Kaiken muun lisäksi, tämä oli oikeastaan ensimmäinen kinkku, jonka paistamisessa olen itse toiminut pääseremoniamestarina. Äiti on saanut pitää kinkun kotona omana juttunaan, enkä ole siihen liikaa alkanut sotkeutumaan. Nappasin Stockkalta mukaan kinkun paisto-ohjeen, jota noudattelin omassa köökissäkin ja ihan toimivaltahan tuo tuntui.
Otin kinkun nyt uunista mittarin näyttäessä 72 astetta ja uunista oton jälkeen se nousi noin 75-76 asteeseen. Oikein hyvää kinkusta tuli, mutta olisin voinut uskaltaa ottaa sen uunista jo 70 asteen kohdalla, niin lopputulos olisi ollut vieläkin mehevämpi. Samoin hieman pienemmän lämmön käyttämiseen olisi voinut riittää kärsivällisyyttä, mutta nyt lenkin jälkeinen sudennälkä ei sallinut pienempää lämpöä kuin 130 astetta. Oli miten oli, olen oikein tyytyväinen tähän ensimmäiseen kinkkukokemukseen! Huomenna olisi tarkoitus laitella kinkun liemestä kastiketta lihaviipaleiden ja jonkinmoisten peruna- ja/tai bataattilisukkeiden rinnalle. Siitä ehkä lisää myöhemmin, jos jaksan enää ketään häiritä kinkkujutuilla...
Otin kinkun nyt uunista mittarin näyttäessä 72 astetta ja uunista oton jälkeen se nousi noin 75-76 asteeseen. Oikein hyvää kinkusta tuli, mutta olisin voinut uskaltaa ottaa sen uunista jo 70 asteen kohdalla, niin lopputulos olisi ollut vieläkin mehevämpi. Samoin hieman pienemmän lämmön käyttämiseen olisi voinut riittää kärsivällisyyttä, mutta nyt lenkin jälkeinen sudennälkä ei sallinut pienempää lämpöä kuin 130 astetta. Oli miten oli, olen oikein tyytyväinen tähän ensimmäiseen kinkkukokemukseen! Huomenna olisi tarkoitus laitella kinkun liemestä kastiketta lihaviipaleiden ja jonkinmoisten peruna- ja/tai bataattilisukkeiden rinnalle. Siitä ehkä lisää myöhemmin, jos jaksan enää ketään häiritä kinkkujutuilla...
Tässä vielä pienet tunnelmat alekinkun kunniaksi järjestetyltä juhla-aterialta.
Alkupalalautasella...
- fetasalaatti, jossa jääsalaattia, punamangoldia, tillipestossa pyöräytettyjä kurkkuja ja kirsikkatomaatteja, marinoituja fetakuutioita ja tummia viinirypäleitä
- katkarapusalaattia Stockkan Herkun tiskistä
- savupallasta, niin ikään Herkusta
- lohi-siika-tuorejuustorullia
- saaristolaisleipää piparjuurituorejuustolla
- ruokajuomana kivennäisvesi (joulupaketista löytyi valkoinen SodaStream Source, tai oikeastaan kaksi, mutta se onkin jo toinen tarina...)
Pääruokalautasella sitten...
- lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikko omalla tuntumalla valmistettuna (ja se onkin vuosien varrella kehittynyt ihan hyväksi, vaikka itse sanonkin)
- no se kinkku
- pontikkasinappi
- punasipulihilloke, tuttu edellisestä postauksesta
- hillosipulit
- metsäsienisalaatti, kuten aikaisempinakin vuosina eli puna- ja ruohosipulin kanssa ranskankermakastikkeeseen valmistettuna
- rosolli omaan perinteiseen tapaan
- ruokajuomana jouluolut
Ja sitten pitikin koomata sohvalla ja nukahtaa kesken epätoivoisen leffankatseluyrityksen, mutta lomapäivänä se lienee sallittua!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti