torstai 5. huhtikuuta 2012

Laxsoppaa ja rågbröötiä

No onpas nyt vain näitä rästipostauksia jäänyt tekemättä monen monituisen viikon ajalta. Täytyypä laittaa hösseliksi, ettei jää kovin paljoa rästejä pääsiäiseksi...

Hiihtoloman päätteeksi keittelin Glorian R&V:n ohjeella ehkä parasta lohisoppaa ikänä! Kuhan perkeistä aikaisemmin keitetty kalaliemi toi varmasti oman lisänsä keittoon, eikä tilliöljykään huono veto ollut.
Alkusalaattiin sain kimmokkeen liimaillessani vanhoja lehtileikkeitä reseptivihkoon ja bongatessani sieltä tämän tyylisen salaatin. Leipä on sama kuin viime jouluna tekemäni mainio ja helppo huijausruislimppu ja jälkkäri koottiin edellisen päivän brunssijämistä + muutamasta muusta.







Punajuuri-halloumisalaatti

2-3 punajuurta keitettynä ja kuorittuna
1 appelsiini
1 avokado
1 puntti rucolaa
1 paketti halloumia (basilikalla maustettua)
ruohosipulia
oliiviöljyä, sitruunamehua

Siivuta punajuuret, leikkaa appelsiini ja avokado lohkoiksi. Purista avokadosiivujen päälle hieman sitruunamehua. Levitä rucola tarjoiluvadille ja asettele päälle punajuuri-, appelsiini- ja avokadosiivut ja pirskota hieman oliiviöljyä. Paista viipaloitu halloumi kuumalla pannulla molemmin puolin ja nosta salaatin päälle. Ripottele lopuksi pinnalle hienonnettua ruohosipulia.




Savulohikeitto ja tilliöljy (Glorian Ruoka & Viini 2/12)

500 g ruodotonta & nahatonta lohifileetä
1 tl suolaa
2 tl hunajaa
1 savustuspussi

6 perunaa
4 salottisipulia (tai 1 tavallinen)
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
2 laakerinlehteä
1/2 sitruunan kuori
1 l kalalientä
2 dl kuohukermaa (tai ruoka-sellaista)
5 dl salaattipinaattia

Lämmitä uuni ja pelti 275 asteeseen. Leikkaa lohi reiluiksi paloiksi ja mausta suolalla ja hunajalla. Laita palat savustuspussiin ja toimi pussin ohjeen mukaan.
Kuori ja paloittele perunat sekä sipulit. Kuullota voissa ensin sipulit, lisää sitten perunat ja rikotut laakerinlehdet. Lisää hetken päästä kalaliemi ja sitruunan kuori. Keittele noi 15 min, kunnes perunat ovat kypsiä. Sekoita keittoon kerma ja kuumenna, mutta älä keitä enää.
Lisää keittoon pinaatti juuri ennen tarjoilua. Annostele lautasille kalapaloja ja tilliöljyä ja tarjoa ruisleivän kera.

Tilliöljy:
1/2 punttia tilliä
1/2 sitruunan kuori
3/4 dl oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria

Soseuta ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.




Jälkkäriksi siis kaverini paistamia plättyjä, lemon curdia, hedelmäsalaattia ja kookosjätskiä, joka olikin yksi hienoimmista keksinnöistäni aikoihin! Idea lähti siitä, kun voivottelin taas kerran itsekseni kaupan jätskin liiallista makeutusta ja päätin tehdä asialle jotakin. Jääkaapista löytyi partaäijää ja jostain mieleeni tulivat kookoshiutaleet ja siinäpä se alkoi aika lailla ollakin. Suosittelen todella lämpimästi!



Kookosjätski

1 osa vaniljajäätelöä
1 osa turkkilaista jogurttia (tai vastaavaa)
rutosti kookoshiutaleita!

Sekoita hieman pehmenneeseen jäätelöön jogurtti ja kookoshiutaleet ja laita toviksi takaisin pakastimeen.
Eipä siinä sen kummempaa...



Tätä juttua kirjoittaessani herkuttelen kupilla mustaa lehtiteetä ja parilla suklaapalalla. Ai vitsit, kun on muuten namia suklaatia!


Ja käärekin on niin kaunis...


Ei kommentteja: