torstai 4. joulukuuta 2008

Jämäruokaa ja joululeivontaa

Pari viime päivää olen elänyt lähinnä jämien voimalla, eilen söin lopun porkkanalaatikkokeiton höystettynä hunajaisilla lanttukuutioilla ja "sotkusta" jääneillä pavuilla. Sosekeitto saa lämmityksessä uuden elämän, kun sitä vähän tuunailee erilaisilla jääkaapin antimilla. Tänään (tai siis oikeastaan eilen) ei oikein ruoka maittanut, mutta tein kuitenkin peruna-sieniruukuista jääneistä sienistä voileivät.

Sienivoileivät

2 siivua paahtoleipää
n. 1 dl sieniä (miel. tatteja)
1 pieni sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
tilkka oliiviöljyä
loraus soijakermaa
suolaa, mustapippuria, (pakaste)persiljaa

Kuullota sienet ja sipuli öljyssä. Lisää sitten valkosipuli ja soijakermaa sen verran, että seoksesta tulee hieman tahnamainen. Mausta ja nauti paahdetuilla leipäviipaleilla.


Taas vaihteeksi pidettiin leivontapäivää. Ensin paistoin lopun piparitaikinan pois.
Sitten oli vuorossa kauden ekat tordet. Tehtiin rahkavoitaikinasta ja oikein hyviä tuli. Vähän paksumpia levyjä olisi saanut kaulia, nämä eivät olleet niin kovin muhkeita torttuja. Luumuhillo on omatekoista kuivatuista luumuista, kannattaa kokeilla joskus tehdä se itse, jos vain viitsii.


Rahkavoitaikina

250 g voita
250 g rahkaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Nypi rasva ja kuivat aineet, sekoita rahka nopeasti joukkoon ja anna levätä yön yli kylmässä. Kauli taikinasta kaksi levyä ja taita molemmat kolmeen osaan. Anna jälleen levätä kylmässä ja leivo sitten tortut.
Suosimme nykyään tätä "natsi-mallia" (tunnetaan myös nimellä hyrrä), koska siinä ei jää palavia teräviä kulmia. Äiti oli tylsä ja halusi kaikista samanlaisia, joten eihän siinä muu auttanut kuin totella rouva ylipäällikköä. *jupinaa*


Jämätaikinoista sain tosin aikaiseksi tällaisen rusettitortun. :D



Lopuksi uuniin työnnettiin paistumaan kaksi kakkua. Kuvassa etualalla minun tekemä hedelmäkakku(Kotivinkin Jouluherkut-lehdestä hieman muunneltuna) ja takana äitin jogurttikakku(kaupasta napatusta lippulappusesta).


Hedelmäkakku (1 iso tai 2 pientä)

250 g voita
250 g täysruokosokeria
4 munaa
3½ dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
½ tl muskottipähkinää
150 g vihreitä ja punaisia kirsikoita
100 g sukaattia
n. 200 g kuivattuja viikunoita ja aprikooseja
1/4 dl konjakkia

Sekoita hienonnetut hedelmät konjakkiin. Jätä maustumaan. Vatkaa rasva ja sokeri hyvin vaahdoksi, lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet vaahtoon, samoin hedelmät. Kaada taikina korppujauhotettuun vuokaan(/vuokiin). Paista 175 asteessa vähän reilu tunti.

Jogurttikakku

200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl (vanilja)jogurttia
5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl kanelia, 1 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
kuivattuja hedelmiä (aprikoosi, omena, luumu)

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksittäin voimakkaasti vatkaten. Lisää jogurtti ja kuivat aineet sekä hienonnetut hedelmät, joihin sekoitettu vähän jauhoa. Kaada taikina korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti.

P.S. Se taateli-kookoskakku oli oikein pidetty, kun tai-tai sitä kyseli.
P.P.S Laitan vielä huvikseni kuvan(vähän sumean sellaisen) viime vuotisesta piparkakkutalosta. Päätin kerranki oikein repasta ja tehä kunnon värihirviön. Aluksi se näytti aika kamalalta, mutta loppujen lopuksi se olikin aika kiva. (:




P.P.P.S Tämä oli taas niitä öitä, kun uni ei tule... (postauksen kellonaika)

P.P.P.P.S Tuossa näkyy kyllä väärä aika! Oikeasti siinä pitäs olla suurinpiirtein 3.50 tai jotain...

Ei kommentteja: