lauantai 14. syyskuuta 2013

Ravintelikerho Helmin Bistrossa

Viimeksi kirjoitin ¡La cena! -kerhon tapaamisesta, nyt vuorossa Ravintelikerhon illanistujaiset. Ravintelikerhoon kuuluu minä ja kaksi rakasta ystävää, joiden kanssa olemme kiertäneet Oulun ravintoloita. Tällä kertaa päätimme testata Helmin Bistron eli suomeksi sanottuna meitsin kotikeittiön antimet. Olin ihan intona, kun pitkästä aikaa pääsin laittamaan kunnon menun pitkällä kaavalla! Tällainen siitä tuli:

- Mansikka-tyrni-oliiviöljysmoothie
- Lehtikaali-punaherukkasalaatti & cashewkerma (jonka unohdin laittaa annoksiin.. :/)
- Paahdetut perunat ja kurpitsa, pinaatti-kanttarellimuhennos, mozzarellalla kuorrutetut kikherne-kurpitsapihvit
- Jogurttijäätelö, uuniomenahilloke ja karamelliset saksanpähkinät

Ruokajuomana australialainen Lindemansin Chardonnay.


Lopputulokseen olin hyvin tyytyväinen. Kaikki oli herkullista, vieraat viihtyivät ja tunnelma kohdallaan. Nootit antaisin itselleni siitä, että pääruoka-annoksiin kurpitsa oli ehtinyt jäähtyä ennen lautasille pääsyään ja jogurttijäätelö oli liian pitkään pakastimessa ja muuttui rakenteeltaan hileiseksi. Muutoin mainio menu sadonkorjuuhengessä, suosittelen!


Aivan huippu aterian aloitus ja ruokahalun herättäjä! Gloriassa ei oltu käytetty tyrniä ja mietin vähän, että pilaako se herkän mansikka-oliiviöljyä makukombon, mutta toi mielestäni kivaa kirpsakkuutta ja luonnetta rikkomatta oliiviöljyn tuomaa jujua.



Mansikka-tyrni-oliiviöljysmoothie (Glorian innoittama)

300 g pakastemansikoita
1 dl tyrnitäysmehua
2 rkl oliiviöljyä
1 limen raastettu kuori ja mehu
1/2 tl vaniljajauhetta
2-3 rkl intiaanisokeria

Soseuta aineet smoothieksi blenderillä tai sauvasekoittimella


Tässäkin mielestäni helppo ja tasokas alkuruoka. Halusin tarjota ystävälle cashewkermaa jossain ruokalajissa, kun siitä oli puhetta hänen kanssaan, mutta tokihan se jäi kaikessa annostenkokoamistohinassa jääkaappiin. Voi harmi, nyt joudun syömään sen itse.




Lehtikaali-punaherukkasalaatti (myös mukaillen Gloriasta)

1 dl punaherukoita
4 rkl valkoista balsamicoa
1 rkl hunajaa
mustapippuria myllystä 

350 g lehtikaalia
2 rkl valkoista balsamicoa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl suolakiteitä

Paahdettuja pinjansiemeniä
Parmesaania
(Cashewkermaa oliiviöljyllä, sitruunasuolalla ja pippurilla maustettuna)

Laita punaherukat lasiin, kaada päälle hunaja ja balsamico. Siirrä jääkaappiin maistumaan. Suikaloi lehtikaali ja puristele sitä hieman. Sekoita kulhossa marinadin ainekset ja lisää lehtikaali, ripottele sekaan suolakiteet. Anna marinoitua ainakin 20-30 min. Paahda pinjansiement ja raasta parmesaani lastuiksi. Kokoa annokset ripottelemalla lehtikaalisalaatin pinnalle punaherukoita, pinjansiemeniä ja parmesaanilastuja. (Ja laita lautaselle muutama töräys cashewkermaa, jos muistat.)





Paahdetut perunat ja kurpitsa

800 g pieniä perunoita
Lohko talvikurpitsaa
Oliiviöljyä
Suolakiteitä
Mustapippuria 
Timjamin oksia
Chilijauhetta

Pese perunat hyvin ja laita uunivuokaan. Valuta päälle oliiviöljyä, ripota suolaa ja rouhi pippuria. Vielä muutama timjaminoksa ja uuniin 200 asteeseen noin 20 minuutiksi. Tee sillä välin kurpitsasta sopivia lohkoja ja laita ne 20 min jälkeen mukaan uuniin paahtumaan. Oliiviöljyä, suolaa, pippuria, hieman chiliä ja timjamia päälle. Jatka paahtamista 15-20 min, kunnes molemmat ovat sopivan pehmeitä ja paahtuneita.


