Siitä voi toki keskustella, onko tämä nyt mitään erityisen pääsiäismäistä ruokaa tai edes erityisen juhlavaa. Valmisteluihin meni kuitenkin yli 4 tuntia, joten kyllä tämä nyt saa luvan olla juhlaruokaa.
Halusin laitella pöytään keväisiä salaatteja ja lammasta tulevan kesän pyöriessä mielessä. Kun näin jälkeen päin ajattelen, niin tästähän tuli hyvinkin kesäisen oloinen kattaus, joka voisi hyvin olla vaikka juhannuspöydästä kiskaistu.
Menu:
- hedelmäinen kaalisalaatti
- marinoidut kasvikset
- pinaatti-perunasalaatti
- punajuuri-kikhernetahna
- lampaan ulkofile
- siemenleipä
Hedelmäinen kaalisalaatti
1/2 keräkaali
1 granaattiomena
200 g pakasteherneitä
1/4 cantaloupe-meloni
Kastike:
1/2 dl oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
1 tl inkkarisokeria
1 tl minttua
suolakiteitä, mustapippuria
paahdettuja kurpitsansiemeniä ja cashewpähkinöitä
Suikaloi kaali, irrota granaattiomenan siemenet, sulata herneet ja pilko meloni. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja lisää salaattiaineet kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna vetäytyä tovi. Ripottele lopuksi päälle paahdettuja siemeniä ja pähkinöitä.
Marinoidut kasvikset
4 paprikaa
1 kesäkurpitsa
200 g herkkusieniä
2 kevätsipulia
Marinadi:
3/4 dl oliiviöljyä
1/4 dl balsamiviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
mustapippuria myllystä
kourallinen kuorittuja manteleita
ruokaöljyä
1 ruukku rucolaa
viinisuolaheinää
pieni pala Västerbottens-juustoa
Paahda paprikalohkoja (siemenet poistettu) 250-asteessa noin 15 min. Anna jäähtyä ja paloittele pienemmiksi. Pilko myös kesäkurpitsa, herkkusienet ja sipulit.
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita kasvikset maustumaan siihen ainakin pariksi tunniksi.
Kuumenna pannussa kerros ruokäöljyä. Lisää siihen mantelit ja sekoittele, kunnes ne saavat pintaan kauniin vaaleanruskean värin. Valuta ylimääräinen öljy talouspaperin päällä.
Veistä juustosta lastuja esim. kuorimaveitsellä.
Sekoita marinoituihin kasviksiin rucola ja osa manteleista sekä juustosta. Ripottele loput mantelit pinnalle ja korista viinisuolaheinän lehdillä.
Pinaatti-perunasalaatti
5 keitettyä kylmää perunaa
1 pkt papumixiä (GoGreen)
1 kevätsipuli
70 g pinaattia
200 g kirsikkatomaatteja
200 g fetajuustoa
1/2 ruukkua viinisuolaheinää
Kastike:
1/2 dl oliivi-/rypsiöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 tl sinappia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl inkkarisokeria
1/2-1 tl suolaa
musta- ja valkopippuria
Pilko perunat, tomaatit, feta ja sipuli, huuhtele pinaatti ja valuta pavut. Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Yhdistä kaikki aineet ja anna maustua tovi.
Punajuuri-kikhernetahna
2 punajuurta keitettynä
3-4 dl kikherneitä
3 rkl oliiviöljyä
2-3 rkl sitruunamehua
100 g vuohenjuustoa
1/2-1 dl turkkilaista jogurttia
n. 1 tl suolaa
mustapippuria
1 dl hienonnettua persiljaa
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl manteleita
Soseuta kaikki aineet sauvasekoittimella tahnaksi. Anna maustua tovi.
Lampaan ulkofile
lampaan ulkofilettä
voita ja oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
tuoreita yrttejä, kuten timjamia ja ruohosipulia
Nosta fileet huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Kuumenna paistinpannu ja laita voita ja oliiviöljyä pannulle. Ruskista fileet yksitellen molemmin puolin pannulla ja hiero sitten pintaan suolaa, pippuria ja yrttejä. Kypsennä 200 asteessa 5-15 min halutusta kypsyysasteesta riippuen. Kiedo liha folioon vetäytymään hetkeksi ennen leikkaamista.
Keljuttaa vähän, kun menin jättämään lihat uuniin hieman liian pitkäksi aikaa. Parhaat mehut ehtivät tämän seurauksena valahtaa pihalle, mutta ihan kelpoa tuosta silti tuli. Olisi silti pitänyt egoistisesti antaa lihan jäädä punaiseksi, eikä lähteä tavoittelemaan korkeampaa kypsyysastetta.
Lihan valmistaminen oli kuitenkin hyvin nautinnollista. Erityisesti tykkään hieroa lihan pintaan suolaa ja yrttejä. Ah, se yrttien tuoksu, höyryävä liha ja kimaltavat suolakiteet saavat mielen suorastaan runolliseksi.
Siemenleipä
5 dl vettä
1 dl turkkilaista jogurttia
1 pss kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl tattarirouhetta
1/2 dl rypsiöljyä
3 dl kaurahiutaleita
3-4 dl spelttijauhoja
sämpyläjauhoja
seesamin- ja pellavansiemeniä
Kuumenna vesi noin 42 asteiseksi, lisää hiiva, jogurtti, suola, hunaja, siemenet, rouheet ja hiutaleet sekä öljy. Sekoita mukaan jauhot, mutta anna taikinan jäädä melko löysäksi. Vaivaa vain kevyesti. Anna taikinan kohota noin tunti. Levitä leivinpaperoidulle uunipellille ja kohota noin 40 min. Voitele vedellä ja ripota pintaan siemeniä. Paista 200 asteessa noin 30 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti