sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Tunnelmasiika ja pikkuleivät




Ostin tuoreita pikku siikoja tovi sitten ja ne herkistivät mieleni oikein todella. Käsittelin kalat ja laitoin ne ruoaksi pyöritellen yleviä ajatuksia luonnon meille tarjoamista antimista ja ihmisten kiittämättömyydestä näitä lahjoja kohtaan. Jossain vaiheessa tajusin, että mietteeni alkoivat käydä hieman korneiksi ja hidastin hieman tahtia... Joka tapauksessa näissä kaloissa oli selvästi jotain taianomaista, mikä ei tullut ilmi vähiten maun kautta. Tuore kala on aina ihanaa ja entistä ihanampaa se on kesäisenä iltana ulkona nautittuna, haapojen havinaa kuunnellen.


Taikasiiat

600-700 g pikku siikoja
2-3 kesäsipulia varsineen
merisuolaa
mustapippuria
voinokareita
oliiviöljyä

Perkaa ja suomusta siiat. Hiero ulko- ja sisäpuolet merisuolalla. Täytä puhdistetut vatsat sipulisilpulla, lisää muutama voinokare ja rouhi päälle mustapippuria. Valele kalojen päälle hieman oliiviöljyä ja kypsennä 200 asteessa 15-20 min.


Leivoin serkun häihin pikkuleivät, jotka onnistuivatkin tosi hyvin. On aina mukava kantaa kortensa kekoon toisten juhlia järjestettäessä ja pikkuleipätehtailu on suurta hupia myös itselle.
Erityistä kiitosta saivat kahvikreemipikkuleivät, jotka olivatkin sekä kauniita, hauskoja valmistaa että herkullisia. Ohje on Ruoka Pirkasta, jossa ne kulkivat irish coffee -pikkuleipien nimellä. Meiltä ei viskiä löytynyt, eikä pikakahvijauhettakaan, joten kreemiä hieman sovellettiin. Alkuperäisestä en tiedä, mutta ainakin tästä tuli hurjan hyvää!


Pikkuleivät kahvikreemillä

200 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

50 g voita
3/4 dl tomusokeria
2-3 tl kahvia
2 tl konjakkia

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää muna voimakkaasti vatkaten. Lisää kuivat aineet siivilän läpi, sekoita mahdollisimman vähän. Pursota taikinasta n. 4 cm:n pituisia tankoja pellille. Paista 200 asteessa 6-7 min.

Vaahdota voi ja tomusokeri täytettä varten, mausta kahvilla ja konjakilla. Sivele täytettä puolelle jäähtyneiden tankojen pohjista ja paina vastakkain toisen tangon kanssa. Siivilöi pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua.


Manteliset vadelmaviipaleet (Kotiliesi)

200 g voita
200 g mantelimassaa
1 muna
1 dl sokeria
4 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta

vadelmamarmeladia
tomusokeri-vesi-kuorrutetta

Sekoita taikinan ainekset massaksi käsin tai tehosekoittimella. Anna levätä hetki jääkaapissa. Leivo pellille tankoja, paina niiden keskelle syvennys ja täytä se vadelmamarmeladilla. Paista 200 asteessa noin 12 min. Leikkaa viipaleiksi, anna jäähtyä ja koristele sokerikuorrutteella.


Shakkiruudut

200 g voita
3/4 dl sokeria
n. 4,5 dl vehnäjauhoja

1,5 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Sekoita ekat ainekset taikinaksi. Jaa taikina kahteen osaan ja sekoita toiseen puoleen kaakao, toiseen puoleen vaniljasokeri. Laita kylmään hetkeksi. Leivo taikinat tangoiksi ja asettele niitä vierekkäin ja päällekkäin niin, että saat aikaan sakkiruutukuvion. (4 ruutua helpompi, 9 ruutuun saa näpertää vähän enemmän.) Leikkaa isosta tangosta viipaleita. Paista pikkuleivät 200 asteessa 7-8 min.


Ei kommentteja: