torstai 21. maaliskuuta 2013

Hätäsämpylät

Vieraita tullee, lenkille pitäs päästä, ei ole tarjottavaa, äääääk!

Nou hätä. Syvään hengitys, sekalainen seurakunta aineksia kulhoon, pikavaivaus ja olet valmis lenkille! Reilun tunnin kuluttua taikina on mukavasti kohonnut ja emäntä on suihkunraikkaana valmis ottamaan vastaan vieraat tuoreiden sämpylöiden tuoksussa. Näin se homma toimii! Ainakin joskus.




Saksanpähkinä-omenasämpylät

6 dl kylmää vettä
50 g tuorehiivaa
2 tl inkkarisokeria
1 1/2 tl suolaa
1 dl pellavansiemeniä
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
1 omena raastettuna (kaksikin voisi upota)
4 dl grahamjauhoja
4 dl spelttijauhoja
1 dl rypsiöljyä
täysjyvävehnäjauhoja sen mitä tarvii

Voiteluun:
2 rkl ruokosokerisiirappia
4 rkl kuumaa vettä

Tee suht. löysä sämpylätaikina, anna kohota noin 1,5 tuntia. Leivo sämpylöiksi, kohota, jos ehdit, ja paista 225 asteessa 10-15 min. (Hyvät tuli yhdelläkin kohotuksella.) Voitele paiston aikana 1-2 kertaa siirappivedellä.



Ei kommentteja: