maanantai 15. joulukuuta 2008

Punajuuriruokia ja leipomuksia

Nämä punajuuriruoat on aika kamalan näkösiä, mutta tosi hyviä. Punajuuri on niiiiin herkkua!


Punajuurihöystö (2 annosta)

1 punajuuri raastettuna

1 pieni sipuli

2 valkosipulinkynttä

öljyä

½ dl soijarouhetta

3/4 dl vettä + ripaus suolaa

n. 1 rkl vehnäjauhoja

1-2 dl vettä

n. 1 tl kapriksia

mustapippuria, suolaa, (pakaste)persiljaa

Kuullottele sipulit ja punajuuri öljyssä, lisää sitten suolavedessä(kannattaa laittaa muitakin mausteita, itse en ehtinyt) turvotettu soijarouhe ja vehnäjauhot. Kaada vettä haluamasi verran ja anna kiehua kokoon noin 10 min. Mausta lopuksi.




Jouluinen punajuurikiusaus

2 punajuurta

2 perunaa

1 omena

1 sipuli

½ tl suolaa

1/4 tl maustepippuria

1/4 tl neilikkaa

½ tl inkivääriä

ripaus valkopippuria (maustemitat arvioita)

pala (n. 50 g) sinihomejuustoa

n. 3 dl kaura-/soijakermaa, purkit vesitilkalla huuhdeltuina

ruiskorppujauhoja

Raasta punajuuri, peruna ja omena, hienonna sipuli. Sekoita kasviksiin mausteet ja hienonnettu sinihomejuusto. Kaada vuokaan kasvisseoksen päälle kermat ja ripota pinnalle korppujauhoja. Paistoin leivinuunissa, ehkä 180-200 asteessa, n. 1½ tuntia.



Äiti teki taikinan ja yhessä leivottiin valkeita pipareita, jotka on isin suurta herkkua.

Isoäidin valkeat piparkakut

200 g voita
200 g sokeria
2 munaa
400 g vehnäjauhoja
½ tl soodaa

Vataa voi ja puolet sokerista vaahdoksi, samoin munat ja loppu sokeri. Yhdistä vaahdot ja sekoita niihin kuivat aineet. Anna levät kylmässä pari tuntia. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia piparkakkuja ja paista 200 asteessa.

Kakut tein bilsan opettajalle, joka tuli puurojuhlassa kyselemään, että mistähän niitä hyviä hedelmäkakkuja taas saisi. Auliisti lupauduin tekemään pari, vaikka tänä vuonna ei ollutkaan rahankeräystä käynnissä, kuten viime vuonna Ranskan reissua varten.


Mummin hedelmäkakku (Isoäidin keittiössä -kirjasta)


250 g voita
2½ dl sokeria
5 munaa
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
250 g kuivattuja hedelmiä
2 rkl konjakkia

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, vatkaa mukaan munat yksi kerrallaan. Sekoita joukkoon kuivat aineet ja silputut hedelmät(joihin sekoitettu vähän jauhoja), mausta konjakilla. Kaada taikina leivitettyyn vuokaan ja paista noin tunti 175 asteessa, laske lämpö lopuksi 160 asteeseen.
Laitoin hedelminä punaisia ja vihreitä kirsikoita, luumuja, aprikooseja, rusinoita, sukaatteja ja mantelirouhetta. Marinoin hedelmiä konjakissa noin tunnin ennen taikinan tekoa.

Tämä leipä oli kyllä enemmänkin kakkua, ja olen niiiin katkera, etten tajunnut tuon siirappimäärän kera taateleiden aiheuttavan moista kakkuefektiä. Jos tykkää makeasta leivästä, niin suosittelen, mutta itse kyllä puolittaisin siirappimäärän. (Miksi, miksi en niin tehnyt...) Onneksi tein vain yhden leivän, että kyllä äiti ja isi sen varmaan syö... :D Niille se kyllä maistui.


Pähkinäleipä (Kotilieden suuri juhlakirja)


5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 dl siirappia (itse laittaisin siis nyt viisaampana ½ dl)
1 dl pähkinöitä
1 dl silputtuja taateleita/viikunoita
n. 12 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja (laitoin Sunnuntain täysjyväjauhoja)
1 dl öljyä

Liuota hiiva lämpimään nesteeseen, lisää suola, siirappi, taatelit ja (pienityt) pähkinät. Alusta mukaan jauhot, lisää loppuvaiheessa öljy. Kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi leipää leipävuokiin, kohota vielä 20 min ja paista sitten 175 asteessa noin 45 min.

Ei kommentteja: