keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Linssi-lammasmakkarakeitto

Viileisiin syystuuliin lämmittävää keittoa. Halusin ensin laittaa linssin kaveriksi chorizoa, mutta päädyin sitten Helsingin makkaratehtaan lammas-merquez-makkaraan. Se maistuikin oikein hyvältä linssien, mausteiden ja vihanneten kanssa, parmesaani-yrttiseoksella höystettynä.



Linssi-makkarakeitto

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 perunaa
2 porkkanaa
1 sellerin varsi
1 vihreä paprika
2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl juustokuminaa 
3/4 tl savupaprikaa
1/4-1/2 tl chilijauhetta
1 1/2 dl punaisia linssejä
8-10 dl vettä
1 kasvisliemikuutio 
1/2 tl suolaa
250 g mausteista (lammas)makkaraa
mustapippuria myllystä

1 dl parmesaaniraastetta
1-2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
1-2 tl hienonnettua basilikaa

Kuori kasvikset, hienonna ja kuutioi pieniksi. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää mausteet, kasvikset ja linssit. Kuulottele hetki ja lisää kasvisliemi. Anna porista miedolla lämmöllä 20-25 min tai kunnes kasvikset ja linssit ovat kypsiä. Kuutioi sillä välin makkara ja ruskista palat pannulla. Lisää ne lopuksi keittoon. Raasta parmesaani ja sekoita siihen hienonnetut yrtit. Tarjoa keiton kanssa.


Kaveriksi leivoin helppoja ja pikaisia sämpylöitä, joista pesto teki ihanan pehmoisia. Huolimatta siitä, että käytin kylmää vettä nesteenä, ei kohoamiseen kulunut kuin tunteroinen. Lopputulos on mielestäni kylmää nestettä ja pienempää hiivamäärää käyttäen poikkeuksetta parempi. (Tässä hiivaa käytin suht. reilusti.)


Pestosämpylät

5 dl kylmää vettä 
25 g hiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 dl pestoa
2 dl kaurahiutaleita 
1 dl auringonkukansiemeniä
2 dl ruisjauhoja
sämpyläjauhoja

Liuota hiiva veteen, lisää myös hunaja, pesto, suola, kaurahiutaleet, auringonkukansiemenet ja ruisjauho. Alusta sitten hiljalleen mukaan sämpyläjauhoja niin, että saat pehmeän, mutta ei kovin tarttuvan taikinan. Anna kohota noin tunti. Leivo sämpylöiksi, kohota 15 min ja paista kypsäksi 225 asteessa.


Ei kommentteja: