keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Pekaanipiirasta vai omenapaistosta, kas siinäpä pulma

Eilen pyörälenkillä mietin, mitä tekisin jälkiruoaksi La cena! -illalliskerhoomme, josta on tullut lyhyessä ajassa suosikkiasioita elämässäni. Jotain syksyistä ja herkullista, täyteläistä ja paahteisen makeaa. Johtaviksi vaihtoehdoiksi valikoitui nopeasti omenapaistos ja pekaanipähkinäpiiras, mutta paljon hitaampaa onnistui valinta niiden välillä. Eipä hätä tämännäköinen, yhdistetään sitten parhaat puolet molemmista!






Lopputulema oli onnistunut. Pehmoiset ja sopivan kirpakat omenat, karamellisoituneen inkkarisokerin tumman kinuskinen aromi ja rouskuvat pekaanipähkinät pehmeän vaniljajäätelön kanssa. Kaikki meni, hups... Mutta ei meillä lasketa, ainakaan La Cena! -kerhossa!

(Tietoisku: käännös espanjan kielestä 
                 la cena, /ˈθena/ - illallinen
Terveisiä Serranon perheen parista!)




Pekaani-omenapaistos

8-9 omenaa
1,5 tl kanelia
1 tl kardemummaa

75 g voita
1,25 dl inkkarisokeria
150 g pekaanipähkinöitä

Pese omenat, poista siemenkodat, paloittele haluamasi kokoisiksi. Laita uunivuokaan ja sekoita kaneli sekä kardemumma joukkoon. 
Sulata voi ja sokeri kattilassa, lisää kevyesti rouhitut pähkinät (jätä jonkin verran kokonaisia). Anna karamellisoitua hiljalleen keitellen noin 5 min ajan. Kaada uunivuokaan omenien päälle ja paista 180 asteessa noin 20 min, kunnes omenat ovat pehmeitä. 
Pistä mieluusti läjä vaniljajätskiä kylkeen (tai kermavaahtoa tai vaniljakastiketta tai kookoskermaa tai turkkijugua).

Loppuun vielä tunnelmakuva Kokkolan asemalta. Junat ja naisethan ovat luotuja kulkemaan, kuten aikamme totuuden torvi Jenni Vartiainen laulaa!

1 kommentti:

Paula kirjoitti...

Pekaaniomenapaistos kuulostaa aivan mahtavalta! Pekaanit ovatkin suosikkejani pähkinöiden joukossa.