lauantai 22. maaliskuuta 2014

Syömisen juhlaa - pikaillallinen

Muutama viikko takaperin minun oli määrä mennä viisauden hampaan poistoleikkaukseen, mutta sainkin vapautuksen hammaslääkärin tuolissa istuessani. Hammas oli puhjennut ihan sievästi, eikä sitä nähty tarvetta poistaa, jipii!
Olin varautunut etukäteen kurjimusten viikonloppuun maatessa buranakoomassa ja naama turvonneena. Kun tätä ei ollutkaan luvassa, niin eihän siinä muuta voi kuin järjestää juhlat! Niistä tuli ilalllisjuhlat, joihin kutsuttiin pikapikaa kaveri siskoineen ja tämän poikaystävineen. Ruoka syntyi käytännössä parissa tunnissa, niin se käy, kun on fiilinki päällänsä! Hyödynsin taas ikisuosikkiani, Lähi-Itä-teemaa. Siellä käytetyt mausteet, tahnat ja paahteiset maut, pikkusyötävät... Se vain on iskenyt minuun lähtemättömästi. Ohjeet eivät ole nyt kunnon ohjeita, en oikein muutenkaan ole sellaisia tottunut käyttämään... Palikkamalliohje kuuluu myös jotenkin tällaisen rennon illallisen laittamiseen: ei turhia paineita, vaan kepeää kokkailua hyvän musiikin soidessa ja kynttilän palaessa.



Granaattiomena-vuohenjuustosalaatti

salaattisekoitusta
kurkkua
chevreä
granaattiomena
hasselpähkinäöljyä
vadelmaviinietikkaa
tummaa balsamicosiirappia
siemensekoitusta paahdettuna

Sekoita hieman öljyä ja etikkaa keskenään. Pilko kurkku ja juusto, erottele granaattiomenan siemenet. Asettele salaattipedille ja päälle siemenet.




Paahdetut perunat timjamilla ja sitruunankuorella maustettuna

perunoita kuorineen, hyvin pestynä, lohkottuna
sormisuolaa
oliiviöljyä
raastettua sitruunan kuorta
tuoretta oreganoa
mustapippuria

Uunissa 200 asteessa 25-35 min.




Couscous paahdetuilla juureksilla ja broilerilla

porkkanaa
bataattia
punasipulia
oliiviöljyä
tuoretta oreganoa
rosmariinia
sormisuolaa
juustokuminaa

Kuori ja pilko juurekset, levitä pellille ja mausteet päälle. Uunissa 220 asteessa noin 20 min.

3 dl couscous-ryynejä
3 dl kiehuvaa vettä
1/2 dl suolaa
ripaus ruokosokeria
2 rkl sitruunamehua

Ryynit kattilaan, kiehuva vesi ja mausteet perään, kansi päälle ja let it be.

400 g broilerisuikaleita (tai tofua)
oliiviöljyä
valkosipulia
korianteria
paprikajauhetta
chilijauhetta
raastettua sitruunankuorta, sitruunamehua
suolaa, mustapippuria

Kuumenna öljyssä mausteita ja valkosipulia, älä kuitenkaan polta täydellä teholla. Lisää broiskut ja paistele kypsäksi kovemmalla teholla. Mausta lopuksi sitruunahommilla, suolalla ja pippurilla.




Hummus

kypsiä kikherneitä
oliiviöljyä
sitruunamehua
tahinia
valkosipulia
lehtipersiljaa
juustokuminaa
chilijauhetta
suolaa

Kaikki sekaisin ja mössöksi. Kuuntele makuastiin ja anna mauille aikaa tasaantua noin 30-60 min ajan.




Avokado-jogurttikastike

turkkilaista jogurttia, fetajuustoa (näitä noin 2:1, esim. 2 dl jugea ja 1 dl juustoa)
2 pienehköä, kypsää avokadoa
1-2 tl oliivöljyä
mustapippuria

Soseuta avokadot ja feta haarukalla, sekoita ainekset.




Hyvää leipää

ei mitään muistikuvaa, miten tämä syntyi...


Ei kommentteja: