maanantai 6. joulukuuta 2010

Jouluetkot


Itsenäisyyspäivän aattona sisko perheineen tuli käymään ja päätin laittaa tarjolle sellaisia houkuttelevia jouluruokia, joita en varmaankaan itse joulupöytään tulisi tekemään. Erityiskiitosta saivat punajuurilaatikko, juuresgratiini ja leipä. Kuskus sai ristiriitaista vastaan ottoa, mutta minä ja äiti pidimme kovasti. Varsinkin seuraavana päivänä kaikki maistui vielä paremmalta, eritoten hirvi. Olisikin pitänyt tehdä ruoat jo etukäteen, vaikkapa edellispäivänä.

Ainut kyseenalaiseksi asettamani ruokalaji oli hunajainen limettilohi (Maku, Elina Halttunen; resepti nyt puuttuu, kun en löytänyt sitä täh
än hätään mistään). Maut eivät olleet aivan tasapainossa, tosin seuraavana päivänä tämäkinmaistui jo paremmalta. Toista kertaa en ehkä kuitenkaan ole tätä tekemässä.
Menu:
- salaatti täytetyistä paprikoista
- marinoitu parsakaali ja fenkoli
- hedelmäinen joulukuskus
- punajuuri-ohralaatikko
- juuresgratiini
- hirvifilee & mausteöljy
- limettilohi
- kauraleipä


Salaatti täytetyistä paprikoista (RuokaPirkka)

1 pussi jääsalaattia
1 kurkku
1 omena
kourallinen tummia viinirypäleitä
1 prk tuorejuustotäytteisiä paprikoita (Pirkka)
2 rkl paprikoiden öljyä
2 rk balsamicoa


Marinoidut parsakaali ja fenkoli (Maku)

1 parsakaali
1 fenkoli
1 punasipuli
1 1/4 dl rypsiöljyä
3/4 dl omenasiideriviinietikkaa
1/2 dl hunajaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Suikaloi fenkoli ja punasipuli, jaa parsakaali nuppuihin. Sekoita marinadin ainekset ja lisää kasvikset sekaan. Anna marinoitua n. 1 vrk.


Hedelmäinen joulukuskus

2 dl täysjyväkuskusia
2 dl vettä
1 tl kasvisliemijauhetta
1 tl oliiviöljyä
1/2-1 tl kurkumaa
ripaus kardemummaa
1-2 rkl oliiviöljyä
2 paprikaa (eri väristä, esim. punainen ja oranssi)
1 iso punasipuli
1 pss pinaattia
suolaa, mustapippuria
n. 1 1/2 dl kuivattuja hedelmiä (hetken kuumassa vedessä liotettuna ja pilkottuna)
kourallinen mantelilastuja paahdettuna
1-2 rkl öljyä (paprikoiden öljy tai oliivi)
2 rkl sitruunamehua

Kiehauta vesi, lisää kuskus, liemijauhe, kurkuma ja kardemumma. Ota pois liedeltä ja jätä hautumaan kannen alle muiden valmistelujen ajaksi. Suikaloi sipuli ja paprika ja lisää kuumalle pannulle öljyn kanssa. Lisää myös pinaattia ja freesaa, kunnes pinaatti sulanut ja liika neste haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kaikki ainekset keskenään, anna maustua jokunen tunti.


Punajuuri-ohralaatikko (Pirkka)

n. 800 g punajuuria

1 1/2 dl kokonaisia, esikypsytettyjä ohrasuurimoita

1 (iso) sipuli

1/2 rkl voita

1 pkt (150 g) Pirkka vuohenjuustoa

1 tl suolaa

1 rkl siirappia

2 tl timjamia

1/2 tl mustapippurirouhetta

1 tlk (2 dl) Pirkka kevytkermaa

Pese punajuuret ja keitä vedessä juuri ja juuri kypsiksi 30 - 40 minuuttia koosta riippuen. Keitä ohrasuurimoita vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta suurimot. Laske kypsien punajuurien päälle kylmää vettä, jotta ne jäähtyvät hieman. Kuori punajuuret ja raasta aika hienoksi raasteeksi. Hienonna sipuli ja kuullota voissa. Paloittele vuohenjuusto pieniksi paloiksi.3. Sekoita kulhossa keskenään punajuuriraaste, ohrasuurimot, sipulit ja vuohenjuusto. Mausta seos suolalla, siirapilla, timjamilla ja rouhitulla mustapippurilla. Voitele iso uunivuoka. Kaada vuokaan punajuuriseos ja päälle kerma. Paista punajuurivuokaa 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Juuresgratiini

4 porkkanaa

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

1/2 selleri

1/2 lanttu

2 pientä palsternakkaa

3 dl kermaa

1,5 tl suolaa

1/2 tl maustepippuria

1/4 tl valkopippuria

1/4 tl neilikkaa

1/2 tl inkivääriä

150 g mozzarellaa (pallo)

Siivuta juurekset ja laita vuokaan. Sekoita kermaan mausteet ja kaada vuokaan. Paista n. 175 asteessa tuntisen verran. Revi lopuksi pinnalle mozzarella ja anna sulaa.

Hirvifilee ja mausteöljy (suurinpiirtein Jyrki Kataisen ohje Kotivinkin Jouluherkuista)

n. 1 kg hirven filettä

voita+oliiviöljyä

1 dl oliiviöljyä

6 valkosipulinkynttä

1/2 tl neilikkaa

1/2 tl kardemummaa

2 tl kuivattua rosmariinia

sormisuolaa

Ruskista huoneenlämmössä ollut file joka puolelta voi-öljyssä. Laita mittari paksuimpaan kohtaan ja paista 180 asteessa, kunnes lämpötila on 60 astetta. Kääri liha folioon vetäytymään n. 15 minuutiksi. Kuumenna oliiviöljy pannulla, lisää valkosipuli, neilikka, kardemumma ja rosmariini ja lämmitä mausteita hetken. Siivuta liha ja ripottele päälle ja väliin sormisuolaa. Kaada lopuksi päälle mausteöljy ja anna vetäytyä.

Kauravarras (viva ciabatta!)

190 g vehnäjauhoja

175 g vettä

50 g kaurahietaleita

20 g öljyä

10 g ruisjauhoja

6 g suolaa

5 g hiivaa

5 g hunajaa, mulla inkkarisokeria

Liota kaurahiutaleet vedessä jonkun aikaa. Vaivaa kaikista aineista paitsi suolasta ja öljystä taikina. Lisää loput aineet kun taikinassa on jo jonkunlainen sitko ja vaivaa valmiiksi. Anna levätä noin tunti ja muotoile pötköksi josta tee varras, nosta 45 minuuttia. Jauhota leipä ja viillä hienoksi, paista valmiiksi.

Ei kommentteja: