keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Parasta ennen?

Häpeän suunnattomasti myöntää, että sunnuntai-iltana tekemäni kaappi-inventaarion jäljiltä jouduin heittämään roskiin melkein muovikassillisen RUOKAA! Minä, joka suuresti paheksun hyvän ruoan haaskaamista. Tämä pussillinen sisälsi mm. tetran tomaattimehua, pussin kookos- ja tattarijauhoja ja mansikkatäysmehua. Otti meinaan sydämestä. Paljon.

Toisaalta tämä toimi myös oivana puhdistusrituaalina, jonka jälkeen mieli ja kaapit kevenivät. Lisäksi sain oivan muistutuksen kaikesta siitä, mitä kaappini sisältävät, siitä, että ruoka on katoavasta ja että parasta ennen -päiväykset tulevat eteen yhtä varmasti kuin kuolema ja verot. Siispä olen nyt aloittanut kaappien tyhjennys projektin aivan uudella tarmolla.

Viime aikaiset postaukseni ovat olleet yhtä juhlamenua juhlamenun perään, mutta syön kyllä välillä vähän arkisempaakin ruokaa. Siitä oivana esimerkkinä on tämän päivän Jämäkunkku-illallinen, johon käyttämäni raaka-aineet ovat lähes kautta linjan joko viimeisiään veteleviä tai parasta ennen -päivämääränsä jo ylittäneitä. Tästäkin huolimatta sain suunnattomasti iloa tyhjentäessäni ties kuinka monta purkkia ja pakettia, ja vieläkin onnellisemmaksi tulin saadessani eteeni oikean herkkuillallisen. Ihan oikeasti oli herkkua!
Tällä tiellä jatkan, kunnes kaappini ovat tyhjentyneet viime vuosikymmenellä ostetuista ryyneistä ja säilykkeistä. Pakastin on myös käsittelyssä. Hyvä niin...

Hyvän ruoan lisäksi päivän kruunasi juoksulenkki, joka oli ensimmäinen laatuaan melkein neljään kuukauteen! Se tuntui niiiiiiin ihanalta, kuin olisi kadoksissa olleen ystävän kohdannut pitkästä aikaa. Nyt täytyy vain malttaa olla rasittamatta jalkaa liikaa juoksulla. Jumppia se on kuitenkin kestänyt hyvin jo pitemmän aikaa, joten eiköhän tässä aleta olla terveiden kirjoissa. Jipii!!




Paras pannu!

oliiviöljyä
1 tl currya
1/2 tl vihreää currytahnaa
1 punasipuli
1/2 bataatti
2 valkosipulinkynttä
1/2 iso punainen paprika
n. 400 g kypsiä kidneypapuja
n. 100 g fetajuustoa murusteltuna reiluiksi paloiksi
1/2 dl pilkottuja vihreitä oliiveja
3-4 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl tahinia + 1 rkl vettä
2 rkl appelsiinimehua
2 rkl tuoretta timjamia
mustapippuria
(tarvittaessa suolaa)

1 1/2 dl (speltti-)couscousia
2 dl vettä

Kaada kiehuva vesi couscousin päälle kattilaan, sekoita nopsaan ja laita kansi päälle.
Kuullota mausteita ja pilkottuja sipuleita ja bataattia öljyssä miedolla lämmöllä. Laita kansi päälle hetkeksi ja anna kypsyä n. 5 min. Lisää sitten pilkottu paprika ja jatka kypsennystä 5 min. Lisää sitten pavut ja kypsennä 5 min. Lisää vielä loput aineet, kypsä couscous ja tarkasta maku.




Ylistys hapankaalille

300 g hapankaalia
kiinankaalin jämä
1 nauris
2 porkkanaa
1 puoliveriappelsiini
1/2 dl appelsiinimehua (+ hedelmälihat paahdetuista sitruksista)
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä
1 tl sinappia
1 tl vettä
1 tl meiramia
ripaus suolaa ja mustapippuria




Pilko kiinankaali ja kuorittu appelsiini. Raasta porkkanat ja nauris. Sekoita kastikkeen ainekset ja yhdistä kaikki aineet.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa hyvä että eksyin tänne, on niin herkullisen oloisia ohjeita... Monta jäi mieleen, täytyy kokeilla niitä pikimmiten!

Helmi kirjoitti...

Kiva kuulla, että ruoat ovat mieleen. Tervetuloa vain seuraamaan! (: