sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

HP-eväät


Ei, ei se kastike.

Tyttöjen kanssa starttasimme Harry Potter -elokuvien sarjan, joka on meille samalla aikuistumisriitti. Viisasten kiven pyörähtäessä käyntiin ihastuneet huudahdukset ja nostalginen tunnelma tosiaan täytti huoneen. Oi niitä aikoja -hengessä jatkettiin jonkin aikaa, mutta noin 20 minuutin kuluttua paras hekuma alkoi hieman taantua. Toisen leffan aikana yksi siirtyi unten maille ja aloin innokkaasti toivoa elokuvan loppua. Voi olla, että kun kaikki seitsemän ilmestynyttä leffaa on katsottu, tekee tosiaan mieli päästä eroon Harry Potterista ja tulla aikuiseksi. Onneksi elokuvien taso paranee hieman jatkossa, joten toivottavasti onnistun säilyttämään mielenkiintoni ja järkeni.

Se elokuvista ja sitten asiaan eli murkinoihin! Tein tarjolle avokado-mozzarellatortilloja, hedelmäistä perunasalaattia ja jälkkäriksi Vatsasekaisin kilinkolin -blogissakin laiteltua uunitonta mansikkatorttua.

Tortillojen ohje on Lantliv Mat&Vin -lehdestä ja perunasalaatti samaisen lehden suomalaissisaresta eli Maalaisunelman Ruoka ja Viini -lehdestä. Perunasalaatti luumuilla kuulosta ensialkuun minusta suorastaan ällöttävältä, mutta luettuani reseptin uudestaan ja uudestaan alkoi se jotenkin houkuttaa minua. Koska pelot (ja ällötykset) täytyy kohdata, laitoin ohjeen täytäntöön. Ja voilá: se ei ollutkaan kuraa! Päinvastoin oikeastaan. Pehmeän makeat luumut sopivat paahdettujen perunoiden ja sinihomejuuston rinnalle kuin nenä silmään (vai miten se nyt menikään...).

Tortillat onnistuivat hyvin, mutta käyttämäni Santa Marian luomu täysjyvätortillapohjat olivat aika kuivia ja meinasivat murentua tortilloja rullaillessani. Hyvältä ne kuitenkin maistuivat ja pysyivät ne lopulta koossakin melko hyvin.

Mansikkatorttua tuskin tarvii sen enempää kommentoida. Mielestäni aivan ihanaa, varsinkin lemon curd! Mascarponevaahtokaan ei aivan huonoimmasta päästä ole...


Avokado-mozzarellatortillat

8 tortillapohjaa
2 avokadoa
2 tomaattia
150 g mozzarellaa
2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
1 ruukku korianteria
1/2 limen mehu
chili explosion -maustetta (tai suolaa, pippuria ja tabaskoa, kuten alkuperäisessä ohjeessa)

Viipaloi avokadot, tomaatit ja sipuli ohuksi, hienonna valkosipuli ja korianteri ja revi mozzarella palasiksi. Levitä kaikkia aineksia tortillapohjille, purista päälle limen mehua ja myllää maustetta. Rullaa tortillat, kiinnitä cocktail- tai hammastikuilla ja grillaa uunissa grillivastuksilla tai oikeassa grillissä hetkisen verran (, kunnes mozzarella sulaa).


Hedelmäinen perunasalaatti

600 g pieniä uusia perunoita
oliiviöljyä
6-8 luumua
1 l erilaisia salaatteja (rooman salaatti, rucola, herneen verso)
1 punasipuli
1 dl kurpitsansiemeniä paahdettuna
sinihomejuustoa (alkuperäisessä ohjeessä murukolojuustoa)
oliiviöljyä
sormisuolaa
balsamicosiirappia

Pese perunat, laita uunipellille ja valuta päälle oliiviöljyä. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 15 min, lisää puolitetut/lohkotut luumut ja jatka 8-10 min. Revi salaatit kulhoon, sekoita joukkoon vähän oliiviöljyä ja ohueksi siivutettu sipuli. Asettele perunat ja luumut salaattipedille, ripottele päälle suolaa ja kurpitsansiemenet, murustele päälle sinihomejuustoa ja viimeistele balsamicosiirapillla.


Uuniton mansikkatorttu

Pohja:
175 g suklaakeksejä (mulla jotain itsetehtyjä random-suklaapikkuleipiä)
40 g voita sulana

Lemon curd:
1 dl vettä
1/2 dl sitruunamehua
1/2 limen mehu
3/4 dl inkkarisokeria
1 sitruunan kuori
2 keltuaista
2 rkl perunajauhoja
25 g voita
1 tl vaniljasokeria

Mascarponevaahto:
2 dl kuohukermaa
150 g mascarponea
1 tl vaniljasokeria

Päälle:
1 l mansikoita

Sekoita kaikki lemon curdin ainekset, paitsi voi ja vaniljasokeri, kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Nosta pois liedeltä ja lisää voi sekä vaniljasokeri. Anna jäähtyä.
Jauha keksit sauvasekoittimella ja sekoita niihin voisula. Painele esim. pyöreän keramiisen vuoan pohjalle. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon mascarpone ja vaniljasokeri. Levitä jäähtynyt lemon curd pohjalle, päälle mascarponevaahto ja lopuksi pilkotut mansikat.


Helmin drinkkikornerin tarjoama alkudrinksu jäi nyt jostain syystä tänne postauksen viimeiseksi. Idean sain jostain lehdestä, mutta ohjeen alkuperää en pysty muistamaan. Kivan mansikkainen kesäjuoma ja sievä kuin sika pienenä. Ehkä hitusen liian kossuista, mutta tietääpähän mitä juo...


Mansikkainen alkujuoma (1 annos)

2 cl Strawberry Koskenkorvaa
mansikkaroseeta
pakastemansikoita, limen lohkoja

Kaada lasin pohjalle mansikkakossu, täytä lasi jäähdytetyllä roseella ja heitä sekaan muutama pakaste mansikka sekä limelohko.


Ei kommentteja: