torstai 7. heinäkuuta 2011

Aamiaisjädeä ja oodi kesälle -lautanen


Aamiaisjäde on kiva keksintö. (Oikeastaan tämä kyllä muistuttaa hieman enemmän sorbettia, mutta ei takerruta pikku seikkoihin.) Terveysherkkua, jonka voimin aloitettu päivä ei voi epäonnistua. Tämä päivä olikin itse asiassa harvinaisen mainio! Kirpparikierrosta, siivoamista, ruoanlaittoa, treeniä, uintia ja ystäviä. Jotta jatkossakin olisi tiedossa yhtä paljon tekemisen iloa ja energiaa, oli pakko ostaa kaupasta lisää mahdollisimman kypsiä banaaneja uusintakierrosta varten, vaikka muuten ei banskuja viime aikoina juuri ole tullut popsittua.

Aamiaisjäde

1 pakastettu banaani
200 g kohmeisia marjoja (mustikoita ja mansikoita)
125 g pehmeää tofua
6-7 liotettua pähkinää (2 saksan-, 1 parapähkinä ja 4 mantelia)

Surauta ainekset tasaiseksi teho- tai sauvasekoittimella.


Päivän pääkokkauksessa hyödynsin raskaalla kädellä kaikkia ihania kesävihanneksia, joita kauppojen hevi-osastot sekä torit nyt pursuavat. Kaupassa käyntikin on yhtä juhlaa, kun voi latoa korin täyteen värikkäitä ja tuoreita kasviksia. Pelkkä ostoskorin katseleminenkin tekee minut huisin onnelliseksi, puhumattakaan itse ruoanlaittovaiheesta! Oi kesä...


Grillatut tomaatit ja vuohenjuusto

2 tomaattia
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria, kuivattua minttua
1 rkl parmesaaniraastetta
pari siivua vuohenjuustoa

Puolita tomaatit ja laita leivinpaperille. Valuta päälle hieman oliiviöljyä, mausta suolalla, pippurilla ja mintulla ja ripottele lopuksi päälle parmesaani. Laita 250 asteiseen uuniin grillivastusten alle tai oikeaan grilliin ja kypsennä 5-6 min. Lisää sitten pellille vuohenjuustosiivut ja jatka muutama minuutti.


Tofu-parsakaali-pastasalaatti

1-2 dl spelttipastaa (cappelli)
1 parsakaali
2 uuden sadon sipulia varsineen
1 pakettia marinoitua tofua
1 prk artisokan pohjia öljyssä
1/2 sitruunan mehu
n. 1/2 tl suolaa
mustapippuria
1 tl Provencen yrttisekoitusta
1 tl sitruunamelissaa
1 tl kapriksia
ripaus inkkarisokeria

Kiehauta parsakaalin nuput suolavedessä nopeasti (pari minuuttia). Laita heti kylmään veteen, jotta kypsyminen loppuu. Keitä pasta. Kuutioi tofu, viipaloi sipuli ja pieni artisokkia. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua ainakin 3-4 tuntia.


Hölskytysretiisit

1 nippu retiisejä
3 rkl etikkaa
1 rkl vettä
1-2 tl inkkarisokeria
1/2 tl suolaa
1/2 dl hienonnettua tilliä

Viipaloi retiisit ohuiksi (esim. raastinraudan siivutusterällä). Sekoita kaikki aineet keskenään kannellisessa rasiassa, hölskyttele rasiaa ja anna maustua hetki kylmässä.


Kesäinen lisäkesalaatti

rooman salaattia
kurkkua
mansikoita
balsamicosiirappia

Ei kommentteja: