torstai 7. heinäkuuta 2011

Glorian R&V - muusani


Hämmentävää on, että minulla kesti näinkin kauan, ennen kuin aloin tilaamaan Glorian Ruokaa & Viiniä. Se on nimittäin ehdotonta kärkikastia suosikkilehtieni joukossa ja suomalaisten ruokalehtien kiistaton ykkönen. Kesäkuun alussa vihdoin sain kimmokkeen ja tänään koitti se päivä, jona ensimmäinen R&V:ni kolahti postilaatikkoon. Tämä tapahtui vieläpä täysin yllättäen, joten riemuni oli sitä suurempi. Kokkausinspiraatio kasvoi joka sivun kääntämällä ja ensimmäinen resepti, hieman muunneltuna tosin, pääsi kokeiluun heti illalla.

Koska salaattien kulutus on näinä helteisinä aikoina suurta, tunsin eniten vetoa mansikkaista mozzarella-parmankinkkusalaattia kohtaan. Paitsi että jätin parmankinkun ja mozzarellan pois. Olihan siinä salaatissa toki muutakin ja Se Juttu taisi enemmänkin olla marinoidut kasvikset. Ilahduttavaa oli myös, että tämä vegaaninen versio salaatista syntyi ihan ilman kaupassa käyntiä jää- ja muiden kaappien antimista, mikä on aina plussaa. Kesäkurpitsasta ja munakoisosta tuli kerrassaan sykähdyttävän ihania! Omm, vielä nytkin, maha täynnä, saan sydänmen tykytyksiä pelkästä ajatuksesta.

Ja näin se siis syntyi:


Salaatti marinoiduista kasviksista

Marinoidut kasvikset:
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
oliiviöljyä
2 kesäsipulia varsineen
2 dl riivittyjä ja kiehautettuja härkäpapuja
n. 1,5 dl oliiviöljyä
3 rkl omenaviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl inkkarisokeria
1 tl mustapippuria myllystä
2 tl kuivattuja yrttejä tai 1/2 dl tuoreita (esim. basilikaa ja oreganoa)

Lisäksi:
salaattisekoitusta (esim. roomansalaattia, jäävuorisalaattia ja rucolaa)
2 avokadoa
1/2 l mansikoita
1/2 kurkku
2 dl kalamata-oliiveja
3/4 dl paahdettuja siemeniä ja pähkinöitä (kurpitsansiemen ja maapähkinä)

Viipaloi kesäkurpitsa ja munakoiso pitkittäin. Paista siivut oliiviöljyssä, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Viipaloi sipuli. Sekoita marinadin öljystä, etikasta ja mausteista ja yhdistä paistetut kasvikset, sipuli ja härkäpavut siihen. Anna maustua vähintään 30 min.

Viipaloi avokado, kurkku ja mansikat. Revi salaattisekoitus vadille, kokoa päälle marinoituja kasviksia, avokadoa, kurkkua ja mansikoita, ripottele pinnalle oliiveja ja siemeniä ja viimeistele koko komeus valuttamalla marinadin öljyä kastikkeeksi.


Sulatin pakasteesta salaattia varten viime kesän toiseksi viimeisen rasian härkäpapuja, enkä voinut olla harmittelematta, etten kylvänyt niitä tänä vuonna. Härkäpavut ovat tuoreeltaan ryöpättyinä ja pakastettuina hurjan hyviä marinoituina tai voisulan kanssa, eikä niiden kasvattiminen vaatinut kovin suurta työpanosta. Olisi kannattanut herätä vähän aikaisemmin... Näitä herkkuja ei taida olla kovin helppoa saada tuoreeltaan, kuten Jasu postauksessaan harmittelee. Itse en taida ihan Lontoosta saakka lähteä papujani hakemaan. Täytynee tyytyä kuivattuihin. Pyhpah.

2 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Samaa mieltä tuosta lehdestä! Minäkin olen niiiiin ihastunut, löytyy paljon inspiraatiota kasvistelijallekin. Vielä kun olisi aikaa...

Helmi kirjoitti...

Sehän se usein on ongelmana... Monesti käy niin, että löytää vaikka ihan simppelinkin ohjeen tai siitä ainakin saa inspiraatiota kehitellä jotain omaa. Kun sitten on aika tarttua kauhan varteen, ei näitä kaikkia ideoitaan muista eikä alkuperäinen lähde palaudu mieleen, jotta voisi virkistää muistia. Siksipä olenkin lyönyt jääkaapin oveen listan, johon kirjoitan potentiaalisimmat reseptikokelaat ja lähteet kiireisiä aikoja varten. Ihan kivasti on toiminut! (: