lauantai 29. marraskuuta 2008

Herkkupuuroa, porkkanalaatikkokeittoa ja joululeivonnaisia



Aamulla oli jotenkin äklö olo, mutta jotain piti syödä ennen enkun koetta (aivan oikein, meillä oli koeviikon viimeinen koe lauantaina... kiitos vain, koulutoimi) ja puuro marjojen kera on mulle semmonen aamupala, joka uppoaa, vaikka muuten ei mikään maistuisi. Tästä tulikin varsinaista nannaa. Jossain vanhassa Kotiliedessä olen jotain tämäm tyylistä nähnyt.

Herkkupuuro (3:lle)

½ l vettä

2½ dl maitoa

1 dl kaurahiutaleita

1½ dl 4-viljan hiutaleita (tai kaikki 2½ dl kauraa)

½ dl vehnänalkioita

3/4 dl vehnäleseitä (tai muita)

3/4 tl suolaa

Sekoita nesteisiin hiutaleet, leseet ja alkiot, kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna putista hiljalleen noin 10 min välillä sekoitellen. Lisää lopuksi suola.


Iltapäivällä sitten keittoa. Keitot on minun herkkua, niitä vois syödä melkein joka päivä. Nimi johtuu siitä, että maku muistuttaa erehdyttävästä porkkanalaatikkoa. Sehän kyllä passaa!

Porkkanalaatikkokeitto

rypsiöljyä

1 sipuli

n. ½ kg porkkanoita

1 kanelitanko

1 laakerinlehti

5 maustepippuria

n. ½ l vettä

½ dl spelttihelmiä

½ tl muskottia

1/4-½ tl inkivääriä

½ tl suolaa

ripaus inkkarisokeria

½-1 dl kaurakermaa

Hienonna sipuli ja paloittele porkkanat, kuullota öljyssä. Kaada sekaan vesi ja lisää spelttihelmet, pippurit, kanelitanko ja laakerinlehti. Anna kiehua hiljalleen reilu 30 min. Soseuta, lisää kaurakerma ja mausteet.


Eilen tein ekan piparitaikinan Pienen piparikirjan ohjeella. Tuli ihanan ohuita ja rapeita pipareita.
Muutama pääsi vähän palamaan (olipa yllätys), kun ahnehdin osasta vähän liiankin ohuita.

Paraisten piparit

250 g voita

reilu 2 dl sokeria

1 muna

1 dl siirappia

1 tl neilikkaa

1 tl inkivääriä

1 tl kanelia

1 tl raastettua appelsiininkuorta (laitoin reilun ½ tl pomeranssia)

2 tl soodaa

½ kg vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi ja mausteet, jäähdytä. Vatkaa rasva ja puolet sokerista vaahdoksi, samoin muna ja loppu sokeri. Sekoita vaahdot keskenään, lisää mukaan siirappi sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Pidä kylmässä seuraavaan päivään.
Ennen paistoa piparit sivellään kylmällä vedellä ja paistetaan sitten 200 asteessa noin 5 min.


Osa piparitaikinasta pääsi mukaan pullasession, nappasin täyteohjeen Myllyn Parhaan mainoksesta. Nämä löysivät heti tiensä äitin sydämeen. (Ei ollu tänään oikein kuvausinspistä...)


Pipari-Stollen-kierteet

3 dl pullataikina

piparitaikinaa (tai 1 pkt pakastepiparitaikinaa)

1 dl rusinoita(/sukaattia)

1 dl manteli(/pähkinä)rouhetta

1 dl vihreitä ja punaisia kirsikoita

2 rkl rommia(/punssia)

Sekoita rusinoihin, kirsikoihin ja mantelirouheeseen rommi ja anna maustua. Kauli piparitaikina levyksi, samoin pullataikina. Nosta piparilevy pullataikinalevyn päälle ja ripota päälle rommisekoitus. (Ehkä fiksumpaa laittaa rommisekoitus piparilevyn alle, mikä ohjeessakin luki. Olinpas taas terävänä...) Kääri rullaksi ja leikkaa siivuja, jotka asetellaan pellille. Kohotuksen jälkeen voitelu munalla ja päälle raesokeria(ja mantelilastuja). Paista 225 asteessa noin 15 min.

Ei kommentteja: