perjantai 5. joulukuuta 2008

Quinoaa ja tomaattista papusalsakastiketta

Menetin tänään quinoa-neitsyyteni. Ei nyt mitenkään sykähdyttävä kokemus, mutta kyllä se noin lisäkkeenä oli hyvää. Monissa blogeissa on viime aikoina käytetty termiä 'superruoka', joten voisin ehkä ristiä tämän omaksi superruoakseni(tai yhdeksi niistä).
"Quinoa (Chenopodium quinoa) on noin 5000 vuotta vanha viljelykasvi, Inka-intiaanien kulttuuriperintöä Andien alueelta Etelä-Amerikasta. Inkat kutsuivat quinoaa "Ihmiskunnan Äidiksi", koska sitä syötiin päivittäin ja se antoi heille voimia ja vitaalisuutta.Quinoalla onkin korkea ravitsemuksellinen arvo. Viljoihin verrattuna se sisältää enemmän valkuaista, rasvaa, mineraaleja ja vitamiineja. Valkuaisen biologinen arvo vastaa maidon valkuaista sisältäen kaikki olennaiset aminohapot. Quinoa yhdistää viljan ja maitotuotteiden hyvät ominaisuudet sisältämättä gluteenia tai laktoosia. Siemenet ovat helposti sulavia ja vatsalle keveää ruokaa. Quinoan maku on pähkinäinen." Lähde: itubiodyn.fi
Ansaitsee siis ehdottomasti superruoan tittelin. Lisäkkeeksi tekemäni salsakastike taas sisältää...
-tomaattia
("Paras hyöty lykopeenistä saadaan, kun tomaatteja lisätään keittoihin, grillataan, lohkotaan kastikkeisiin ja lisätään uuniruokiin. Lykopeeni imeytyy kypsennetyistä, öljytilkan sisältävistä ruoista paremmin kuin tuoreista vihanneksista. Lykopeeni säilyy hyvin myös keitettäessä ja soseutettaessa tomaatit. Lykopeeniä on jopa ketsupissa.Lykopeenin lisäksi tomaatit sisältävät muitakin hyvää tekeviä aineita: esimerkiksi A-vitamiinin esiastetta karoteenia sekä C- ja E-vitamiineja. Tomaateissa on niukasti natriumia ja paljon kaliumia, minkä takia ne sopivat hyvin tasoittamaan korkeaa verenpainetta." Lähde: Kotimaiset Kasvikset)
-papuja
("Palkokasveihin kuuluvat pavut, linssit ja herneet ovat ravitsemuksellisesti täysipainoista ruokaa. Niissä on vähän rasvaa, mutta runsaasti kuituja ja proteiinia. Lisäksi ne sisältävät rautaa, kalsiumia, kaliumia, B-vitamiineja, sinkkiä ja magnesiumia." Lähde: risenta.fi)
-sipulia
("Sipulin terveydelle edulliset vaikutukset ovat niin moninaisia, että sitä voi lähestulkoon pitää funktionaalisena elintarvikkeena. Sipuli on luonnon antibiootti, jota voi käyttää talvella flunssan hoitoon. Sillä on puhdistavia ja elimistöä stimuloivia ominaisuuksia. Sipuli sopii myös ripulin, reumatismin, suolistoloisien ja sappikivien hoitoon. Sipulin voimakas tuoksu johtuu sen sisältämistä rikkiyhdisteistä. Sen lisäksi sipuli sisältää C- ja B6-vitamiinia, folasiinia ja lukuisia hivenaineita." Lähde: kookas.fi)
Jäin tässä miettimään, että mahtaakohan pakastemaissi olla gmo-vapaata? En ole kertaakaan aikaisemmin päätynyt kyseisen ajatuksen pariin, mutta nyt alkoi suorastaan huolestuttaa. Onko kellään tietoa asiasta?



Quinoaa ja tomaattista papusalsakastiketta (2-3 annosta)

1 dl quinoaa

2 dl vettä

ripaus suolaa

1 iso sipuli

2 valkosipulinkynttä

loraus oliiviöljyä

½ prk tomaattimurskaa
n. 1½ rkl tomaattipyreetä

tilkka vettä

oreganoa, basilikaa

½ pss paprikasalsaa

1½-2 dl keitettyjä papuja (sekoitus valkopapu, kidneypapu, borlottipapu)

suolaa, mustapippuria, cayannepippuria

Keitä quinoaa hiljalleen noin 15 min, kunnes vesi on imeytynyt. Mausta ripauksella suolaa.
Kuullota sipulisilppu öljyssä, lisää tomaattimurska ja -pyree, vesi ja yrttimausteet. Anna porista 10-15 min. Lisää sitten salsa ja pavut, lämmitä hetki ja mausta lopuksi.

Näiden keittämieni papujen parasta ennen -päiväys oli muuten vuonna 2003. Se ei ehkä ole niin terveellistä. Tai tuskinpa nuo kovin pahasti miksikään menevät. (Terveisiä vaan Pilville... :D)

1 kommentti:

Villikissa kirjoitti...

Tuota tomaattista papusalsakastiketta pitää kokeilla.Tomaattisalsaa löytyy sopivasti pakastimesta.