maanantai 27. joulukuuta 2010

Joulupöydän antimia


Tässä vielä vähän joulupöydän antimia. Näistä ykköseksi minulle nousi ehkä punajuuriterriini, joka tosin tässä on yhtenä läjänä vadilla. Ei ihan muoto pitänyt loppuun asti, mutta maku ei siitä kärsinyt.


Punajuuriterriini (mukaelma Bon Appetit -ohjelman reseptistä)

2 rkl öljyä
2 sipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä viipaleina
1 1/2 l (2 kg) tuoreita punajuuria kuorittuina ja lohkottuina suolaa
1 rkl hunajaa
1/2 dl punaviinietikkaa
jauhettua mustapippuria
2 dl kuohukermaa

200 g omena-piparjuurituorejuustoa

1 dl vettä

2 rkl perunajauhoja
5 munaa

1. Kuullota sipulit ja punajuuret öljyssä.
2. Mausta suolalla, hunajalla, etikalla ja pippurilla.
3. Kaada joukkoon kerma, tuorejuusto sekä vesi ja hauduta punajuuret kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla aina välillä sekoittaen.
4. Soseuta kypsät punajuuret sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.
5. Sekoita huoneenlämpöiseen seokseen kananmunat ja perunajauho sauvasekoittimella.
6. Kaada terriinimassa hyvin voideltuun pitkään kakkuvuokaan ja peitä leivinpaperilla ja foliolla tiiviisti.
7. Pane vuoka uuninkestävään astiaan, johon voi panna vettä niin paljon, että se yltää vuoan puoleen väliin.
8. Kypsennä terriiniä vesihauteessa 180 asteessa 50-60 minuuttia, kunnes se on täysin hyytynyt.
9. Jäähdytä kunnolla ennen kuin kumoat vadille.

Sienisalaatin kanssa oli hieman teknisiä ongelmia... Liotin käyttämiäni suolasieniä aika tovin ja maistoinkin niitä vähän liotuksen jälkeen. Totesin, että eihän nämä enää kovin suolaisia ole ja tein salaatin valmiiksi. Uusi maistaminen: tönkkösuolaa kermakastikkeessa. Salaatti näytti tosi kauniilta ja herkulliselta, mutta ei sitä ihminen syödä voinut.


Ei kai siinä auttanut muu, kuin pistää alulle massiiviset pelastustoimenpiteet. Sekaan lisää suolattomia rouskuja ja herkkusieniä, lisää kermavalmisteita, inkkarisokeria, etikkaa... Lopulta päädyin musertamaan sinne useamman leipäviipaleen imemään suolaisuutta ja mitähän vielä... Loppujen lopuksi salaatti saatiin syömäkuntoon ja siitä tuli vieläpä oikein hyvää. Annos vain kasvoi kohtalaisen suureksi kaikkien laimennustoimien jälkeen, mutta en nyt tuotakaan niin pahana pidä.


Sienisalaatti

250 g HYVIN liotettuja suolasieniä
200 g herkkusieniä
1 punasipuli
1 dl persiljaa
150 g ranskankermaa (tai smetanaa)
n. 1 dl kuohukermaa
1 tl etikkaa
2 tl inkkarisokeria
musta- ja valkopippuria

Hienonna sipuli ja sekoita sieniin, mausteisiin ja persiljaan. Vatkaa kerma ja sekoita se sekä ranskankerma joukkoon. Anna maustua jääkaapissa.


Hedelmäinen joulusalaatti

1 ruukku tammenlehväsalaattia
1 ruukku lollorossoa
1/2 kurkku
1 keltainen paprika
1 päärynä
viinirypäleitä
n. 80 g vuohenjuustoa

Perunalaatikotkin saatiin lopulta kunnialla valmiiksi.

Tässä smetanasilli tarjolle asti ehtineenä.

Vanha kunnon suursuosikki rosolli, takalla värikäs kaalisalaatti puna- ja kurttukaalista, punasipulista, omenasta, aprikoosista ja saksanpähkinöistä.

Piparkakkutalokin tuli koottua aatonaattoiltana. Pysyy koossa ehkäpä pyhällä hengellä, mutta pysyy kuitenkin!

torstai 23. joulukuuta 2010

Aatonaattotunnelmia


Huh, olipas taas päivä. Samalla ihanan kutkuttavalla tunnelmalla ryyditetty touhupäivä ja toisaalta hiivatin raskas 16 tunnin urakka. Ensimmäinen kuvaus kuitenkin voittaa, ehdottomasti!

Taikinaa on taas väännetty enemmän ja vähemmän, massiiviset ruokaostokset suoritettu, laatikot paistettu sekä smetanasilli tehty. Se jäi kuvaamatta, mutta ohje kuitenkin tässä:

Smetanasilli (Valio)


2 prk (à 120 g) Valio smetanaa
1 pak (n. 150 g) matjessillifileetä
1 omena
1 prk (50 / 35 g) kaprista
1 dl tilliä tai ruohosipulia hienonnettuna
1/4 tl valkopippuria
1 1/2 rkl sitruunamehua

Lisää smetanaan pieniksi kuutioiksi leikatut sillifileet ja kuorittu omena sekä hienonnettu kapris. Mausta tillisilpulla, pippurilla ja sitruunamehulla. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.


Laatikoihin ei ole mitään erityistä ohjetta. Soseutettuihin lanttuun ja porkkanaan roiskitaan kermaa, munia, mausteita (suola, valkopippuri, muskotti, inkivääri, pomeranssi), munia, ruiskorppujauhoja ja tietysti siirappia. Porkkanalaatikko tehtiin tällä kertaa äitin toivomuksesta ihan riisiin ohran sijasta. Kyllä sitä kerran vuodessa varmaan voi käyttää.. (:


Perunalaatikko ei ole tässä listauksessa mukana, koska tein pienen laskelmointivirheen imeltymisen kanssa: pottumuusi pannahinen oli alkanut käydä! No, se ehkä vähän unohtui kaikessa hulinassa uunin pankolle 12 tunniksi... Siellähän se oli sitten komiasti kuohuvana. Eipä siinä muuta kuin uudet potut kiehumaan. Onneksi on niitä kellari täynnä ja iso lähä joutuu aina keväällä tunkiolle, joten tämä ei ollut niin raastava kokemus.

Laatikot paistettiin leivinuunissa Niskavuoren joululimppujen jälkeen.


Niskavuoren joululimppu

1 l piimää (+ vähän vettä lisäksi)
100 g hiivaa
n. 2 dl siirappia
1 rkl suolaa
2 rkl pomeranssia
2 rkl anista
600 g ruisjauhoja
n. 900 g hiivaleipäjauhoja

Lämmitä piimä (ja vesi) kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva, lisää siirappi ja mausteet sekä ruisjauhot. Alusta hiivaleipäjauhot mukaan pikku hiljaa hyvin vaivaten. Kohota, leivo limpuiksi, kohota ja paista 200 asteessa n. 45 min.

Pullakranssiin (normipulla, seassa rusinoita) tein naapurille, ystäväperheelle mantelibostonin (täytteessä tuorejuustoa, raastettua mantelimassaa, kanelia, loraus kermaa ja vaniljakastikejauhetta) ja lopuista voipullia sekä piparipullia,

Illalla kokosin vielä piparkakkutalon. Huomenna täytyy viimeistellä se ennen virallista kuvaustuokiota.

Haluttais vain jatkaa touhuilua, mutta ehkä sentään otan tirsat ennen kuin nousen marinoimaan palsternakkoja, tekemään punajuuriterriiniä ja keittämään aamupalaksi riisipuuroa. Se syödään tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin, jo seitsemältä. Äiti joutui töihin joulunpyhiksi, mutta halusimme silti syödä yhdessä perinteisen puuroaterian. Itse herään joka tapauksessa puoli kuudelta aamulla (haluan nauttia jouluaatosta mahdollisimman pitkään), joten kyllä vain tuo maha alkaa murista seiskan aikoihin.

Oikein herkullista ja tunnelmallista jouluaattoa kaikille!

keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Jouluhulinaa


Tällä hetkelle tuhat ja yksi rautaa tulessa, eikä kuvaamiselle ja sitä myöten blogipäivityksille ole kauheasti ollut sijaa. Paljon on valmistunut kaiken sorttisia leivonnaisia ja muita ruokalahjoja ystäville ja sukulaisille ja viime päivinä on alkanut myös omien jouluruokien valmistaminen, mm. ruisleivän ja lasimestarin sillin muodossa. Tässä kuitenkin muutamia otteita, kuvilla tai ilman, syntyneistä herkuista.

Auringonkukansiemenleipä (Pirkka)

Taikinajuuri

1/2 l piimää

1 pkt (50 g) hiivaa

1/2 l ruisjauhoja

Taikina

1/2 rkl suolaa

1 dl siirappia

180 g auringonkukansiemeniä

2 dl kaurahiutaleita

n. 5 dl hiivaleipävehnäjauhoja

1/2 dl öljyä

Voiteluun

piimää

Pinnalle

auringonkukansiemeniä


Liuota hiiva kylmään piimään ja sekoita joukkoon ruisjauhot. Anna taikinajuuren seistä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä yön yli, eli 10 - 12 tuntia.

Lisää taikinajuureen suola, siirappi ja auringonkukansiemenet (jätä 2 - 3 rkl siemeniä leipien koristeluun). Alusta taikinaan hiutaleet ja jauhot. Lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikina niin tasaiseksi, että se irtoaa käsistä. Anna taikinan kohota 1/2 - 1 tuntia leivinliinalla peitettynä lämpimässä.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikina tasaiseksi ja jaa se kahteen osaan. Leivo taikinapaloista paksut tangot ja painele ne kahteen öljyllä voideltuun, suorakaiteen muotoiseen 1 1/2 litran vuokaan. Anna leipien kohota hyvin liinalla peitettynä lämpimässä paikassa.

Voitele kohon neet leivät piimällä ja pistele varovasti haarukalla. Ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Paista leipiä 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Kumoa kypsät leivät vuoista ja anna leipien jäähtyä leivinliinaan kiedottuina.

Luonani pidetyissä luomuruokapiirin pikkujouluissa valmistimme joulukasvisruokia hieman perinteistä poiketen. Ohjenuorana toimivat mainiot Saara Törmän ohjeet. Ruusukaalipannun ohje oli mukaelma Lantliv - Mat och Vin -lehden ohjeesta ja se olikin hyvin pidetty. Ruusukaali on tällä hetkellä yksi eniten kulutetuista kasviksista keittiössäni, eikä syyttä. Napakaksi höyrytetty ruusukaali on ihanaa! Sääli niitä, jotka ovat saaneet traumoja tästä loistavasta kasviksesta ylikypsentämisen takia.

Ruusukaalipannu

400 g ruusukaalta

voita + rypsiöljyä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1/2 dl rusinoita

1/2-1 dl saksanpähkinöitä

1/2-1 tl timjamia

suolaa, mustapippuria

Höyrytä/keitä ruusukaalit napakoiksi. Hienonna sipulit ja lisää kuumalle pannulle ruusukaalien kanssa ja kuullota voi-öljyseoksessa. Lisää hienonnetut timjami, rusinat ja pähkinät ja freesaa vielä hetki. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Muu menumme tässä:

- spelttipeltileipä

- porkkanakaviaari

http://www.vihrealanka.fi/teemat/porkkanakaviaari

- viikuna-spelttisalaatti

http://www.vihrealanka.fi/teemat/viikuna-spelttisalaatti

- marinoidut palsternakat

http://www.vihrealanka.fi/teemat/marinoidut-palsternakat

- ruusukaalihöystö

- peruna-vuohenjuustolaatikko

http://www.vihrealanka.fi/teemat/imelletty-vuohenjuusto-perunalaatikko

- punajuuri-kikhernepihvit

http://www.vihrealanka.fi/node/5263

- hedelmäinen ohrapuuro

http://www.vihrealanka.fi/teemat/perinteet%C3%B6n-ohrapuuro

Siskontyttöjen ollessa yökylässä teimme piparkakkutaloa, joulupullaa ja karjalanpiirakoita.

Karjalanpiirakoiden täytteenä oli täysmaitoon keitettyä ohrapuuroa sekä pikkujouluista yli jäänyttä herkullista vuohenjuusto-perunalaatikkoa.

Ensi yönä leivinuuniin uppoaa 6-kiloinen luomukinkkumme. Niin myös toinen samanmoinen, jonka puolitamme jouluviemisiksi kahdelle ystäväperheelle, jotka eivät itse osaa/aio paistaa kinkkua, vaikka kovasti haluaisivat. Loistava idea isältäni!

Huomenna aatonaattona ohjelmassa ainakin piparjuurisillin, laatikoiden, marinoitujen palsternakkojen ja kaalisalaatin valmistus, joululimppujen ja mallassämpyöiden leivonta, kauppareissu, viimeiset paketit sekä ystäväperheiden luona vierailu.

keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Tordeja ja pipareita



Peruskauraa eli normisuomalaiselle tutuimmat ja rakkaimmat joululeivonnaiset. Torttutaikina suosikikseni on viime aikoina valikoitunut ihan vain voilla tehty ja konjakilla höystetty taikina. Rahkataikina on myös ihan jees, mutta kyllä nämä sentään ovat jotain! Torttuhillo on jo pitemmän aikaa keitelty itse kuivatuista luumuista. Lopputulos on herkullinen, eikä tarvita yhtään lisättyä sokeria. Vertailukohtana Pirkan luumumarmeladi:

Ainekset: vesi, kuivattu luumu, vehnä- ja
ohraglukoosisiirappi, muunnettu perunatärkkelys,
melassi, sakeuttamisaine (E440), säilöntäaine
(E202), happamuudensäätöaine (E330),
stabilointiaine (E333). Kokonaissokeripitoisuus 43
g 100 g kohden.

Vesi herahtaa kielelle... Mutta torttunsa voi siis tehdä paremminkin! Näin meillä:


Joulutortut

500 g voita
1 l hiivaleipäjauhoja
2 dl vettä
2 rkl konjakkia

Hillo:
1 pss kuivattuja luumuja
n. 1 dl vettä (riippu vähän mistä roikkuu..)

Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi, lisää sekaan vesi ja konjakki ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Laita kylmään muutamaksi tunniksi. Kaaviloi sitten neljä kertaa levyksi ja anna levätä vaikka yön yli.
Laita luumut ja vähän vettä kattilaan. Keittele miedolla lämmöllä, kunnes luumut pehmenevät ja hajoavat soseeksi. Lisää vettä tarpeen mukaan.
Kauli taikina levyksi ja leivo tortuiksi. Paista 225 asteessa 12-15 min.


Torttumalleista suosituimmaksi on noussut ns. natsitorttu. Tämä ei johdu kolmannen valtakunnan symbolin ihannoinnista, vaan siitä syystä, että tämä malli ei jätä jälkeensä helposti kärähtäviä teräviä kulmia.


Hillo päälle vai alle - sekin on hyvä kysymys, mutta itse kallistun alle-kantaan. Mielestäni hillo maistuu paremmalta, kun sen päälläkin on maukasta taikinaa, jonka alla se on saanut hautua uunissa. Omsmoms.

Piparitaikinoitakin on niin miljoona erilaista ja tällä kertaa areenalle päästettiin Paraisten piparkakut Pienen piparkakkukirjan reseptilläl valmistettuna.


Paraisten piparkakut

3 dl siirappia

3 dl sokeria (inkkarisokeria)

400 g voita

3 tl kanelia

3 tl inkivääriä

3 tl neilikkaa

1 rkl pomeranssin kuorta

3 pientä munaa

¼ tl suolaa

3 tl soodaa

800 g vehnäjauhoja (vähän spelttijauhoja, loput hiivaleipäjauhoja)

1. Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri, voi ja mausteet, ja anna seoksen jäähtyä.

2. Vatkaa joukkoon munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää seokseen.

3. Anna taikinan kovettua viileässä seuraavaan päivään. Kaaviloi pienissä erissä ohueksi levyksi. Ota suurehkolla muotilla kakkuja.

4. Sivele kakkuja kylmällä vedellä (, mitä en kyllä tehnyt), ja paista 175 asteessa uunin keskiosassa 7–8 minuuttia.


Tässä yhteydessä voi postata vielä Pirkan ohjetta seuraillen valmistetut joulucookiet, jotka tuoksullaan, ulkomuodollaan sekä maullaan herättivät ihastusta maistelijoissa. Suosittelen!


Joulucookiet

100 g kuivattuja aprikooseja

100 g pekaanipähkinöitä

100 g taloussuklaata

1 dl spelttijauhoja

2 dl hiivaleipäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria

ripaus suolaa

1/2 tl kanelia

1/2 tl inkivääriä

100 g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

2 rkl vaaleaa siirappia

1. Leikkaa veitsellä aprikoosit, pähkinät ja suklaa karkeaksi rouheeksi. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja mausteet.

2. Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää siirappi, jauhot ja rouheet. Sekoita taikina tasaiseksi.

3. Muotoile taikinasta noin 30 cm:n pituinen tanko. Kääri kelmuun ja anna kovettuajääkaapissa pari tuntia.

4. Leikkaa taikinarullas terävällä veitsellä noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nosta ne pellille leivinpaperin päälle.

5. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 12 - 15 minuuttia, kunnes viipaleet saavat vähän ruskeaa väriä. Anna pikkuleipien jäähtyä ja kovettua pellillä.

maanantai 6. joulukuuta 2010

Jouluetkot


Itsenäisyyspäivän aattona sisko perheineen tuli käymään ja päätin laittaa tarjolle sellaisia houkuttelevia jouluruokia, joita en varmaankaan itse joulupöytään tulisi tekemään. Erityiskiitosta saivat punajuurilaatikko, juuresgratiini ja leipä. Kuskus sai ristiriitaista vastaan ottoa, mutta minä ja äiti pidimme kovasti. Varsinkin seuraavana päivänä kaikki maistui vielä paremmalta, eritoten hirvi. Olisikin pitänyt tehdä ruoat jo etukäteen, vaikkapa edellispäivänä.

Ainut kyseenalaiseksi asettamani ruokalaji oli hunajainen limettilohi (Maku, Elina Halttunen; resepti nyt puuttuu, kun en löytänyt sitä täh
än hätään mistään). Maut eivät olleet aivan tasapainossa, tosin seuraavana päivänä tämäkinmaistui jo paremmalta. Toista kertaa en ehkä kuitenkaan ole tätä tekemässä.
Menu:
- salaatti täytetyistä paprikoista
- marinoitu parsakaali ja fenkoli
- hedelmäinen joulukuskus
- punajuuri-ohralaatikko
- juuresgratiini
- hirvifilee & mausteöljy
- limettilohi
- kauraleipä


Salaatti täytetyistä paprikoista (RuokaPirkka)

1 pussi jääsalaattia
1 kurkku
1 omena
kourallinen tummia viinirypäleitä
1 prk tuorejuustotäytteisiä paprikoita (Pirkka)
2 rkl paprikoiden öljyä
2 rk balsamicoa


Marinoidut parsakaali ja fenkoli (Maku)

1 parsakaali
1 fenkoli
1 punasipuli
1 1/4 dl rypsiöljyä
3/4 dl omenasiideriviinietikkaa
1/2 dl hunajaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Suikaloi fenkoli ja punasipuli, jaa parsakaali nuppuihin. Sekoita marinadin ainekset ja lisää kasvikset sekaan. Anna marinoitua n. 1 vrk.


Hedelmäinen joulukuskus

2 dl täysjyväkuskusia
2 dl vettä
1 tl kasvisliemijauhetta
1 tl oliiviöljyä
1/2-1 tl kurkumaa
ripaus kardemummaa
1-2 rkl oliiviöljyä
2 paprikaa (eri väristä, esim. punainen ja oranssi)
1 iso punasipuli
1 pss pinaattia
suolaa, mustapippuria
n. 1 1/2 dl kuivattuja hedelmiä (hetken kuumassa vedessä liotettuna ja pilkottuna)
kourallinen mantelilastuja paahdettuna
1-2 rkl öljyä (paprikoiden öljy tai oliivi)
2 rkl sitruunamehua

Kiehauta vesi, lisää kuskus, liemijauhe, kurkuma ja kardemumma. Ota pois liedeltä ja jätä hautumaan kannen alle muiden valmistelujen ajaksi. Suikaloi sipuli ja paprika ja lisää kuumalle pannulle öljyn kanssa. Lisää myös pinaattia ja freesaa, kunnes pinaatti sulanut ja liika neste haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kaikki ainekset keskenään, anna maustua jokunen tunti.


Punajuuri-ohralaatikko (Pirkka)

n. 800 g punajuuria

1 1/2 dl kokonaisia, esikypsytettyjä ohrasuurimoita

1 (iso) sipuli

1/2 rkl voita

1 pkt (150 g) Pirkka vuohenjuustoa

1 tl suolaa

1 rkl siirappia

2 tl timjamia

1/2 tl mustapippurirouhetta

1 tlk (2 dl) Pirkka kevytkermaa

Pese punajuuret ja keitä vedessä juuri ja juuri kypsiksi 30 - 40 minuuttia koosta riippuen. Keitä ohrasuurimoita vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta suurimot. Laske kypsien punajuurien päälle kylmää vettä, jotta ne jäähtyvät hieman. Kuori punajuuret ja raasta aika hienoksi raasteeksi. Hienonna sipuli ja kuullota voissa. Paloittele vuohenjuusto pieniksi paloiksi.3. Sekoita kulhossa keskenään punajuuriraaste, ohrasuurimot, sipulit ja vuohenjuusto. Mausta seos suolalla, siirapilla, timjamilla ja rouhitulla mustapippurilla. Voitele iso uunivuoka. Kaada vuokaan punajuuriseos ja päälle kerma. Paista punajuurivuokaa 175 asteessa noin 45 minuuttia.

Juuresgratiini

4 porkkanaa

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

1/2 selleri

1/2 lanttu

2 pientä palsternakkaa

3 dl kermaa

1,5 tl suolaa

1/2 tl maustepippuria

1/4 tl valkopippuria

1/4 tl neilikkaa

1/2 tl inkivääriä

150 g mozzarellaa (pallo)

Siivuta juurekset ja laita vuokaan. Sekoita kermaan mausteet ja kaada vuokaan. Paista n. 175 asteessa tuntisen verran. Revi lopuksi pinnalle mozzarella ja anna sulaa.

Hirvifilee ja mausteöljy (suurinpiirtein Jyrki Kataisen ohje Kotivinkin Jouluherkuista)

n. 1 kg hirven filettä

voita+oliiviöljyä

1 dl oliiviöljyä

6 valkosipulinkynttä

1/2 tl neilikkaa

1/2 tl kardemummaa

2 tl kuivattua rosmariinia

sormisuolaa

Ruskista huoneenlämmössä ollut file joka puolelta voi-öljyssä. Laita mittari paksuimpaan kohtaan ja paista 180 asteessa, kunnes lämpötila on 60 astetta. Kääri liha folioon vetäytymään n. 15 minuutiksi. Kuumenna oliiviöljy pannulla, lisää valkosipuli, neilikka, kardemumma ja rosmariini ja lämmitä mausteita hetken. Siivuta liha ja ripottele päälle ja väliin sormisuolaa. Kaada lopuksi päälle mausteöljy ja anna vetäytyä.

Kauravarras (viva ciabatta!)

190 g vehnäjauhoja

175 g vettä

50 g kaurahietaleita

20 g öljyä

10 g ruisjauhoja

6 g suolaa

5 g hiivaa

5 g hunajaa, mulla inkkarisokeria

Liota kaurahiutaleet vedessä jonkun aikaa. Vaivaa kaikista aineista paitsi suolasta ja öljystä taikina. Lisää loput aineet kun taikinassa on jo jonkunlainen sitko ja vaivaa valmiiksi. Anna levätä noin tunti ja muotoile pötköksi josta tee varras, nosta 45 minuuttia. Jauhota leipä ja viillä hienoksi, paista valmiiksi.

perjantai 3. joulukuuta 2010

Viikunaboston ja muuta kivaa



Huh, olipas taas melkoinen leipomapäivä. Olen aikamoisissa univeloissa ja siis väsynyt, mikä vähän himmensi joulukuun 3. päivän hohtoa, mutta olihan tuo silti kivaa pyöritellä taikinoita. Mikään ei oikeastaan mennyt pieleenkään, mikä on jo jotain! Varsinkin, jos sattuu olemaan viisi leipomusta tulossa yhtä aikaa...


Viikunaboston

5 dl maitoa
1 pala hiivaa
2 tl suolaa
1 dl raakaruokosokeria
1 dl inkkarisokeria
3 tl kardemummaa
2 munaa
13-15 dl jauhoja (3 dl spelttiä, 7 dl hiivaleipää, loput vehnää)
200 g voita

Täyte: (Maku)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g smetanaa
3/4 dl inkkarisokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g kuivattuja viikunoita

Voiteluun ja koristeluun:
1 muna
raesokeria

Tee pullataikina normikaavalla ja kohota reilu tunti. Tee sillä välin täyte: Sekoita tuorejuusto, smetana ja sokerit. Silppua viikunat. Ota puolet kohonneesta taikinasta ja kauli levyksi. Levitä tuorejuustoseos sille, ripottele päälle viikunat ja rullaa. Jaa 6-7 palaan ja asettele voideltuun irtopohjavuokaan leikkauspinta alaspäin (mulla jäi vähän yli pullakierteinä paistettavaksi). Kohota reilu puoli tuntia, voitele ja ripota päälle raesokeria. Paista 175 asteessa n. 45 min.



Toisesta puolesta taikinaa tein voisilmä- ja kanelipullia.




Hedelmäkakku

200 g voita
1 dl inkkarisokeria
1/2 dl raakaruokosokeria
3 munaa
3,5 dl kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä (luumua, aprikoosia, kirsikoita, rusinoita, saksanpähkinöitä, mantelirouhetta)
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl konjakkia

Vaahdota voi ja sokerit hyvin, lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon, samoin pilkotut hedelmät ja pähkinät (joihin sekoitettu vähän jauhoja) sekä konjakki. Nostele taikina voideltuun ja jauhotetteen rengasvuokaan. Paista 175 asteessa noin 1 h.


Lihapiirakka

Rahkavoitaikina:
250 g voita
4 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g rahkaa

Täyte:
300 g jauhelihaa
1,5 dl ohrasuurimoita
3 kananmunaa
suolaa, mauste- ja valkopippuria, persiljaa, tabaskoa
1/2-1 dl kermaa

Nypi kylmä voi ja kuivat aineet muruksi. Sekoita nopeasti joukkoon rahka ja laita taikina kylmään hetkeksi. Kaaviloi taikina: Kauli kapeaksi ja melko paksuksi levyksi, taita ylä- ja alalaidasta kolmanneksen pituiset kappaleet keskelle. Käännä taikinapinoa 90 astetta ja toista sama kaulimis-taittamisjärjestys vielä kolmesti. Laita sitten taikina hetkeksi kylmään lepäämään. Ruskista jauheliha, keitä kananmunat ja ohrasuurimot. Hienonna munat ja sekoita täytteen aineet keskenään. Kauli taikina ohuehkoksi levyksi ja laita täyte toiselle puoliskolle. Käännä toinen puoli kanneksi ja painele reunat kiinni haarukalla. Voitele munalla ja pistele piirakka. Paista 200 asteessa noin 30 min.



Lounaaksi laittelin kalatiskistä bongaamaani nieriää uunissa. Fileoin kalan ja maustoin yksinkertaisesti suolalla, valkopippurilla, sitruunamehulla ja tillillä. Lisäkkeenä puikuloita, ruusukaalia, punajuurta ja salaattia. Varsinainen ateria jäi kuvaamatta, mutta koska kala oli niin hyvää, täytyi kuvata illalla syöpöttelemäni jämäannos. Nieriä on luultavasti lempikalani. Se on sopivan rasvaista, hieman miedompaa kuin lohi, pehmeämpää ja maukkaampaa kuin siika - täydellistä. Minulle paljastui vasta tänään, että nieriä ja rautu ovat yksi ja sama kala. Ilmankos ne ovat minusta maistuneet niin samalle...


Tästä ei ole kuvaa, mutta tein jokunen aika sitten erittäin hyvää soppaa/kiisseliä ja on aivan pakko postata se.

Puolukkasoppa

1 l vettä
1/2 l puolukoita
1/2-1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl inkkarisokeria
1/2 dl perunajauhoja + tilkka kylmää vettä
2 tl vaniljasokeria

Keitä puolukoita ja karpaloita 15-20 min. Nosta liedeltä ja lisää vesitilkkaan sekoitetut perunajauhot ohuena nauhana. Laita takaisin liedelle ja kuumenna, kunnes ensimmäiset kuplat ilmaantuvat. Lisää lopuksi vaniljasokeri, jäähdytä. Tarjoa esim. ohra-, speltti- tai riisipuuron kanssa tai ihan sellaisenaan.


keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Batattilaatikko, kikhernemureke, hunajamarinoitu vuohenjuusto...

Kikhernemureke tässä näin aluksi, koska blogspot vammailee jotain, eikä anna minun laittaa kuvaa reseptin kohdalle...

... ja mitäs vielä. Herkuteltiin eilen ystävien kanssa Harry Potterin päälle edellisenä päivänä valmistamillani jouluhenkisillä herkuilla. Bataattilaatikko varsinkin viritti minut jouluisiin tunnelmiin ja kyllä sietääkin, onhan nyt sentään ensimmäinen joulukuuta! Kikhernemurekkeesta unohdin currytahnan, mikä harmitti suunnattomasti, mutta sipaisu tahnaa murekeviipaleen päälle ajaa asian myös oikein hyvin.


Vihreä salaatti briellä ja taateleilla

1 ruukku roomansalaattia
1 ruukku rucolaa
1-2 rkl valkoista balsamicoa
1 kurkku
1 keltainen paprika
n. 100 g brietä
6-7 taatelia
saksanpähkinäöljyä

Revi salaatit kulhoon, kaada joukkoon balsamico ja nostele kevyesti. Pilko kurkku, paprika, brie ja taatelit ja sekoita mukaan. Valuta päälle saksanpähkinäöljyä.

Seuraavat reseptit Makusta.

Punajuurisalsa

400 g punajuurta
1 kpl paprikaa
1 kpl punasipulia
200 g kurkkua
2 rkl viinietikkaa
2 rkl ruokaöljyä
2 tl paprikajauhetta
2 tl sokeria
1 tl minttua
1 tl chilitahnaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Pese punajuuret ja keitä ne pehmeiksi.

Kuori punajuuret ja leikkaa ne mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Halkaise huuhdeltu paprika ja poista siemenet. Kuutioi paprika. Kuori ja hienonna sipuli ja raasta kurkku karkeaksi raasteeksi.

Siirrä vihannessilppu kulhoon ja sekoita joukkoon loput aineet. Anna salsan makujen tasaantua jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.


Hunajamarinoitu vuohenjuusto

200 g vuohenjuustoa
1 tl timjamia
2 rkl omenasiideriviinietikkaa
3/4 dl hunajaa

Notkista hunaja etikalla, mausta timjamilla. Sekoita kaikki ja anna maustua yön yli.


Bataattilaatikko

1 kg bataattia
2 dl kasvirasvasekoitetta (rasvaa 15 %) (mulla kuohukermaa)
1 dl korppujauhoja
1/2 dl siirappia
1 kpl munaa
2 rkl rypsiöljyä (mulla voita)
1 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl inkivääriä

Pinnalle
2 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

Kuori ja lohko bataatit. Keitä tai höyrytä palat kypsiksi.

Valuta vesi pois ja survo bataatit. Lisää loput aineet ja vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pintaan korppujauhoja ja painele kuvioita lusikalla. Vuole vuokaan vielä voinokareita.

Kypsennä laatikkoa 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.


Hunajamarinoitu vuohenjuusto

200 g vuohenjuustoa
1 tl timjamia
2 rkl omenasiideriviinietikkaa
3/4 dl hunajaa

Notkista hunaja etikalla, mausta timjamilla. Sekoita kaikki ja anna maustua yön yli.


Kuori ja lohko bataatit. Keitä tai höyrytä palat kypsiksi.

Valuta vesi pois ja survo bataatit. Lisää loput aineet ja vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pintaan korppujauhoja ja painele kuvioita lusikalla. Vuole vuokaan vielä voinokareita.

Kypsennä laatikkoa 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

Kuori ja lohko bataatit. Keitä tai höyrytä palat kypsiksi.

Valuta vesi pois ja survo bataatit. Lisää loput aineet ja vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Kumoa seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pintaan korppujauhoja ja painele kuvioita lusikalla. Vuole vuokaan vielä voinokareita.

Kypsennä laatikkoa 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.







Kikhernemureke


Kikhernemureke

3 dl
kikherneitä
150 g sipulia
1 rkl rypsiöljyä
2 dl kaurahiutaleita
1 dl kasvirasvasekoitetta (rasvaa 15 %)
1 dl rypsiöljyä
4 kpl munaa (luomu)
2 rkl punaista currytahnaa
2 1/2 tl suolaa
2 tl anista (mulla meiramia)
2 tl basilikaa
1/2 tl mustapippuria
150 g palsternakkaa (raastettuna)
2 dl auringonkukansiemeniä

Vuokaan
2 rkl voita
1 dl seesaminsiemeniä

Liota kikherneitä vedessä yön yli. Valuta vesi pois ja keitä herneitä raikkaassa vedessä noin tunnin ajan.

Paista sipulit pannulla öljyssä.

Mittaa kypsät, valutetut kikherneet, paistetut sipulit, kaurahiutaleet, kerma, öljy, munat ja mausteet kulhoon tai monitoimikoneen sekoitusastiaan. Aja seos sauvasekoittimella tai monitoimikoneella tasaiseksi.

Lisää lopuksi palsternakkaraaste ja auringonkukansiemenet. Jatka soseuttamista hetki, jotta osa siemenistä rikkoutuu, mutta murekkeeseen jää vielä purtavuutta.

Vuoraa pitkänomainen leipävuoka leivinpaperilla: voitele vuoka ensin kevyesti, jotta paperi tarttuu vuokaan. Voitele myös leivinpaperi ja ”jauhota” vuoka seesaminsiemenillä. Kaada mureketaikina vuokaan ja tasoita. Paista vuokaa 175-asteisessa uunissa tunnin ajan.

Anna vuoan jäähtyä hetki ja kumoa se sitten tarjolle. Koristele mureke esimerkiksi herneenversoilla.