lauantai 7. elokuuta 2010

Kesäisiä tunnelmia



Kesäloman viimeisiä päiviä viedään ja Ouluun paluun myötä loppuvat myös oman kasvimaan ja marjapensaiden sekä -maiden hyödyntämismahdollisuudet. Muuten alankin olla valmis palaamaan omaan talouteen, mutta tämä pikku seikka hieman harmittaa. Täytyy vain yrittää nauttia näistä viimeisistä kesäisistä hetkistä landella parhaansa mukaan.


Intouduin leipomaan tässä eilispäivänä ja uunissa valmistui spelttipatonkeja, kauraisia pullia ja herukkapiirakkaa. Aamulta jäi aika paljon kaurapuuroa, joten päätin uhkarohkeasti iskeä sen pullataikinan pohjaan. Tulos oli pikku maistiaisen perusteella kerrassaan oivallinen, omasta mielestäni ainakin. Kannattaa kokeilla. Leipomusten lomassa pyöräytin vadin täydeltä spelttisalaattia uuden keittokirjani, Majas klimatmat, innoittamana. Todella ihana opus: inspiroivia reseptejä vuodenaikojen mukaan jaoteltuna ja houkuttelevat kuvat. Ruotsalaisen kirjan jaottelemat sesongit sopivat hyvin myös suomalaiseen keittiöön. Suosittelen lämpimästi.

Spelttipatongit

5 dl vettä
1 dl maitoa
1,5 tl suolaa
1,5 rkl hunajaa
20 g hiivaa
1 l spelttijauhoja (1:1 täysjyvä- ja hiivaleipälaatua)
4 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja hunaja ja alusta jauhot taikinaan. Kohota 1,5 h öljytyssä kulhossa ja leivo pitkiksi patongeiksi, minkä jälkeen pyöritä ne kierteelle. Paista 10-12 min 250 asteessa ja pidä uunissa vesikulhoa. Jäähdytä ilman peittoa.


Spelttisalaatti

2 dl risottospelttiä
2 tl kasvisliemijauhetta
4 dl vettä
1 parsakaali
1 kukkakaali
vettä, suolaa
1 punajuuri
2 dl kypsiä papuja, esim. ruskeita tai mustia
0,5 dl auringonkukansiemeniä
100 g hyvää fetaa
jää- ja tammenlehväsalaattia (mielellään myös/tai rucolaa)

Kastike:
3 rkl kp rypsiöljyä
1-2 rkl omenaviinietikkaa
1-2 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa, pippuria ja inkkarisokeria

Keitä speltti kasvisliemessä imeyttämällä neste jyviin. Kiehauta kaalien kukinnot nopeasti suolavedessä ja jäähdytä heti kylmällä vedellä. Paahda auringonkukansiemenet. Raasta punajuuri ja sekoita speltti, kaalit, punajuuriraaste, pavut ja sekoitettu kastike. Aseta vadin pohjalle salaatit, kaada päälle spelttiseos, murustele päälle fetaa ja ripottele siemenet.



Herukkapiirakka

6 munaa
6 dl inkkarisokeria (laitoin 2 valkoista tummaa väriä vieroksuvan sokeriaddikti isäni takia, oikeastaan 4 tai 5 olisi riittänyt minulle oikein hyvin)
4 dl voisulaa
1 l jauhoja (4 spelttiä, 3 hiivaleipää ja 3 vehnää)
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
3 dl maitoa
1 l herukoita

Vaahdota munat ja sokeri, lisää voisula ja kuivat aineet. Sekoita lopuksi joukkoon maito. Kaada leivinpaperoidulle uunipellille ja ripottele päälle herukat. Paista 200 asteessa reilut 30 min.

Ei kommentteja: