lauantai 4. helmikuuta 2012

Ahvena!

Tänään sattui vain tulemaan sellainen visio, että haluan perjantai-illalliselleni parsakaalia ja ahventa. Näitähän tarttuikin mukaan Herkusta, samoin kuin fenkolia, vuohenjuustoa ja rucolaa. Mie niin toistan itseäni näiden raaka-aineiden kanssa, mutta eipä takerruta pikku seikkoihin...

Täytyy kyllä sanoa, että olin improvisoivalla tuulella ja kehitin parsakaalin ja fenkolin pinnalle todella hämmentävän kuorrutteen. Näyttää nimittäin niin paljon jauhelihalta, että melkein jo menin itsekin lankaan. Hyvää tuo kyllä oli kuin mikä: kauhoin muruseosta lusikkakaupalla ennen vuoan uuniin laittoa... Lopun käristys uunivastuksilla oli ehkä vähän liikaa, sillä muru pääsi kuivahtamaan vähän liikaa. Hyvältä maistui edelleen, mutta mehevä versio oli vielä parempaa!

Tätä pähkinäistä ja rukiista herkkua voisi ehkä käyttää jossain jauhelihan korvikkeenakin. Ongelmana vain lienee rakenteen taikinoituminen nestemäisten asioiden ottaessa osaa ruokaan. Esim. tortillojen tai viime talvena tekemieni kaalitacojen täytteeksi tämä voisi kyllä passata hyvinkin. Maku oli sen verran hyvin kohdallaan!



Ruis-pähkinäkuorrutetut parsakaali ja fenkoli

400 g parsakaalia
1 fenkoli
vettä, suolaa

1 dl pähkinöitä
3-4 hapankorppua
n. 3 rkl oliiviöljyä
1 rkl vettä
2 tl limen mehua
1 tl merisuolahiutaleita
1/2 tl minttua
1/2 tl agave-siirappia
mustapippuria

oliiviöljyä

Kiehauta fenkolin lohkot ja parsakaalin kukinnot suolatussa vedessä. Älä keitä pehmeiksi, vaan napakoiksi! Kaada vesi pois ja kaada vuokaan kuivahtamaan.
Jauha pähkinät ja hapankorput hienoksi sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muut aineet. Tarkasta maku.
Valuta parsakaalin ja fenkolien päälle hieman oliivöljyä ja ripottele sitten ruis-pähkinämuru kasvisten päälle. Paista uunissa n. 15 min 200 asteessa.


Rehujen kanssa uuniin pääsivät kotimaiset ahvenet valkosipulisella rucola-vuohenjuustotäytteellä. Valelin kalarullia paiston aikana niistä irronneella nesteellä, mutta niiden pintaan olisi voinut valuttaa myös ennen paistoa hieman öljyä. Hyviähän näistä eväkkäistä silti tuli!



Ahvenrullat rucola-vuohenjuustotäytteellä

400 g ahvenfileitä

1 ruukku rucolaa
1-2 valkosipulinkynttä
3-4 rkl avokadoöljyä
1 tl raastettua sitruunankuorta
suolaa, mustapippuria
50-100 g vuohenjuustoa

Aja rucola, valkosipuli ja öljy tasaiseksi sauvasekottimella ja mausta tahna. Paloittele vuohenjuusto pieniksi paloiksi ja sekoita tahanaan. Levitä ahvenfileille, rullaa ja kiinnitä hammastikuilla. Valuta päälle hieman öljyä ja paista 200 asteessa 10-15 min. Valele pari kertaa paiston aikana vuoan pohjalle irtoavalla liemellä.



Salaattiin sekoitin punaista salanovaa, paprikaa, kurkkua, avokadoa ja aurinkokuivattua tomaattia tomaattien öljyllä ja sherryviinietikalla maustettuna. Myös eiliseltä jäänyt kaalisalaatti sopi hyvin annokseen raikastukseksi.

Ei kommentteja: