maanantai 27. joulukuuta 2010

Joulupöydän antimia


Tässä vielä vähän joulupöydän antimia. Näistä ykköseksi minulle nousi ehkä punajuuriterriini, joka tosin tässä on yhtenä läjänä vadilla. Ei ihan muoto pitänyt loppuun asti, mutta maku ei siitä kärsinyt.


Punajuuriterriini (mukaelma Bon Appetit -ohjelman reseptistä)

2 rkl öljyä
2 sipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä viipaleina
1 1/2 l (2 kg) tuoreita punajuuria kuorittuina ja lohkottuina suolaa
1 rkl hunajaa
1/2 dl punaviinietikkaa
jauhettua mustapippuria
2 dl kuohukermaa

200 g omena-piparjuurituorejuustoa

1 dl vettä

2 rkl perunajauhoja
5 munaa

1. Kuullota sipulit ja punajuuret öljyssä.
2. Mausta suolalla, hunajalla, etikalla ja pippurilla.
3. Kaada joukkoon kerma, tuorejuusto sekä vesi ja hauduta punajuuret kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla aina välillä sekoittaen.
4. Soseuta kypsät punajuuret sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.
5. Sekoita huoneenlämpöiseen seokseen kananmunat ja perunajauho sauvasekoittimella.
6. Kaada terriinimassa hyvin voideltuun pitkään kakkuvuokaan ja peitä leivinpaperilla ja foliolla tiiviisti.
7. Pane vuoka uuninkestävään astiaan, johon voi panna vettä niin paljon, että se yltää vuoan puoleen väliin.
8. Kypsennä terriiniä vesihauteessa 180 asteessa 50-60 minuuttia, kunnes se on täysin hyytynyt.
9. Jäähdytä kunnolla ennen kuin kumoat vadille.

Sienisalaatin kanssa oli hieman teknisiä ongelmia... Liotin käyttämiäni suolasieniä aika tovin ja maistoinkin niitä vähän liotuksen jälkeen. Totesin, että eihän nämä enää kovin suolaisia ole ja tein salaatin valmiiksi. Uusi maistaminen: tönkkösuolaa kermakastikkeessa. Salaatti näytti tosi kauniilta ja herkulliselta, mutta ei sitä ihminen syödä voinut.


Ei kai siinä auttanut muu, kuin pistää alulle massiiviset pelastustoimenpiteet. Sekaan lisää suolattomia rouskuja ja herkkusieniä, lisää kermavalmisteita, inkkarisokeria, etikkaa... Lopulta päädyin musertamaan sinne useamman leipäviipaleen imemään suolaisuutta ja mitähän vielä... Loppujen lopuksi salaatti saatiin syömäkuntoon ja siitä tuli vieläpä oikein hyvää. Annos vain kasvoi kohtalaisen suureksi kaikkien laimennustoimien jälkeen, mutta en nyt tuotakaan niin pahana pidä.


Sienisalaatti

250 g HYVIN liotettuja suolasieniä
200 g herkkusieniä
1 punasipuli
1 dl persiljaa
150 g ranskankermaa (tai smetanaa)
n. 1 dl kuohukermaa
1 tl etikkaa
2 tl inkkarisokeria
musta- ja valkopippuria

Hienonna sipuli ja sekoita sieniin, mausteisiin ja persiljaan. Vatkaa kerma ja sekoita se sekä ranskankerma joukkoon. Anna maustua jääkaapissa.


Hedelmäinen joulusalaatti

1 ruukku tammenlehväsalaattia
1 ruukku lollorossoa
1/2 kurkku
1 keltainen paprika
1 päärynä
viinirypäleitä
n. 80 g vuohenjuustoa

Perunalaatikotkin saatiin lopulta kunnialla valmiiksi.

Tässä smetanasilli tarjolle asti ehtineenä.

Vanha kunnon suursuosikki rosolli, takalla värikäs kaalisalaatti puna- ja kurttukaalista, punasipulista, omenasta, aprikoosista ja saksanpähkinöistä.

Piparkakkutalokin tuli koottua aatonaattoiltana. Pysyy koossa ehkäpä pyhällä hengellä, mutta pysyy kuitenkin!

Ei kommentteja: