perjantai 3. joulukuuta 2010

Viikunaboston ja muuta kivaa



Huh, olipas taas melkoinen leipomapäivä. Olen aikamoisissa univeloissa ja siis väsynyt, mikä vähän himmensi joulukuun 3. päivän hohtoa, mutta olihan tuo silti kivaa pyöritellä taikinoita. Mikään ei oikeastaan mennyt pieleenkään, mikä on jo jotain! Varsinkin, jos sattuu olemaan viisi leipomusta tulossa yhtä aikaa...


Viikunaboston

5 dl maitoa
1 pala hiivaa
2 tl suolaa
1 dl raakaruokosokeria
1 dl inkkarisokeria
3 tl kardemummaa
2 munaa
13-15 dl jauhoja (3 dl spelttiä, 7 dl hiivaleipää, loput vehnää)
200 g voita

Täyte: (Maku)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g smetanaa
3/4 dl inkkarisokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g kuivattuja viikunoita

Voiteluun ja koristeluun:
1 muna
raesokeria

Tee pullataikina normikaavalla ja kohota reilu tunti. Tee sillä välin täyte: Sekoita tuorejuusto, smetana ja sokerit. Silppua viikunat. Ota puolet kohonneesta taikinasta ja kauli levyksi. Levitä tuorejuustoseos sille, ripottele päälle viikunat ja rullaa. Jaa 6-7 palaan ja asettele voideltuun irtopohjavuokaan leikkauspinta alaspäin (mulla jäi vähän yli pullakierteinä paistettavaksi). Kohota reilu puoli tuntia, voitele ja ripota päälle raesokeria. Paista 175 asteessa n. 45 min.



Toisesta puolesta taikinaa tein voisilmä- ja kanelipullia.




Hedelmäkakku

200 g voita
1 dl inkkarisokeria
1/2 dl raakaruokosokeria
3 munaa
3,5 dl kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä (luumua, aprikoosia, kirsikoita, rusinoita, saksanpähkinöitä, mantelirouhetta)
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl konjakkia

Vaahdota voi ja sokerit hyvin, lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon, samoin pilkotut hedelmät ja pähkinät (joihin sekoitettu vähän jauhoja) sekä konjakki. Nostele taikina voideltuun ja jauhotetteen rengasvuokaan. Paista 175 asteessa noin 1 h.


Lihapiirakka

Rahkavoitaikina:
250 g voita
4 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g rahkaa

Täyte:
300 g jauhelihaa
1,5 dl ohrasuurimoita
3 kananmunaa
suolaa, mauste- ja valkopippuria, persiljaa, tabaskoa
1/2-1 dl kermaa

Nypi kylmä voi ja kuivat aineet muruksi. Sekoita nopeasti joukkoon rahka ja laita taikina kylmään hetkeksi. Kaaviloi taikina: Kauli kapeaksi ja melko paksuksi levyksi, taita ylä- ja alalaidasta kolmanneksen pituiset kappaleet keskelle. Käännä taikinapinoa 90 astetta ja toista sama kaulimis-taittamisjärjestys vielä kolmesti. Laita sitten taikina hetkeksi kylmään lepäämään. Ruskista jauheliha, keitä kananmunat ja ohrasuurimot. Hienonna munat ja sekoita täytteen aineet keskenään. Kauli taikina ohuehkoksi levyksi ja laita täyte toiselle puoliskolle. Käännä toinen puoli kanneksi ja painele reunat kiinni haarukalla. Voitele munalla ja pistele piirakka. Paista 200 asteessa noin 30 min.



Lounaaksi laittelin kalatiskistä bongaamaani nieriää uunissa. Fileoin kalan ja maustoin yksinkertaisesti suolalla, valkopippurilla, sitruunamehulla ja tillillä. Lisäkkeenä puikuloita, ruusukaalia, punajuurta ja salaattia. Varsinainen ateria jäi kuvaamatta, mutta koska kala oli niin hyvää, täytyi kuvata illalla syöpöttelemäni jämäannos. Nieriä on luultavasti lempikalani. Se on sopivan rasvaista, hieman miedompaa kuin lohi, pehmeämpää ja maukkaampaa kuin siika - täydellistä. Minulle paljastui vasta tänään, että nieriä ja rautu ovat yksi ja sama kala. Ilmankos ne ovat minusta maistuneet niin samalle...


Tästä ei ole kuvaa, mutta tein jokunen aika sitten erittäin hyvää soppaa/kiisseliä ja on aivan pakko postata se.

Puolukkasoppa

1 l vettä
1/2 l puolukoita
1/2-1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl inkkarisokeria
1/2 dl perunajauhoja + tilkka kylmää vettä
2 tl vaniljasokeria

Keitä puolukoita ja karpaloita 15-20 min. Nosta liedeltä ja lisää vesitilkkaan sekoitetut perunajauhot ohuena nauhana. Laita takaisin liedelle ja kuumenna, kunnes ensimmäiset kuplat ilmaantuvat. Lisää lopuksi vaniljasokeri, jäähdytä. Tarjoa esim. ohra-, speltti- tai riisipuuron kanssa tai ihan sellaisenaan.


Ei kommentteja: