torstai 27. marraskuuta 2008

Valmisruokaa ja rukiista limppua


Tämä on varsinainen helmi valmisruokien maailmassa: Finduksen espanjalainen linssimuhennos. Aikaisemmin olin maistanut saman sarjan kreikkalaista kasvishöystöä ja tykkäsin siitäkin, mutta ei se ole mitään tähän verrattuna. Kikherneitä, linssejä, pinaattia, tomaattia, grillattua paprikaa... Aah, varsinainen makunautinto päiviin, jolloin kokkaukselle ei jää aikaa. Tänään uppouduin siivoamisen ihmeelliseen maailmaan ja leivoin leipää.


Rukiinen limppu (2 leipää)

1. päivä

5 dl 80-asteista vettä

5 dl ruisjauhoja


2.päivä

2½ dl vettä

50 g hiivaa

2 tl suolaa

½ dl tummaa siirappia

3/4 tl anista

3/4 tl fenkolia

½ tl pomeranssia

n. 5 dl puolikarkeita spelttijauhoja

n. 5 dl täysjyvävehnäjauhoja

½ dl öljyä

Imellä jauhot kaatamalla ruisjauhojen päälle 80-asteinen vesi, anna imeltyä yön yli lämpimässä paikassa. Liuota hiiva lämpimään veteen ja kaada neste imellettyjen jauhojen päälle. Sekoita tasaiseksi. LIsää mausteet ja siirappi ja alusta jauhot taikinaan. Lisää loppuvaiheessa öljy. Kohota noin tunti. Leivo taikina kahdeksi limpuksi ja viillä ristikkoviillot pintaan terävällä veitsellä. Kohota noin puoli tuntia. Suihkuta 225-asteiseen uuniin runsaasti vettä ja laita limput uuniin. Laske lämpö noin 190 asteeseen 5 minuutin jälkeen. Paista vajaa tunti ja voitele kypsät limput vedellä.

2 kommenttia:

Villikissa kirjoitti...

Tuo linssimuhennos kuulostaa tosi herkulta.Pitääpä ostaa pakastimeen hätävaraksi.

annika kirjoitti...

Hui, teet tosi ahkerasti ruokaa ja leivot! Tuo leipä kuulostaa jännältä ruis- ja vehnäleivän välimuodolta, pitänee kokeilla joskus!