sunnuntai 28. joulukuuta 2008

Massiivinen joulupläjäys, osa 3


Jouluaaton aamupäivänä syötiin sitten sitä syntistä riisipuuroa kera luumu-rusinasopan. Eiköhän se kuitenkin kerran vuodessa sallita.

Ostin myös, voi hyvänen aika sentään, tuorekurkkua, tomaattia ja salaattia joulun kunniaksi! Onkin tässä marraskuun alusta saakka yritetty kehitellä leivän päälle kaikenlaista porkkanaraasteesta lähtien.

Leipävalikoimassa kotikylän leipureiden rieskaa ja omasta uunista perunalimppua, porkkanaleipää, reikäleipää ja joululimppua. Lohta oli tietysti täytynyt graavata (merisuola, huhmaroitu valkopippuri ja tillin oksat). Näillä eväillä jaksoikin hyvin häärätä vielä aaton askareet loppuun.

Varsinaisesta joulupöydästä löytyi seuraavaa...


-graavilohi



-keitetyt puikulaperunat

-Waldorfin salaatti

-punakaalisalaatti

-sienisalaatti

-rosolli

-rosollin kastike

-luomukinkku

-kinkun kastike

-konjakkisinappi

-porkkanalaatikko

-lanttulaatikko

-imelletty perunalaatikko

-kiehautetut herneet


Waldorfin salaatti

jääsalaattia

juuriselleriä

omenaa

ananasmurskaa

viinirypäleitä

muutama rouhittu saksanpähkinä

Kastike

1 osa kevytmajoneesia, 1 osa kermaviiliä

hunaja-omenaviinietikkaa

sokeria, suolaa, mustapippuria

Raasta omena ja selleri, sekoita ananasmurskaan. Revi salaatti ja sekoita siihen kevyesti raasteseosta. Aseta tarjoiluvatiin, nosta päälle keko sekoitettua kastiketta ja koristele viinirypäleillä ja pähkinöillä.

Punakaalisalaatti

raastettua/hienoksi suikaloitua punakaalta

raastettua omenaa

viinirypäleitä (laitoin 8 osaan)

tilkka öljyä ja hunaja-omenaviinietikkaa


Sienisalaatti

rouskuja ja tatteja (pakaste)

punasipuli

(pakaste)tilliä

½-1 dl kuohukermaa

½-1 dl turkkilaista jogurttia

etikkaa, sokeria, suolaa, mustapippuria

Purista sienistä nesteet hyvin pois. Sekoita niihin hyvin hienonnettu sipuli, tilli, vatkattu kerma, jogurtti ja mausteet. Anna maustua kylmässä ennen tarjoilua.

Rosollista löytyy meillä punajuurta, porkkanaa, perunaa, sipulia, maustekurkkua ja omenaa. Äiti tahtoo uskollisesti kastikkeeksi punajuuriliemellä, etikalla, suolalla ja sokerilla maustettua kermavaahtoa.

Porkkanalaatikkoon käytettiin tänä vuonna spelttihelmiä ja jatkoksi vähän ohraryynejä. Mausteina muskotti, valkopippuri ja siirappi sekä tietysti suola. Mukaan myös vähän kuohukermaa, pinnalle korppujauhoja ja pari voinokaretta.


Lanttulaatikkoon mausteiksi muskottia, inkivääriä, valkopippuria, siirappia ja suolaa, myös vähän kermaa ja korppujauhot pintaan.

Perunalaatikko maustettiin muskotilla, pikkupikku siirappilisällä ja suolalla.
Jouluaattona läjäsin vähän kaikkea sekasin lautaselle ja hyväähän se oli niinkin, mutta joulupäivänä otin tavoitteeksi maistella paremmin yksittäisiä ruokia. Siispä kokosin ensin alkupalalautasen...
...ja sitten vasta ns. pääruoan.

Nyt alkais sitten olla joulu paketissa. Paketista tulikin mieleeni, että, voi kikkarankakkarat sentään, sain digitaalisen keittiövaa'an lahjaksi! Enkä edes sanallisesti toivonut sitä, mielessäni vain olen joskus ajatellut ja rakas isini, pukin hyvä apulainen, oli minulle sellaisen hankkinut! Ah onnea. Muutenkin joululahjasaldo oli tosi hyvä; yllättävän runsas, muttei oikeastaan mitään krääsää. Näin sen kuuluu mennäkin. Nyt vain uutta vuotta kohti.

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA KAIKILLE!

Ei kommentteja: