tiistai 7. kesäkuuta 2011

Leipää ja sirkushuveja


Tämä olikin taas niin mainio päivä alkaa leipomaan ja lämmittämään uunia, kun muutenkin jo hiki virtasi valtoimenaan. Sille ei kuitenkaan voi mitään, kun fiilinki iskee päälle: taikinaa on tehtävä, meni syteen tai saveen.

Leipään sain innoituksen a) hapanjuurestani ja b) ihanasta Omenaminttu-blogista, jossa oli leivottu herkulliselta vaikuttavaa ohraleipää. Hapanjuuressani olisi mitä todennäköisimmin riittänyt puhtia kohottamaan leipä hyvin ilman hiivaakin, mutta hiivalla aikaan saatava pehmeys olisi silloin jäänyt puuttumaan. Jos haluaa saada aikaan pehmeää, mutta samalla kiinteää leipää, on hapanjuuren ja hiivan yhdistelmä hyvä keino.

Ohra-spelttileipä

5 dl vettä
3 dl ruishiutaleita
4 dl spelttijauhoja (Birkkalan puolikarkea on suosikkini)
2 rkl aktiivista hapanjuurta

Sekoita juuren aineet keskenään. Peitä kulho liinalla ja anna tekeytyä yön yli.

2 rkl vettä
6-8 g hiivaa
2 rkl hunajaa
2 dl hiivaleipäjauhoja
3-4 dl spelttijauhoja
2 rkl öljyä
1,5 tl suolaa

Liuota hiiva vesitilkkaan ja lisää se sekä hunaja taikinajuureen. Lisää jauhot ja vaivaa 10 min. Lisää loppuvaiheessa öljy ja suola. Kohota noin 1,5 tuntia, paina taikina kokoon kerran tämän aikana. Leivo kahdeksi leiväksi ja kohota 30-50 min. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita kohonneet ja viilletyt leivät sinne. Laske lämpötila 200 asteeseen. Heita uunin pohjalle pari desiä vettä aluksi ja toisen kerran paistamisen aikana, niin saat leipään rapean kuoren. Paista yhteensä noin 30 min. Jäähdytä leivät ritilällä.


Viime syksynä säilöin luumuja Kodin Kuvalehden reseptin mukaan. Nyt, 9 kuukautta myöhemmin, käytin kyseisiä luumuja peräti toista kertaa pakastimentyhjennysoperaation innoittamana. Päätin tehdä niistä piirakkaa, joka ei osoittautunut huonoksi ideaksi. Äiti kehui piirakan maata taivaisiin! Kauniskin siitä tuli ja se oli myös hyvin nopea tehdä.


Luumu-murupiiras

Pohjataikina:
75 g voita (jääkaappikylmää)
3 dl spelttijauhoja
3/4 dl ranskankermaa
1 rkl inkkarisokeria

mausteliemessä pakastettuja luumuja tai tuoreita luumuja lohkoina+vähän sokeria

Murutaikina:
50 g voita
1,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kookoshiutaleita
1/2 tl inkivääriä
1-2 rkl inkkarisokeria
1 tl vaniljasokeria

Nypi pohjan voi ja spelttijauhot, sekoita joukkoon ranskankerma. Kauli pyöreä levy leivinpaperilla ja painele piirakkavuokaan. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 200 asteessa noin 8 min. Nypi murutaikinan voi ja kuivat aineet. Asettele luumulohkoja esipaistetulle pohjalle ja ripottele päälle muru. Paista 215 asteessa vielä 15-20 min. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön, -kastikkeen tai pehmeän kermavaahdon kanssa.

1 kommentti:

Tupu kirjoitti...

Ai ai kuinka onkaan herkullisen näköistä.