Taas kerran punkerokokous tee-se-itse-brunssin merkeissä.
Kuulaan sunnuntaiaamupäivän (Mikä valo!! Huomaa myös kuvista..!) ja aamulenkin jälkeen herkkuleipä täytteineen,
perunasalaatti, hedelmät, kesäkurpitsa-suklaakakku ja omatekoiset sitruuna-
sekä mangojäätelö (, joka tosin maistui hieman lohelta :D) tekivät hyvin
kauppansa.
Oma panokseni oli leipäpuoli, johon sain idean viime talven
Glorian R&V:stä (mistäpä muustakaan…). Hieman ohjetta spelttiseen suuntaan
muokkaillen tein vallan mainion leivän, joka muhi oikein meheväksi yön yli
kohotessaan.
Auringonkukansiemen-spelttileipä
5 dl vettä
25 g tuorehiivaa
½ dl hunajaa
3 ½ dl kaurahiutaleita
5 dl spelttijauhoja
3-4 hiivaleipäjauhoja
50 g pehmeää voita
1 ½ rkl suolaa
1 ½ dl auringonkukansiemeniä
Liuota hiiva viileään veteen, lisää hunaja ja kaurahiutaleet
ja alusta jauhot mukaan. Vaivaa taikinaa noin 15 min, lisää voi, suola ja
siemet ja jatka vielä 5 min. Anna kohota yön yli jääkaapissa.
Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä tangoiksi. Kieputa
kaksi tankoa ympäri keskenään ja laita leipävuokaan. Tee toinen leipä samalla
tavalla. Kohota leipiä 45-60 min.
Heitä n. 1 dl vettä 250 asteisen uunin pohjalle ja laita
leivät uuniin. Laske 5 min päästä lämpö 180 asteeseen ja paista noin 35 min.
Ota lopuksi leivät pois vuoasta ja laita pohja päälle päin uuniin vielä 10
minuutiksi.
Yrttipesto
½ ruukkua basilikaa
½ ruukkua ruohosipulia
muutama timjamin ja salvian oksa
1 dl cashewpähkinöitä
¼ dl avokadoöljyä
½-¾ dl oliiviöljyä
1-2 rkl sitruunamehua
¼ - ½ tl suolaa
mustapippuria
ripaus inkkarisokeria
Kaikki vain mössöksi sauvasekoittimella!
Karamellisoitu
punasipuli
2 punasipulia
2 rkl voita
2 tl sherryviinietikkaa
2-3 rkl hunajaa
½ tl suolakiteitä
pari rouhausta mustapippuria myllystä
Kuori ja siivuta punasipuli ohuiksi. Kuullota sipuleita
pannulla voissa pieni tovi ja lisää sitten loput aineet.
Näiden lisäksi leipien päälle kasailtiin tomaattia, avokadoa ja vuohenjuustoa.
Jälkkärihenkinen pläjäys syntyi, kun leipäviipaleelle
sipaisi hieman voita, päälle lime curdia (omnomnom!) ja lopuksi vielä
siivu vuohenjuustoa. Aaaaah…
Ungh, väsyttää ihan himskatisti, mutta jostain syystä piti alkaa vielä kirjoittelmaan sisarelleni laittamastani illallisesta.
P toivoi saavansa eteensä kalaa ja suklaata, mistä lähdettiin liikkeelle. Ihan niin eksoottiseksi en ruvennut, että olisin niitä samaan ruokalajiin sotkenut, vaan ihan klassisella kaavalla mentiin: kalaa pää- ja suklaata jälkiruoaksi. Hyvväähän tuo oli kaikin puolin ja monia hyviä makupareja tuli taas maisteltua!
Höyrytä parsakaalin kukinnot napakoiksi, pilko kesäkurpitsa ja avokado. Revi salaatit kulhoon ja lisää muut aineet. Aja yrttiöljyn ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella ja nostele kastiketta salaatin joukkoon.
Porkkanat salviavoissa
30 g voita
1-2 rkl oliiviöljyä
6 salvian lehteä
n. 500 g porkkanoita
suolaa, mustapippuria
Kuori ja pilko porkkanat tikuiksi. Kuumenna voi ja öljy pannulla, lisää salvianlehdet ja porkkanat. Paistele matalalla lämmöllä kypsiksi, mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
Tulin itse laittaneeksi vähän liikaa suolaa, kun käytin kiteistä ruususuolaa. Se ei meinannut aluksi millään liueta ja lisäilin sitä useampaan otteeseen. Lopussa maku oli kuitenkin levinnyt laajemmaltikin ja saatiinhan sitä vettä sitten kitata enemmän ja vähemmän ruoan kanssa. Onneksi oli edes laatusuolaa, joka maistuikin kyllä syntisen hyvältä voin maustamien porkkanoiden rinnalla!
Perkaa ja fileoi kuha. Mausta fileet kevyesti suolalla, valkopippurilla ja sitruunamehulla. (Keitä perkeistä kalaliemi, älä heitä pois!)
Liota sieniä noin puoli tuntia. Huuhdo ja suikaloi purjo. Kuullota sienet ja sipuli voissa, sekoita mukaan jauhot ja maito sekä smetana. Sekoittele ja anna kiehua hiljalleen 5-10 min. Lisää tarvittaessa maitoa ja mausta.
Levitä sieni-purjomuhennosta fileille, rullaa ne ja kiinnitä hammas- tai cocktailtikuilla. Kauho loppu kastike kalojen päälle uunivuokaan ja kypsennä 200 asteessa 25-30 min.
Sisareni toivomaan suklaajälkkäriin halusin kohderyhmän tuntien yhdistää ehdottomasti kookosta ja niin kokeilin vähän ekstempporee-hengessä tehdä kookos-vadelmamutista. Ei mikään maailmanhistorian yllättävin yhdistelmä, mutta se vaan toimii tässäkin kakussa! Mascarpone-vaahto kruunasi ihanan suklaisen herkun, mutta santsipala oli jo vähän liikaa siskontytöille...
Kookos-vadelmamutakakku
200 g voita
200 g tummaa suklaata (70%)
4 munaa
1 dl täysruokosokeria
1 dl spelttijauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
n. 150 g vadelmia
Sulata voi ja suklaa hiljakseen kattilassa. Vaahdota munat ja sokeri ja lisää vaahtoon hieman jäähtynyt suklaa-voiseos sekä sekoitetut kuivat aineet. Nostele joukkoon varoen myös jäiset vadelmat. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan (26 cm) ja paista 200 asteessa 20-25 min. Tarjoa hyvin jäähtyneenä ja levänneenä mascarpone-vaahdon kera. (Vaahdota kerma ja sekoita mascarponen kanssa.)
Häpeän suunnattomasti myöntää, että sunnuntai-iltana tekemäni kaappi-inventaarion jäljiltä jouduin heittämään roskiin melkein muovikassillisen RUOKAA! Minä, joka suuresti paheksun hyvän ruoan haaskaamista. Tämä pussillinen sisälsi mm. tetran tomaattimehua, pussin kookos- ja tattarijauhoja ja mansikkatäysmehua. Otti meinaan sydämestä. Paljon.
Toisaalta tämä toimi myös oivana puhdistusrituaalina, jonka jälkeen mieli ja kaapit kevenivät. Lisäksi sain oivan muistutuksen kaikesta siitä, mitä kaappini sisältävät, siitä, että ruoka on katoavasta ja että parasta ennen -päiväykset tulevat eteen yhtä varmasti kuin kuolema ja verot. Siispä olen nyt aloittanut kaappien tyhjennys projektin aivan uudella tarmolla.
Viime aikaiset postaukseni ovat olleet yhtä juhlamenua juhlamenun perään, mutta syön kyllä välillä vähän arkisempaakin ruokaa. Siitä oivana esimerkkinä on tämän päivän Jämäkunkku-illallinen, johon käyttämäni raaka-aineet ovat lähes kautta linjan joko viimeisiään veteleviä tai parasta ennen -päivämääränsä jo ylittäneitä. Tästäkin huolimatta sain suunnattomasti iloa tyhjentäessäni ties kuinka monta purkkia ja pakettia, ja vieläkin onnellisemmaksi tulin saadessani eteeni oikean herkkuillallisen. Ihan oikeasti oli herkkua!
Tällä tiellä jatkan, kunnes kaappini ovat tyhjentyneet viime vuosikymmenellä ostetuista ryyneistä ja säilykkeistä. Pakastin on myös käsittelyssä. Hyvä niin...
Hyvän ruoan lisäksi päivän kruunasi juoksulenkki, joka oli ensimmäinen laatuaan melkein neljään kuukauteen! Se tuntui niiiiiiin ihanalta, kuin olisi kadoksissa olleen ystävän kohdannut pitkästä aikaa. Nyt täytyy vain malttaa olla rasittamatta jalkaa liikaa juoksulla. Jumppia se on kuitenkin kestänyt hyvin jo pitemmän aikaa, joten eiköhän tässä aleta olla terveiden kirjoissa. Jipii!!
Paras pannu!
oliiviöljyä
1 tl currya
1/2 tl vihreää currytahnaa
1 punasipuli
1/2 bataatti
2 valkosipulinkynttä
1/2 iso punainen paprika
n. 400 g kypsiä kidneypapuja
n. 100 g fetajuustoa murusteltuna reiluiksi paloiksi
1/2 dl pilkottuja vihreitä oliiveja
3-4 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl tahinia + 1 rkl vettä
2 rkl appelsiinimehua
2 rkl tuoretta timjamia
mustapippuria
(tarvittaessa suolaa)
1 1/2 dl (speltti-)couscousia
2 dl vettä
Kaada kiehuva vesi couscousin päälle kattilaan, sekoita nopsaan ja laita kansi päälle.
Kuullota mausteita ja pilkottuja sipuleita ja bataattia öljyssä miedolla lämmöllä. Laita kansi päälle hetkeksi ja anna kypsyä n. 5 min. Lisää sitten pilkottu paprika ja jatka kypsennystä 5 min. Lisää sitten pavut ja kypsennä 5 min. Lisää vielä loput aineet, kypsä couscous ja tarkasta maku.
Tulinpa ihan ajattelematta kokkailleeksi fetajuustoa lukuun ottamatta vegaanisen menun. Mietinkin viimeksi blogia päivittäessä, että tulee ehkä käytettyä vähän liikaakin eläinkunnan tuotteita nykyään. Ainakin haluaisin julkaista enemmän ihan kokonaan vegetaristisia ohjeita. Liekö ollut tämä aatos takaraivossa, kun marssin tänään kauppaan hakemaan illallistarpeita.
Hevi-osastolla kuljaillessani näin ranskalaisia myskikurpitsoita, joita kohtaan aloin tuntea suunnatonta vetoa. Sen ympärille kasasin salaatin alkuruoaksi ja pääruokaan sain kimmokkeen Makusta ja vajavaisesta pastapussista, joka oli jäänyt yli taannoiselta lauantaiaterialta. Jälkiruokaan alemangoja ja kookosmaitoa ja siinähän se sitten olikin!
Kurpisa oli suloisen makeaa ja uunissa kypsyessään sitruksien kanssa muuttui vielä astetta herkummaksi! Tämän makuiseksi olen aina lapsenakin kuvitellut kurpitsan, josta aina lastenkirjoissa ties mitä herkkua.
Kuori ja paloittele kurpitsa ja levitä palat uunipellille. Valuta päälle oliiviöljyä, ripota suolaa ja pippuria ja muutamia timjamin oksia. Laita pellille myös halkaistut sitrukset leikkuupinta peltiä vasten. Kypsennä 210 asteessa 15-20 min tai kunnes kurpitsa on kypsää.
Levitä salaattivadille salaattisekoitus, levitä kypsät kurpitsan palat ja avokado. Murustele fetaa ja pirskottele avokadoöljyä. Jos kurpitsat eivät olleet riittävän sitruksisia, purista myös sitruksien mehua salaatin päälle.
Pastaan sain tosiaan idean Makussa näkemästäni reseptistä, jossa pastaan oli laitettu pestoa, herneitä ja saksanpähkinöitä. Varioin ideaa hieman ja lopputulos sisälsi herneitä monessa eri muodossa.
250 g täysjyväpastaa
100 g herneitä (pakaste)
1 tlk kypsiä kikherneitä valutettuna
75 g saksanpähkinöitä
(sormisuolaa)
Aja peston aineet tahnaksi sauvasekoittimella. Keitä pasta al denteksi ja valuta. Yhdistä kaikki aineet pastaan, kuumenna ja tarkasta maku.
Kookos ja mango ovat aika klassinen pari, eikä se pettänyt tälläkään kertaa. Kookosmaidosta keitelty kiisseli maistui puhtaan kookoksiselta, kun sokeria lisäsi maltillisesti. Mango toi kermaisen kookoksen rinnalle raikkautta ja cashewpähkinät hieman sattumia. Onneksi tätä jäi kaappiin vielä annoksen verran...
Sekoita kookosmaito, vesi, tärkkelys ja inkkarisokeri kattilassa. Nosta kattila liedelle ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen noin 3 min edelleen sekoitellen. Lisää lopuksi vaniljasokeri ja jäähdytä sittten.
Soseuta mango sauvasekoittimella. Kokoa annosmaljoihin: pohjalle kookoskiisseliä, päälle mangososetta ja koristeeksi pähkinöitä. Nam!
Tulipa kyllä taas tehtyä niin viehkon näköinen kasa läjää, että... Maku oli kyllä kohdallaan, mutta hieman koossa pysyvämpi tämä rulla olisi voinut olla. Jos olisi lyönyt juustot päälle ja gratinoinut, lopputulos olisi mahdollisesti ollut jämäkämpi. Niin tai näin, hyvää olis salaatin kanssa ja varsinkin seuraavan päivän ilta-aterialla saunan jälkeen!
oliiviöljyä
1-2 tl Durban curry -mausteseosta tai vastaavaa
3 valkosipulinkynttä
4 porkkanaa
1 iso punainen paprika
4-5 aurinkokuivattua tomaattia
400 g kypsiä kikherneitä (1 tlk)
200 g fetajuustoa
1 ruukku rucolaa
120 g ranskankermaa
2 rkl tuoretta timjamia
suolaa, mustapippuria
Sekoita munat ja maito ja vatkaa joukkoon jauhot. Mausta ja kaada leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 30 min.
Kuullota runsaassa öljyssä mausteseosta ja valkosipulia. Lisää kuutioitu porkkana ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 10 min. Lisää hienonnetut paprika ja aurinkokuivatut tomaatit sekä valutetut kikherneet. Jatka kypsennystä noin 5 min. Lisää lopuksi kuutoitu feta, hienonnettu rucola ja mausteet sekä ranskankerma. Tarkista maku.
Levitä täyte kypsälle munakaslevylle ja rullaa. Lämmitä vielä tarvittaessa uunissa ja tarjoa salaatin kera.
Sivusalaatti
1 ruukku roomansalaattia
1 ruukku punaista salanovaa
1 kurkku
250 g kirsikkatomaatteja
2 rkl siemeniä
1 ruukku ruohosipulia
1/2 dl sitruuna-oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
Aja ruohosipuli ja öljy tahnaksi sauvasekoittimella, sekoita joukkoon mausteet ja puolitetut tomaatit. Anna maustua noin puoli tuntia.
Revi salaatit kulhoon ja levitä päälle kuutoitu kurkku ja maustuneet tomaatit. Ripota pinnalle siemeniä.
Tässä vielä tällainen pikainen lisukerehuste, joka oli oikein maukasta! Selleri maistuu tauon jälkeen ihanalta! Täytyy melkein käydä hamstraamassa sitä vähän lisää.
Hienonna kukkakaali, suikaloi selleri ja kuutioi omena. Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna maustua hetki ennen tarjoilua.
Vielä loppuhuomiona täytyy todeta, että mikäli liikutte Kuopiossa päin, kannatta ehdottomasti pistäytyä kahvila Kanelissa. Siinä vasta sympaattinen ja suloinen kuppila, jonka tiskin takaa löytyy monenmoista herkkua. Pistäydyin siellä viime tiistaina vahvistamassa itseäni junamatkan jälkeen vuohenjuusto-kasvispiiraalla ja cappucinolla. (Olipa yllättävä veto minulta...) Tänne vielä palaan!
Vietin parin ystävän kanssa eilen ihanan sushi-illan, joka oli samalla ensimmäinen kerta, kun olin itse laittelemassa sushia. Aika näperrystä, mutta mielestäni hauskaa sellaista ja seurassa hommasta suoriuduttiin yllättävän nopeasti.
Suosikikseni kohosi mahdollisesti munakas-sushi, vaikka kaikki olivat ihania! Luulen kyllä, että tämä ruoka ei olisi minulle puoliksikaan yhtä herkkua, ellen rakastaisi wasabia. Se vain on niin i-h-a-n-a-a! Kipakka maku ja raikas nenänieluun kohoava tujaus ei tosiaankaan jätä kylmäksi, edes -30 asteen pakkasessa. Tykkäisin käyttää wasabia enemmänkin, mutta en ole vielä keksinyt liikaa hyviä keinoja. Mielessäni ovat pitempään kukkuneet myös raakailu-blogien sushit, jotka kuulostavat herkuilta. Tuo riisi kun ei ole ykkössuosikkejani raaka-ainelistalla, niin seuraavaksi voisin hyvinkin kokeilla jotain tällaista tai tällaista.
Me teimme riisin vähän helpommalla tavalla kirjaston sushikirjan mukaan. Siinä etikkaan ei lisäilty suolaa ja sokeria, vaan sitä pirskoteltiin sellaisenaan riisin päälle. Koska minulla ei ole käyttämäämme ohjetta, tässä on Kikkomanin sivuilta löytynyt ohje. Olisi varmasti maukas tämänkin!
Huuhtele riisiä
siivilässä juoksevan veden alla, kunnes siitä valuva vesi on kirkasta. Aseta
riisi siivilässä sivuun noin tunniksi, jotta se pääsee turpoamaan. Tämän jälkeen
laita riisi kattilaan, kaada päälle vettä ja anna kiehua noin kaksi minuuttia
ilman kantta. Käännä lämpö pienelle. Laita kansi päälle kun vesi kiehuu
hiljakseltaan ja anna riisin olla noin 15 minuutin ajan. Tällä välin kuumenna
viinietikka, sokeri ja suola jatkuvasti sekoittaen, kunnes sokeri ja suola ovat
liuenneet. Älä anna seoksen kiehahtaa. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Aseta
riisi isoon kulhoon ja kaada jäähtynyt etikka-suola-sokeri -seos riisin
joukkoon vähitellen puulastaa käyttäen. Seoksen tulisi päällystää riisi, ei
kastella sitä läpimäräksi. Jätä riisi jäähtymään huoneenlämpöiseksi.
Kasvis-sushi
nori-arkkeja
sushiriisiä
kurkkua, paprikaa, avokadoa ohuina suikaleina
tahinia (notkista vähän vedellä ja soijalla)
soijakastiketta, wasabia
Levitä pitkittäin puolitetuille nori-arkeille sushiriisiä, jätä reunoille noin sentti vapaata. Levitä toiseen reunaan riisin päälle tahinia, päälle kasvissuikaleita ja rullaa tästä reunasta lähtien. Kostuta sormia, niin saat nori-arkin reunat pysymään kiinni. Viipaloi rulla suupaloiksi. Tarjoa wasabin ja soijakastikkeen kanssa.
Munakas-sushi
6 kananmunaa
1 tl sakea
1 tl omenaviinietikkaa
2 tl soijakastiketta
1/4 tl suolaa
1 tl sokeria
sushiriisiä, nori-arkkeja
Sekoita muniin muut aineet ja vaahdota kevyesti vatkaten. Sivele paistinpannuun öljyä ja paista ensin kolmasosa munaseoksesta molemmin puolin. Nosta lautaselle, kääri rullaksi ja paista seuraava kolmannes. Nosta edellinen rulla seuraavan valmiin munalätyn päälle ja pyöritä molemmat yhdessä rullaksi. Tee vielä viimeinen munakas ja rullaa samalla tavalla. Anna jäähtyä ja leikkaa viipaleiksi.
Muotoile riisistä palleroita munakassiivujen päälle, pyöräytä ympärille suikale nori-arkkia ja kiinnitä kostein sormin.
Tofu-sushi
300 g maustamatonta tofua
3 rkl soijakastiketta
4 rkl sakea (riisiviinaa)
1 tl fariinisokeria
1 tl chilihiutaleita (tai 2 tl chilikastiketta)
2 tl seesamiöljyä
2 cm pala inkivääriä raastettuna
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
sushiriisiä, nori-arkkeja, ruohosipulia
Sekoita marinadin ainekset ja kaada noin puolen sentin paksuisiksi leikattujen tofusiivujen päälle. Anna tofun marinoitua ainakin tunti tai kaksi, käännä tofu siivuja maustumisen aikana.
Muotoile riisistä palleroita tofusiivujen päälle, pyöräytä ympärille suikale nori-arkkia ja kiinnitä kostein sormin. Sido lopuksi ympärille ruohosipulin varsi.
Jälkiruoaksi valmistui viime vuoden blogihitti, key lime pie, johon käytimme Ruokahommia-blogin ohjetta, joka puolestaan oli peräisin Voisilmipelistä. Pidin piirakan kirpeydestä kovasti ja sen rinnalla tarjoiltu löysä kermavaaahto pehmensi makua mukavasti. Luulen, että kuitenkin raastoimme limen kuorta hieman liian raivokkaasti saadaksemme kokoon tuon 4 rkl kuoriraastetta, koska sivumakuna oli aistittava pieni kitkerä. Olen melko varma, että tuo johtui juurikin sitruksen kuoren liian syvien kerrosten päätymisestä tortun täytteeseen.
Kaikille seurueessamme piiras ei maistunut yhtä hyvin, vaan torttaa kommentoitiin "liian tujakaksi ja turhan limeiseksi". Tästä ongelmasta olisi ehkä päästy tyytymällä pelkkään mehuun täytteen maustamisessa, mutta olisikohan tuo enää maistunut 'key limeltä'. Jaa-a.
Key lime pie
Täyte:
4 rkl raastettua limenkuorta (mitä neljästä liemstä lähtee)
4 keltuaista
1 tlk (400 g) kondensoitua maitoa
1 dl tuorepuristettua limemehua (4 limestä)
Pohja:
150 g digestive-keksejä
75 g voita
Lisäksi:
limesiivuja
kermavaahtoa
Tee ensin täyte. Vatkaa kulhossa limenkuorta ja keltuaisia
muutama minuutti, kunnes väri muuttuu vihertäväksi. Lisää sen jälkeen sekaan
maito koko ajan kevyesti vatkaten, ja lopuksi mehu. Jätä huoneenlämpöön noin
puoleksi tunniksi -- tänä aikana täytteen tulisi saostua huomattavasti.
Tee pohja: Jauha keksit hienoksi joko monitoimikoneessa tai
vanhanaikaisesti nuijimalla. Sulata voi ja sekoita keksien sekaan.
Laita irtopohjavuoan tai piirakkavuoan pohjalle leivinpaperi
ja painele keksi-voiseos pohjalle ja osittain reunoille.
Paista pohjaa 165-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia, kunnes
se alkaa hieman ruskistua.
Ota sen jälkeen pohja uunista ja kaada päälle täyte. Laita
takaisin uuniin n. 15-17 minuutiksi. Piiras on valmis, kun täyte on asettunut,
mutta heilutettaessa tytisee vielä. Huomaa, että key lime pien ei kuulu
ruskistua uunissa.
Jäähdytä piiras kokonaan ja viilennä sen jälkeen
jääkaapissa. Tarjoile limesiivujen ja kermavaahdon kanssa.
Tänään sattui vain tulemaan sellainen visio, että haluan perjantai-illalliselleni parsakaalia ja ahventa. Näitähän tarttuikin mukaan Herkusta, samoin kuin fenkolia, vuohenjuustoa ja rucolaa. Mie niin toistan itseäni näiden raaka-aineiden kanssa, mutta eipä takerruta pikku seikkoihin...
Täytyy kyllä sanoa, että olin improvisoivalla tuulella ja kehitin parsakaalin ja fenkolin pinnalle todella hämmentävän kuorrutteen. Näyttää nimittäin niin paljon jauhelihalta, että melkein jo menin itsekin lankaan. Hyvää tuo kyllä oli kuin mikä: kauhoin muruseosta lusikkakaupalla ennen vuoan uuniin laittoa... Lopun käristys uunivastuksilla oli ehkä vähän liikaa, sillä muru pääsi kuivahtamaan vähän liikaa. Hyvältä maistui edelleen, mutta mehevä versio oli vielä parempaa!
Tätä pähkinäistä ja rukiista herkkua voisi ehkä käyttää jossain jauhelihan korvikkeenakin. Ongelmana vain lienee rakenteen taikinoituminen nestemäisten asioiden ottaessa osaa ruokaan. Esim. tortillojen tai viime talvena tekemieni kaalitacojen täytteeksi tämä voisi kyllä passata hyvinkin. Maku oli sen verran hyvin kohdallaan!
Kiehauta fenkolin lohkot ja parsakaalin kukinnot suolatussa vedessä. Älä keitä pehmeiksi, vaan napakoiksi! Kaada vesi pois ja kaada vuokaan kuivahtamaan.
Jauha pähkinät ja hapankorput hienoksi sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon muut aineet. Tarkasta maku.
Valuta parsakaalin ja fenkolien päälle hieman oliivöljyä ja ripottele sitten ruis-pähkinämuru kasvisten päälle. Paista uunissa n. 15 min 200 asteessa.
Rehujen kanssa uuniin pääsivät kotimaiset ahvenet valkosipulisella rucola-vuohenjuustotäytteellä. Valelin kalarullia paiston aikana niistä irronneella nesteellä, mutta niiden pintaan olisi voinut valuttaa myös ennen paistoa hieman öljyä. Hyviähän näistä eväkkäistä silti tuli!
Aja rucola, valkosipuli ja öljy tasaiseksi sauvasekottimella ja mausta tahna. Paloittele vuohenjuusto pieniksi paloiksi ja sekoita tahanaan. Levitä ahvenfileille, rullaa ja kiinnitä hammastikuilla. Valuta päälle hieman öljyä ja paista 200 asteessa 10-15 min. Valele pari kertaa paiston aikana vuoan pohjalle irtoavalla liemellä.
Salaattiin sekoitin punaista salanovaa, paprikaa, kurkkua, avokadoa ja aurinkokuivattua tomaattia tomaattien öljyllä ja sherryviinietikalla maustettuna. Myös eiliseltä jäänyt kaalisalaatti sopi hyvin annokseen raikastukseksi.