikoilla. Kakku oli herkullinen kaikessa kardemummaisuudessaan, nam!



Leipurin piti ottaa maistiainen ennen kuorrutusta.

Kardemummakakku

130 g voita
100 g (inkkari)sokeria
2 kananmunaa
50 g mantelijauhoja
50 g hiivaleipäjauhoja
70 g vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl kermaa tai maitoa

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet ja lopuksi kerma. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun (mantelijauhe) vuokaan (pieneen, halkaisija max 20 cm tai esim. sydänvuoka) ja paista 180 asteessa 25-30 min.







Raparperi-curd

400 g raparperia pilkottuna
0.5 dl vettä

4 kananmunan keltuaista
3/4 dl sokeria (puolet inkkaria)
1 tl vaniljajauhetta
30 g voita

Keitä raparperit soseeksi vesitilkassa. Soseuta vielä tehosekoittimella. Jäähdytä esim. kylmässä vesihauteessa haaleaksi.
Laita kerroskattilan pohjaosan vesi kuumenemaan. Laita kananmunan keltuaiset ja sokeri kerroskattilan haudeosaan ja vispaa kuohkeaksi. Lisää vähän kerrallaan sekoittaen raparperisose. Siirrä haudeosa pohjaosan päälle ja keitä seosta haudeosassa koko ajan sekoittaen kunnes seos paksunee. Lisää lopuksi voi ja hämmennä kunnes sulaa.





Oulun puolessa käydessäni vietimme ystävien kanssa lukupiirin ensimmäistä kokoontumista Milan Kunderan Olemisen sietämättömän keveyden luettuamme. Hyvä kirja vaatii toki arvoisensa tarjoilut, jotka päädyimme Ainolan puiston sijasta nauttimaan sisätiloissa. Lattiapikinikissä oli kuitenkin tunnelmaa kovasti paljon!

Tarjolla oli myös feta-pinaattimuffinsseja, mozzarella-viinirypälesalaattia, suklaata (oikeasti vallan delicious, Rainbow!) ja kuvassa näkymätöntä juustokakkua.

Oma kontribuutiona illan tarjoiluihin oli Stockmannin Herkun ihanien vihannestiskien äärellä ideoitu. Kauniin violetti kukkakaali, mango, punasipuli ja Wilhelmiina-juusto sekoittuivat makoisaksi kukkiskukkikseksi (vrt. couscous).



Mango-kukkiskukkis

1 kukkakaali (violetti on kiva!)
2 uuden sadon punasipulia varsineen
1 mango
1 prk kikherneitä
150 g hyvää salaattijuustoa (Kolatun Wilhelmiina)
1-2 rkl aprikoosiviinietikkaa
1-2 rkl oliiviöljyä
1/2 ruukkua sitruunamelissaa
suolaa, mustapippuria
kourallinen siemensekoitusta paahdettuna

Hienonna kukkakaali, sipulit ja sitruunamelissa, kuutioi mango ja juusto. Huuhtele ja valuta kikherneet. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua tovi.


1 kommentti:

Anna Sofia kirjoitti...

Ihana raparperikakku! Kaikkea mun lemppareita, kardemummaa ja kaikkea! Tää menee niin kokeiluun!

Ja ihana saada myös tuon loistavan kukkis-kukkiksen ohje! Oi ihanaa, teidän seurassa oleminen on kyllä niin kevyttä, niin ihanaa!

Ensi lukupiiriä odotellessa... <3