1/2 l piimää
1 pkt (50 g) hiivaa
1/2 l ruisjauhoja
Taikina
1/2 rkl suolaa
1 dl siirappia
180 g auringonkukansiemeniä
2 dl kaurahiutaleita
n. 5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
Voiteluun
piimää
Pinnalle
auringonkukansiemeniä
Liuota hiiva kylmään piimään ja sekoita joukkoon ruisjauhot. Anna taikinajuuren seistä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä yön yli, eli 10 - 12 tuntia.
Lisää taikinajuureen suola, siirappi ja auringonkukansiemenet (jätä 2 - 3 rkl siemeniä leipien koristeluun). Alusta taikinaan hiutaleet ja jauhot. Lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikina niin tasaiseksi, että se irtoaa käsistä. Anna taikinan kohota 1/2 - 1 tuntia leivinliinalla peitettynä lämpimässä.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikina tasaiseksi ja jaa se kahteen osaan. Leivo taikinapaloista paksut tangot ja painele ne kahteen öljyllä voideltuun, suorakaiteen muotoiseen 1 1/2 litran vuokaan. Anna leipien kohota hyvin liinalla peitettynä lämpimässä paikassa.
Voitele kohon neet leivät piimällä ja pistele varovasti haarukalla. Ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Paista leipiä 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia.
Kumoa kypsät leivät vuoista ja anna leipien jäähtyä leivinliinaan kiedottuina.
Luonani pidetyissä luomuruokapiirin pikkujouluissa valmistimme joulukasvisruokia hieman perinteistä poiketen. Ohjenuorana toimivat mainiot Saara Törmän ohjeet. Ruusukaalipannun ohje oli mukaelma Lantliv - Mat och Vin -lehden ohjeesta ja se olikin hyvin pidetty. Ruusukaali on tällä hetkellä yksi eniten kulutetuista kasviksista keittiössäni, eikä syyttä. Napakaksi höyrytetty ruusukaali on ihanaa! Sääli niitä, jotka ovat saaneet traumoja tästä loistavasta kasviksesta ylikypsentämisen takia.
Ruusukaalipannu
400 g ruusukaalta
voita + rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl rusinoita
1/2-1 dl saksanpähkinöitä
1/2-1 tl timjamia
suolaa, mustapippuria
Höyrytä/keitä ruusukaalit napakoiksi. Hienonna sipulit ja lisää kuumalle pannulle ruusukaalien kanssa ja kuullota voi-öljyseoksessa. Lisää hienonnetut timjami, rusinat ja pähkinät ja freesaa vielä hetki. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
Muu menumme tässä:
- spelttipeltileipä
- porkkanakaviaari
http://www.vihrealanka.fi/teemat/porkkanakaviaari
- viikuna-spelttisalaatti
http://www.vihrealanka.fi/teemat/viikuna-spelttisalaatti
- marinoidut palsternakat
http://www.vihrealanka.fi/teemat/marinoidut-palsternakat
- ruusukaalihöystö
- peruna-vuohenjuustolaatikko
http://www.vihrealanka.fi/teemat/imelletty-vuohenjuusto-perunalaatikko
- punajuuri-kikhernepihvit
http://www.vihrealanka.fi/node/5263
- hedelmäinen ohrapuuro
http://www.vihrealanka.fi/teemat/perinteet%C3%B6n-ohrapuuro
Siskontyttöjen ollessa yökylässä teimme piparkakkutaloa, joulupullaa ja karjalanpiirakoita.
Karjalanpiirakoiden täytteenä oli täysmaitoon keitettyä ohrapuuroa sekä pikkujouluista yli jäänyttä herkullista vuohenjuusto-perunalaatikkoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti