1 1/2 dl kokonaisia, esikypsytettyjä ohrasuurimoita
1 (iso) sipuli
1/2 rkl voita
1 pkt (150 g) Pirkka vuohenjuustoa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 tl timjamia
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 tlk (2 dl) Pirkka kevytkermaa
Pese punajuuret ja keitä vedessä juuri ja juuri kypsiksi 30 - 40 minuuttia koosta riippuen. Keitä ohrasuurimoita vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta suurimot. Laske kypsien punajuurien päälle kylmää vettä, jotta ne jäähtyvät hieman. Kuori punajuuret ja raasta aika hienoksi raasteeksi. Hienonna sipuli ja kuullota voissa. Paloittele vuohenjuusto pieniksi paloiksi.3. Sekoita kulhossa keskenään punajuuriraaste, ohrasuurimot, sipulit ja vuohenjuusto. Mausta seos suolalla, siirapilla, timjamilla ja rouhitulla mustapippurilla. Voitele iso uunivuoka. Kaada vuokaan punajuuriseos ja päälle kerma. Paista punajuurivuokaa 175 asteessa noin 45 minuuttia.
Juuresgratiini
4 porkkanaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1/2 selleri
1/2 lanttu
2 pientä palsternakkaa
3 dl kermaa
1,5 tl suolaa
1/2 tl maustepippuria
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl neilikkaa
1/2 tl inkivääriä
150 g mozzarellaa (pallo)
Siivuta juurekset ja laita vuokaan. Sekoita kermaan mausteet ja kaada vuokaan. Paista n. 175 asteessa tuntisen verran. Revi lopuksi pinnalle mozzarella ja anna sulaa.
Hirvifilee ja mausteöljy (suurinpiirtein Jyrki Kataisen ohje Kotivinkin Jouluherkuista)
n. 1 kg hirven filettä
voita+oliiviöljyä
1 dl oliiviöljyä
6 valkosipulinkynttä
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl kardemummaa
2 tl kuivattua rosmariinia
sormisuolaa
Ruskista huoneenlämmössä ollut file joka puolelta voi-öljyssä. Laita mittari paksuimpaan kohtaan ja paista 180 asteessa, kunnes lämpötila on 60 astetta. Kääri liha folioon vetäytymään n. 15 minuutiksi. Kuumenna oliiviöljy pannulla, lisää valkosipuli, neilikka, kardemumma ja rosmariini ja lämmitä mausteita hetken. Siivuta liha ja ripottele päälle ja väliin sormisuolaa. Kaada lopuksi päälle mausteöljy ja anna vetäytyä.
Kauravarras (viva ciabatta!)
190 g vehnäjauhoja
175 g vettä
50 g kaurahietaleita
20 g öljyä
10 g ruisjauhoja
6 g suolaa
5 g hiivaa
5 g hunajaa, mulla inkkarisokeria
Liota kaurahiutaleet vedessä jonkun aikaa. Vaivaa kaikista aineista paitsi suolasta ja öljystä taikina. Lisää loput aineet kun taikinassa on jo jonkunlainen sitko ja vaivaa valmiiksi. Anna levätä noin tunti ja muotoile pötköksi josta tee varras, nosta 45 minuuttia. Jauhota leipä ja viillä hienoksi, paista valmiiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti