keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Tordeja ja pipareita



Peruskauraa eli normisuomalaiselle tutuimmat ja rakkaimmat joululeivonnaiset. Torttutaikina suosikikseni on viime aikoina valikoitunut ihan vain voilla tehty ja konjakilla höystetty taikina. Rahkataikina on myös ihan jees, mutta kyllä nämä sentään ovat jotain! Torttuhillo on jo pitemmän aikaa keitelty itse kuivatuista luumuista. Lopputulos on herkullinen, eikä tarvita yhtään lisättyä sokeria. Vertailukohtana Pirkan luumumarmeladi:

Ainekset: vesi, kuivattu luumu, vehnä- ja
ohraglukoosisiirappi, muunnettu perunatärkkelys,
melassi, sakeuttamisaine (E440), säilöntäaine
(E202), happamuudensäätöaine (E330),
stabilointiaine (E333). Kokonaissokeripitoisuus 43
g 100 g kohden.

Vesi herahtaa kielelle... Mutta torttunsa voi siis tehdä paremminkin! Näin meillä:


Joulutortut

500 g voita
1 l hiivaleipäjauhoja
2 dl vettä
2 rkl konjakkia

Hillo:
1 pss kuivattuja luumuja
n. 1 dl vettä (riippu vähän mistä roikkuu..)

Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi, lisää sekaan vesi ja konjakki ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Laita kylmään muutamaksi tunniksi. Kaaviloi sitten neljä kertaa levyksi ja anna levätä vaikka yön yli.
Laita luumut ja vähän vettä kattilaan. Keittele miedolla lämmöllä, kunnes luumut pehmenevät ja hajoavat soseeksi. Lisää vettä tarpeen mukaan.
Kauli taikina levyksi ja leivo tortuiksi. Paista 225 asteessa 12-15 min.


Torttumalleista suosituimmaksi on noussut ns. natsitorttu. Tämä ei johdu kolmannen valtakunnan symbolin ihannoinnista, vaan siitä syystä, että tämä malli ei jätä jälkeensä helposti kärähtäviä teräviä kulmia.


Hillo päälle vai alle - sekin on hyvä kysymys, mutta itse kallistun alle-kantaan. Mielestäni hillo maistuu paremmalta, kun sen päälläkin on maukasta taikinaa, jonka alla se on saanut hautua uunissa. Omsmoms.

Piparitaikinoitakin on niin miljoona erilaista ja tällä kertaa areenalle päästettiin Paraisten piparkakut Pienen piparkakkukirjan reseptilläl valmistettuna.


Paraisten piparkakut

3 dl siirappia

3 dl sokeria (inkkarisokeria)

400 g voita

3 tl kanelia

3 tl inkivääriä

3 tl neilikkaa

1 rkl pomeranssin kuorta

3 pientä munaa

¼ tl suolaa

3 tl soodaa

800 g vehnäjauhoja (vähän spelttijauhoja, loput hiivaleipäjauhoja)

1. Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri, voi ja mausteet, ja anna seoksen jäähtyä.

2. Vatkaa joukkoon munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää seokseen.

3. Anna taikinan kovettua viileässä seuraavaan päivään. Kaaviloi pienissä erissä ohueksi levyksi. Ota suurehkolla muotilla kakkuja.

4. Sivele kakkuja kylmällä vedellä (, mitä en kyllä tehnyt), ja paista 175 asteessa uunin keskiosassa 7–8 minuuttia.


Tässä yhteydessä voi postata vielä Pirkan ohjetta seuraillen valmistetut joulucookiet, jotka tuoksullaan, ulkomuodollaan sekä maullaan herättivät ihastusta maistelijoissa. Suosittelen!


Joulucookiet

100 g kuivattuja aprikooseja

100 g pekaanipähkinöitä

100 g taloussuklaata

1 dl spelttijauhoja

2 dl hiivaleipäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria

ripaus suolaa

1/2 tl kanelia

1/2 tl inkivääriä

100 g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

2 rkl vaaleaa siirappia

1. Leikkaa veitsellä aprikoosit, pähkinät ja suklaa karkeaksi rouheeksi. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja mausteet.

2. Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää siirappi, jauhot ja rouheet. Sekoita taikina tasaiseksi.

3. Muotoile taikinasta noin 30 cm:n pituinen tanko. Kääri kelmuun ja anna kovettuajääkaapissa pari tuntia.

4. Leikkaa taikinarullas terävällä veitsellä noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nosta ne pellille leivinpaperin päälle.

5. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 12 - 15 minuuttia, kunnes viipaleet saavat vähän ruskeaa väriä. Anna pikkuleipien jäähtyä ja kovettua pellillä.

2 kommenttia:

annika kirjoitti...

Ihania keksejä! Ja on tosi hienoa, että teet torttutaikinan itse.

Pilvi kirjoitti...

Pitääköhän mun hankkia meillekin konjamiinipullo kaappiin että voin kans jatkossa tehdä tuollaisia tordeja... Jotenkin leivinjauhe ei ole yhtään niin hohdokasta. ;)