lauantai 3. maaliskuuta 2012

Ruokalauantai

Huhhuh, tämä lauantai on kyllä ollut todellinen punkeron unelma! Ajelin aamupäivällä Oulusta Kuopioon, missä suuntasin heti kahden seuralaisen kanssa brunssille King's Crowniin. Tilasimme kaikki lauantaibrunssin kasvisvaihtoehdon, joka olikin kyllä alun sekavuuksista huolimatta kelpo pakkaus. Kermaista munakasta, salaattia vuohenjuustokiekolla, tuoretta leipää (ja croissantteja niitä halajaville) levitteineen sekä hedelmiä. Myös keksejä, namusia ja kakkupala jälkkäriksi kuuluivat kymmenen euron hintaiseen kattaukseen, joka oli kyllä runsaasti hintaan suhteutettuna. Jätin jälkkäripuolen väliin, kun sitruunakakkukaan ei oikein hurmannut, mutta pääruokakin täytti kyllä vallan mukavasti. Kahvi ei ollut mitenkään nautinnollista, mutta saattoi johtua siitä, että kuppiini päätyivät jämät pannun pohjalta.
Pienet miinukset joudun antamaan palvelusta, joka oli hieman epähuomioonottavaista ja hitaasti käynnistyvää, vaikka sinänsä ystävällistä olikin. Yleisilmeeltään paikka oli mukava ja sopi kivasti urbaaniksi brunssiympäristöksi.




Brunssin ja keskustelujen jälkeen suuntasin kaupungille pyörimään uusien seuralaisten kanssa. Kirjakauppaostosten jälkeen (huipulta vaikuttava Erica Palmcrantzin Raw food 10 eurolla!) siirryimme juoma- ja ruokaostoksille ja sieltä pienelle päiväkoomailulle ystäväni asunnolle. Lepäilyn jälkeen alkoi tietysti tulla vähän nälkä ja sitten aloimmekin laitella illallista. Ainekset oli varattu meloni-juustosalaattiin, pinaattirisottoon ja paistettuun haukeen sekä granaattiomena-jogurttijälkkäriin.




Salaatin meloniksi valittiin enemmistön äänin cantaloupe, joka olikin oikein hyvää huolimatta siitä, etten sille yleensä niin suuresti lämpene. Meloneissa, etenkin cantaloupessa, huomaa kyllä selkeästi sesongin vaikutuksen makuun ja rakenteeseen. Nyt aika oli selvästi oikea!
Juustona oli fetan tyyppinen vuohenmaitojuusto, joka ei ehkä yltänyt aivan suosikkikastiini. Miedon suolainen ja rakenteeltaan aavistuksen kuivakka juusto sopi kuitenkin hyvin hunajaisten pähkinöiden ja melonin pariksi.




Meloni-juustosalaatti

1 ruukku kartanonsalaattia
1 ruukku rucolaa
1/2 cantaloupe-meloni
200 g vuohenmaitojuustoa (fetan tyyppistä)
kourallinen saksanpähkinöitä
n. 1 rkl hunajaa
oliiviöljyä, balsamicosiirappia

Paahda pähkinät kuivalla pannulla. Sekoita lopuksi joukkoon hunaja.
Huuhdo salaatit ja jaa lautasille. Asettele päälle paloiteltu meloni ja juusto. Ripottele päälle hunajapähkinöitä ja pirskota oliiviöljyä sekä balsamicosiirappia.




Pinaattirisotto improvisoitiin hieman Jamie Oliverin opuksen oppeja mukaillen ja saimmepa nakata pataan ystäväni R:n itse kasvattamia pinaatteja! Voita ei ollut tarjolla, joten sen tuoma makulisä jäi puuttumaan risotosta. Pieni äjäys sitruunan hapokkuuttaa olis tuonut myös hyvän lisän, mutta sitäkin unohdimme ostaa kaupasta.
Voin puuttuessa paistoimme haukifileetkin kylmäpuristetussa rypsiöljyssä ja täytyy sanoa, että tulos oli yllättävän hyvä! Vaikka voin aromi ja sen tuoma rapeus puuttuivat, sai hauen oma hyvä maku arvoa ja öljystä tuli ruokaan pieni pähkinäinen vivahde. Haukea täytyy kyllä ostaa kotonakin, oli sen verran hyvää! Ja mikä hinta: file 12,95/kg voi hyvänen aika sentään! (Vertaa: kuha ja ahven 32,95/kg...)





