sunnuntai 7. joulukuuta 2008

Itsenäisyyspäivän herkuttelua


Tein Linnan juhlien katselua varten cocktailkutsuhenkiset tarjoilut. Näitä oli mukava napsia samalla, kun arvosteltiin pukuja. Suosikeikini nousivat poro-leipäjuustot, silli-perunapalat ja suolaiset torttuset sekä tietenkin glögi.

Paprika-pähkinätortut (Maku)

Täyte

1 paprika paloiteltuna

125 g pekaanipähkinöitä

4 valkosipulinkynttä

1½ rkl omenaviinietikkaa

1 rkl korppujauhoja
1 rkl paprikajauhetta

2 tl sokeria

1 tl suolaa

½ tl cayannepippuria

1 pieni muna

Lisäksi

6 torttutaikinalevyä

Voiteluun

munaa

Soseuta täytteen aineet ja sekoita sitten joukkoon muna. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti. Täytä tortut täytteellä, voitele munalla ja paista 225 asteessa noin 15 min.


Pinaatti-fetatortut (Maku)

Täyte

150 g pakastepinaattia

200 g fetajuustoa

½ dl ranskankermaa

1 rkl korppujauhoja

1 tl oreganoa

½ tl timjamia

1/4 tl mustapippuria

1 pieni muna

Lisäksi

6 torttutaikinalevyä

Voiteluun

munaa

Purista sulaneesta pinaatista liika neste pois siivilässä. Murenna feta ja sekoita täytteen aineet keskenään. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti. Täytä tortut täytteellä, voitele munalla ja paista 225 asteessa noin 15 min.


Leipäset (Kotilieden joulunaika)


ruisvuokaleipää


kylmäsavuporoa


persiljaa


vaaleaa vuokaleipää(paahtoleipää)


kylmäsavulohta


tilliä


tuorejuustoa


Leikkaa halutessasi muoteilla leivistä ja porosta esim. sydämiä ja tähtiä. Voitele leipäset tuorejuustolla ja laita päälle täytteet.


Leipäjuustoa ja savuporoa (Kotilieden joulunaika)

Leikkaa leipäjuustosta muotilla paloja, samoin porosta. Päällystä leipäjuustopalat tuorejuustolla ja porolla.


Silli-perunapalat (Kotilieden joulunaika)

keitettyjä perunoita

Täyte

½-1 dl ranskankermaa

2 keitettyä munaa

1 sipuli

½-1 dl hienonnettua maustesilliä

mustapippuria, tilliä

Hienonna muna ja sipuli, sekoita täytteen aineet. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Kuori perunat ja leikkaa parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nosta päälle kasa täytettä. Koristele tillillä (ja silliviipaleilla).


Täytetyt herkkusienet

herkkusieniä

siitakesieniä

sipuli

oliiviöljyä

suolaa, valkopippuria, tilliä

Kuullota siitakesienisilppu, herkkusienten poistetut kannat ja sipuli oliiviöljyssä. Mausta. Täytä herkkusienten lakit seoksella.


Punainen glögi

½ l vettä

1 kanelitanko

2 tähtianis

n. 1 tl kokonaisia neilikoita

n. ½ tl inkivääriä (tai pala kokonaista)

1 dl mustaherukkamehutiivistettä

1 dl omena-puolukkamehutiivistettä

ripaus intiaanisokeria

Laita kattilaan vesi ja mausteet(paitsi sokeri) ja kuumenna kiehuvaksi. Laita sitten levy nollaan ja jätä kattila levylle ½-1 tunniksi. Lisää mehutiivisteet ja kiehauta. Lisää sokeri ja siivilöi tarjolle rusinoiden ja manteleiden kera.


Juustotarjotin

kuivattuja viikunoita ja taateleita sekä Aura-juustoa

omenaa ja Koskenlaskijaa


Vanilja-aprikoositortut (Myllyn Paras)

6 torttutaikinalevyä

Täyte
1 dl aprikoosimarmeladia

1 dl vaniljatuorejuustoa

1 dl mantelirouhetta

Voiteluun

munaa

Sekoita täytteen aineet ja käytä sitä torttujen täytteenä. Voitele tortut munalla ja paista 225 asteessa noin 15 min.


Wieniläiset suupalat (Kotilieden joulunaika)

200 g voita

1 dl sokeria

1 muna

150 g Wienernougat Crushia

2½ dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen. Lisää sitten wienernougat rouhe ja sekoitetut kuivat aineet. Pursota taikinasta kukkasia leivinpaperille tai nostele pieniä kekoja. Paista 200 asteessa noin 10 min. Voit halutessasi koristella tai täyttää ne sulatetulla suklaalla.










Meillä oli tänään ruokavieraita (äitin sisko ja veli) ja mie siis heiluin kauhan varressa. Aattelin kuitenkin postata ne sapuskat huomenna, kun en enää jaksa naputella eikä sillon ole varmaan muutakaan postattavaa. On meinaan jämäruokia pariksi päiväksi... :D

1 kommentti:

Villikissa kirjoitti...

Olipas teillä päin mahtavat herkut itsenäisyyspäivän kunniaksi.Varmaankin paremmat kuin linnassa=D