Samasta taikinasta (ilman mozzarellaa) tein seuraavan päivän juhlapöydän tarjoiluihin "kikherne-kurpitsalötyköitä". Alun perin piti tulla pyöryköitä, mutta taikina vähän lösähti pannulla, kun paistoin niitä oliiviöljyssä. Tuli siis lötyköitä, mutta hyviä lötyköitä.



Kikherne-kurpitsapihvit

2 tlk kikherneitä
3 dl kurpitsaraastetta
1 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl sitruunaoliiviöljyä
1 dl parmesaaniraastetta
3 rkl hienonnettua tuoretta timjamia 
2 kananmunaa
2 rkl maissijauhoja
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 tl paprikaa
1 tl sinappijauhetta
Mozzarellaa

Soseuta kikherneet, kurpitsa ja siement sauvasekoittimella. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin hetkeksi. Muotoile sitten pihveiksi ja laita uuniin 200 asteeseen noin 20 minuutiksi. Lisää lopuksi melkein valmiiden pihvien päälle pari siivua mozzarellaa ja laita pihvit uuniin gratinoitumaan. 


Pinaatti-kanttarellimuhennos

500 g kanttarelleja
1 rkl voita
150 g pinaattia
2 dl kuohukermaa
1/2-1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Pieni kanttarellit ja haihduta nesteet kuumalla kuivalla pannulla koko ajan sekoitellen muutaman minuutin ajan. Lisää sitten voi ja revitty pinaatti. Kuullota hetki ja lisää kerma. Anna kiehua hiljalleen kasaan noin 15 min, mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.


Jälkkäriannos siis koottiin jogurttijäätelöstä, paahdetusta omena hillosta ja karamellisoiduista pähkinöistä.



Paahdettu omenahillo

2 kg omenoita
1 kg sokeria (alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta laitoin ehkä 400-500 g ruoko- ja inkkarisokeria)
1 vaniljatangon jämät (kertaallen käytetty, mutta hyvin irtosi makua!)

Pese ja lohko omenat. Laita uunivuokaan kerroksittain sokerin kanssa, lisää vaniljatanko. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 1,5 h, välillä sekoitellen. Poista vaniljatanko ja säilö joko kuumennettuihin purkkeihin tai vähäisemmällä sokerilla pakasterasioihin.


Karamellipähkinät

2 rkl voita
2-3 rkl inkkarisokeria
reilu kourallinen saksanpähkinöitä

Sulata voi ja sokeri pannulla, anna karamellisoitua kuplien hetken verran. Heitä sekaan pähkinät ja sekoittele 3-4 min, kunnes karamellia on tarttunut pähkinöihin.


Jogurttijäätelö

500 g turkkilaista jogurttia
1,5 dl kuohukermaa
2-3 rkl inkkarisokeria

Laita metallikulho tai esim. leipävuoka pakastimeen jäähtymään hyvissä ajoin. Vaahdota kerma erillisessä kulhossa, vatkaa turkkijogurttiin ilmaa omassa kulhossaan 3-4 minuutin ajan. Yhdistä vaahdot, makeuta haluamasi verran. Kaada pakastettuun, kylmään kulhoon ja laita pakkaseen. Sekoittele muutamia kertoja pakastamisen aikana, äläkä pidä liian pitkään pakkasessa! Mulla olisi ollut noin 2-2,5 tunnin kohdalla sopivaa, mutta ateria venyi vähän odottetua pitempään, joten lopulta se oli jäätymässä noin 4 h ennen tarjoilua ja oli mennyt liian hileiseksi ja jäiseksi. Eli kannattaa tehdä vain sen verran, mitä syö.


2 kommenttia:

Laura kirjoitti...

OooOOoo! Vau mitkä menuut! Oot ihan huippu kaikkien makujen ja ainesten tuomisessa yhteen. Kokonaisuus vaikutti ihan hullun houkuttelevalta. Nyt on tullu kauppoihin, jopa meiän ÄäSsille glukoosisiirappi! Ookko lukenu?

Helmi kirjoitti...

Oli kyllä ihana laittaa ihan kunnolla menu kasaan! Ja varsinki nyt sadonkorjuu aikaan, kun kaikki rehut ovat täynnä makua ja väriä.
Pitäs kyllä kokeilla tehä siitä glukoosisiirapista jätskiä. Perusjäde onnistuu minusta ihan hyvin sokerillaki, mutta varmaan vielä paremmin glukoosilla. Ja sopis varmaan jugujätskiinki hileisyyden poisviejäksi!