Pinaattirisotto

2-3 rkl öljyä (meillä rypsi, mutta mielellään oliivi)
2 valkosipulinkynttä
2 pienehköä sipulia
100 g pakastepinaattia
300 g risottoriisiä
n. 8 dl kiehuvaa vettä
2 laakerinlehteä
1 tl basilikaa
1 tl meiramia
n. 1 tl suolaa
mustapippuria
1-2 dl valkoviiniä
75-100g parmesaania raastettuna
(30-40 g voita, 1-2 rkl sitruunamehua olisi voinut lisätä myös)

Kuullota hienonnetut sipulit ja pinaatti öljyssä pehmeiksi. Lisää riisi ja jatka kuullottamista, kunnes riis on läpikuultavaa. Ala lisäämään kuumaa vettä koko ajan sekoittaen pienissä erissä. Kun vesi on imeytynyt, lisää vähän lisää jne... Jatka tätä kunnes kaikki neste (myös viini) on lisätty ja riisinkin pitäisi olla kypsää tässä vaiheessa. Lisää parmesaani ja muut makuaineet, tarkasta maku ja tarjoa.


Paistettu hauki

haukifileetä
suolaa, valkopippuria
(sitruunamehua)
rypsiöljyä/voita

Poista ruodot fileistä ja mausta. Kuumenna rasva pannulla ja paista kalapalat molemmin puolin kaunispintaisiksi.


Jälkiruokaan sain idean vast'ikään löytämästäni Consumed Life -blogista. Granaattiomenaa, greippiä, turkkilaista jogurttia, makademioita, valkosuklaata... Mmm.. Ostamamme greipit olivat vain syystä tuntemattomasta yllättävän happamia ja Pandan valkosuklaa ei edelleenkään ole suosikkejani, mutta herkkua oli silti! Myös tumma suklaa olisi varmasti toiminut hyvin.



Granaattiomena-jogurttijälkkäri

1 granaattiomena
2 verigreippiä
500 g turkkilaista jogurttia
75 g makademiapähkinöitä
75 g valkosuklaata/tummaa suklaata

Erota granaattiomenan siemenet ja leikkaa greipit kalvottomiksi. Rouhi pähkinät ja suklaa ja sekoita jogurttiin. Kasaa annos maljoihin kerroksittain greipin paloja, granaattiomenan siemeniä ja jogurttiseosta.




Ooooh, tästä muistuukin mieleeni Puhdistamon mintturaakasuklaa, jota välipalana maistelimme. Piece of heaven, indeed!

4 kommenttia:

em kirjoitti...

Kiitos brunssiseurasta :) On kyllä taas NIIN hyvän näköstä ruokaa noissa kuvissa! Ja tuo kirja... kuinkahan kauan siellä jatkuu alennukset? :)

Helmi kirjoitti...

Odotan jo innolla omatoimibrunssiamme! (:
Oli kyllä taas niin ihana ruokapäivä! Tulin siitä hyvin onnelliseksi (ja kylläiseksi... :D). Mie aattelinki laittaa sulle viestiä tuosta kirjasta, se on aivan mahtava! Saat lukea huomenna autossa. (: Se oli alessa vain to-la, mutta voipihan tuo olla, että myyvät sitä normistikin tuohon 10 euron hintaan. Tarjolla oli myös raw-jälkkärikirja 15 eurolla, mutta sain hillittyä haluni. :D

Minka kirjoitti...

Apua mitä kaikkia ihania herkkuja! :-) Ehkä pakko hipsiä jääkaapille..

em kirjoitti...

Jee-e :D Mulla on Oulun kaupunginkirjastosta varauksessa tuo jälkkärikirja... Yritän muistaa hyödyntää kirjastoja. Kivempi vaan kattoa ohjeita kirjasta lappusten sijaan! Omatoimibrunssi pitää kyllä järjestää :))