Mikähän tämä otsikko taas on olevinaan...
Pyhien välipäivän ohjelmaan kuului kyläilyä, odottamatonta shoppailua, ulkoliikuntaa ja siskon perheen vierailu. Niin, ja kokkailua tietysti.
Kaverin synttäreillä oli tarjoiltu Antti Vahteran ohjeella valmistettua lohipiirakkaa, jonka maine kiire halki kulmakunnan minunkin luokseni. Sitähän täytyi tietysti alkaa kokeilemaan. Ainoa vaan, että tästä tuli melko vähän Antti Vahteran lohipiirakan ohjeen mukainen. Ihan niinkuin näin olisi käynyt joskus ennenkin... (Siis että lopputulos poikkeaa suunnitellusta ohjeen mukaisesta. Minulla ei suinkaan ole tapana jatkuvasti ignoorailla Antti Vahteran opastuksia lohipiirakan leivonnan ihmeelliseen maailmaan.)
Antti Vahteran lohipiirakka, josta tulikin Helmin lohipiirakka
Pohja:
125 g voita
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 dl kaurahiutaleita
ripaus suolaa
1 1/2 dl kylmää vettä
Täyte:
2 isoa sipulia tai 4 pientä
2 valkosipulinkynttä
voita
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
1/2 dl hienonnettua tilliä
2 1/2 dl ruokakermaa
1 prk smetanaa
1 dl maitoa
3 munaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 rkl dijon-sinappia
300 g kirjolohifileetä (perattuna)
150 g kylmäsavulohta
1 parsakaali napakaksi höyrytettynä
2-3 dl Västerbottensost-juustoa raastettuna
Nypi kylmä voi, suola ja jauhot muruksi. Sekoita joukkoon nopeasti vesi. Anna taikinan levätä noin tunti jääkaapissa.
Hienonna sipulit ja kuullota voissa. Sekoita sipulit, yrtit, kermat ja maito, munat ja mausteet. Pilko lohet ja parsakaali pieniksi nupuiksi.
Kauli taikina leivinpaperilla ohueksi levyksi ja nosta pienehkölle uunipellille. Levitä pohjalle lohet, parsakaalit ja kaada kerma-munaseos päälle. Ripota lopuksi pinnalle juustoraaste.
Paista piirakkaa 200 asteessa 30-40 min.
Pirtsakka kevätsalaatti
1 ruukku friseetä
1/2 ruukkua viinisuolaheinää
1 ruukku herneenversoja
4-5 porkkanaa raastettuna
1-2 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl oliiviöljyä (tai seesamia, jos saatavilla)
2 tl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa ja inkkarisokeria
150 g vihreitä papuja (pakaste)
1/4 cantaloupe-meloni
kourallinen cashewpähkinöitä paahdettuna
oliiviöljyä, balsamicoa
Sekoita porkkanaraasteeseen mausteet ja pavut. Anna maustua tovi.
Pilko meloni ja revi salaatit kulhoon. Kaada porkkanaseos vihreiden päälle ja ripottele melonin palat sekä paahdetut pähkinät. Nostele kevyesti. Pirskota lopuksi päälle oliviiöljyä ja balsamicoa.
Kyläilyjä varten tein aamulla pari leipää viemisiksi. Nättejä niistä ainakin tuli!
Lahjusleivät (2 kpl)
1. päivä
70 g ruisjauhoja
70 g vehnäjauhoja
200 g vettä
3 g hiivaa
Sekoita aineet keskenään ja anna levätä jääkaapissa yön yli.
2. päivä
180 g hiivaleipäjauhoja
30 g ruisjauhoja
80 g puolikarkeita spelttijauhoja
30 g vaaleaa siirappia
6 g hiivaa
140 g vetttä
50 g auringonkukansiemeniä
50 g kurpitsansiemeniä
8 g suolaa
Lisää juuren kanssa samaan kulhoon jauhoht, siirappi, vesi ja hiiva ja vaivaa 8 min. Lisää siemenet ja jatka 3 min. Heitä lopuksi mukaan myös suola ja pinnistele vielä 3 min. Kohota taikinaa öljytyssä kulhossa 1-2 h, leivo kahdeksi leiväksi ja kohota noin 45 min. Laita leivät 250-asteiseen uuniin ja heitä vettä uunin pohjalle ennen luukun sulkemista. Laske lämpötila 200 asteeseen ja paista leipiä noin 30 min. Jäähdytä ilman peittoa ritilän päällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti