sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Manteliboston ja pähkinäiset viipalepiparit

Vähän joulun tuoksuja keittiöön uuden Pirkan ohjeilla.

Manteliboston

2½ dl maitoa
25 g hiivaa

1 dl sokeria

3/4 tl suolaa

½ rkl kardemummaa

1 kananmuna

noin 8 dl vehnäjauhoja

100 g voita

Täyte:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

100 g mantelijauhetta

1 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria
3-4 tippaa karvasmanteliöljyä

Pinnalle:

voiteluun munaa

n. ½ dl mantelilastuja

raesokeria

Liuota hiiva lämpimään nesteeseen ja lisää sokeri, suola, muna ja kardemumma. Alusta jauhot joukkoon, lisää loppuvaiheessa myös pehmeä voi. Kohota noin 20 min. Sekoita täytteen ainekset hyvin keskenään. Kauli kohonnut taikina levyksi ja levitä täyte sille. Kääri rullaksi ja leikkaa 14 osaan. Asettele palat paperoituun/voideltuun irtopohjavuokaan (d~23 cm), 4 palaa keskelle ja loput ympärille. (Mulla jäi yksi yli; puolitin sen ja tuli lisäksi kaksi pullaa.) Kohota noin 30 min, voitele ja ripottele pintaan mantelilastut ja raesokeri. Paista sitten puolisen tuntia 200 asteessa.


Pähkinäiset viipalepiparit

125 g pähkinä-hedelmäsekoitusta

100 g voita

3/4 dl sokeria

2 rkl siirappia

2 dl vehnäjauhoja (laitoin puolikarkeaa spelttiä)

1 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

½ tl inkivääriä

½ tl neilikkaa

Rouhi pähkinä-hedelmäsekoitus karkeaksi rouheeksi. Vatkaa voi, sokeri ja siirappi vaahdoksi, lisää sekaan sekoitetut kuivat aineet ja pähkinä-hedelmärouhe. Laita taikina hetkeksi kylmään. Leivo taikinasta 2 pitkää tankoa ja aseta ne pellille (, jätä hyvin tilaa väliin). Paista 175 asteessa 18-20 min ja leikkaa uunista oton jälkeen heti palasiksi terävällä veitsellä. Anna jäähtyä pellillä.

Ei kommentteja: