sunnuntai 9. marraskuuta 2008

Isänpäivä

Tänään on siis vietetty lahjusten täytteistä päivää, joka alkoi vohvelitarjoilulla aamukahvin kera. Ohje Kotilieden suuresta keittokirjasta.


Rapeat vohvelit

4 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1-2 rkl sokeria
100 g sulaa voita

Sekoita kuivat aineet ja lisää niihin maito ja voisula. Paista vohveliraudalla.

Pääaterialla tarjoiltiin hirvipaistia, perunamuusia, ruskeaa kastiketta, keitettyjä porkkanoita, rosépippurimarinoituja valkosipulinkynsiä ja raikasta salaattia sekä puolukkasurvosta.




Patapaisti hirvestä (Hyvä Kokki -kirjasta)

1 kg hirvenpaistia

Pinnalle:
1 rkl öljyä
15 rosépippuria
7 katajanmarjaa
1 tl timjamia

Pataan:
2 sipulia lohkoina
1 porkkana viipaleina
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio (meillä jauhetta)
1 tl suolaa
(½ l esikäsiteltyjä suppilovahveroita, joita meillä ei ollut)

Poista lihasta kalvot, voitele öljyllä ja ripottele mausteet pintaan. Anna maustua yön yli. Kaavi mausteet pois ja ruskista liha joka puolelta öljyssä. Laita pataan muiden aineiden(ei suolaa ja suppilovahveroita) ja lihan pinnasta kaavittujen mausteiden kanssa. Laita lihan paksuimpaan kohtaan lämpömittari, ja kun se näyttää 70-75 astetta, ota paisti pois padasta. Ripottele pintaan suola ja kääri liha hetkeksi, ennen leikkausta, folioon.




Tämä meni vähän ketuilleen, ja harmittaa ihan vietävästi. Käytiin nimittäin pikku lenkillä, kun liha putisi padassa, ja kun tultiin takasin, mittari huiteli yli 80 asteessa. Vähän kuivaahan siitä siis tuli, melkoista jänkkiä, mutta kyllä isi sitä veteli hyvällä ruokahalulla. Ei voi käsittää, mulle ei maistunut ollenkaan, joten isi sai syödä minunkin palaseni. Kaiken muun hyvän lisäksi muusiin lorahti vähän liikaa maitoa, joten se oli vastaavasti aika löysää... Tosi hienoa.


Kastike tehtiin siivilöidystä keitinliemestä joka suurustettiin vehnäjauhoilla ja siihen lisättiin mausteeksi vähän mustapippuria sekä loraus kasviskermaa. (Kastikekulho isovanhempieni häälahja-astiastosta 20-30-luvulta.)


Värikäs salaatti

reilu ½ pss valmista salaattisekoitusta (Pirkka)
1 rkl fetamarinadia
pala kurkkua
1/4 keltaisesta ja punaisesta suippopaprikasta
1 persikanpuolikas
muutama fetakuutio (aurinkokuivattu tomaatti Snacks, Arla)

Sekoita salaattiin öljy kulhossa ja kaada tarjoiluvadille. Kuutioi kurkku, suikaloi paprika ja paloittele persikka ja levitä vadille. Ripottele päälle muutama fetakuutioi. Tämä oli superhyvää!
Mieluiten olisin vedellyt pelkkää salaattia. Onneksi sitä jäi vähän, joten saan nautiskella sen jossain välissä.



Päiväkahvilla isi ja äiti maistelivat vielä hillakakkua, jonka pohjaa esittelinkin tässä vast'ikään. Itsellä ei ollut oikein kakkufiilistä(masensi paistin epäonnistuminen), joten jätin väliin, mutta hyvää se kuulemma oli. Täytteenä on siis hillahilloa, vaniljakiisseliä ja kokonaisia hilloja. Koristelussa käytetty luomu vispikermaa, hilloja, jotka "kiillotettu" ja wiener nougat crushia.


Vaniljakiisseli (Kodin Kuvalehden kakkukirjasta)

1 dl kermaa
1½ dl maitoa
1 muna
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria

Sekoita kaikki paitsi vaniljasokeri kattilassa. Kuumenna seos kiehumispisteeseen ja ensimmäisten kuplien ilmestyttyä pois liedeltä. Jäähdytä ja mausta vaniljasokerilla.

Mie en kyllä kestä tätä bloggausta; välit ja kaikki muukin ulkoinen jäsentely katoaa kyllä kuin taivaan tuuleen, kun tekstin julkaisee. Argh!! Joku atk:n ihmelapsi, kuinka pääsen tästä eroon?!?

3 kommenttia:

Pilvi kirjoitti...

Hirmu hienon näköinen kakku. Joo siis mullakin tuppaa olemaan nimenomaan rivinvälien kanssa ongelmaa, jos tarkoitit sitä sillä tekstin kasaantumisella. Rivinvälejä ei tule lisää jälkeenpäin muokkaamalla, vaikka kuinka takoisi. Tai sitten niitä tulee ihan sata kilometriä, voi äly...

Anonyymi kirjoitti...

Ehdottomasti paras ruokablogi,jota olen lueskellut:) Reseptit on useimmiten kiinnostavia,vaikken mikään super-kokki olekaan,mutta ruuasta ja ruuanlaitosta kovasti silti kiinnostunut.
Jatka samaan malliin ja mukavaa alkavaa talvea:)!

Helmi kirjoitti...

Ompas tosi kiva saada mukavaa palautetta, kiitos riikka!