sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Varioitu gotlanninlimppu

Lantliv Mat&Vin -lehden joulunumerosta bongattu leipä, joka osoittautuikin erittäin mainioksi leipomukseksi. Vähensin siirappia alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna ja rågsiktin korvasin käyttämällä ruis- ja vehnäjauhoja heiman mielivaltaisessa suhteessa.
Tiedossa paljon kohottelua, mutta vaiva palkitaan!



Vähänniinku gotlanninlimppu

Juuri:
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl anista
2 tl fenkolia
300 g ruisjauhoja
600 g kiehuvaa vettä

Jauha morttelissa anis ja fenkoli. Sekoita mausteet ja jauhot kiehuvan kuuman veden kanssa. Anna seisoa yön yli.

Taikina:
juuri
25 g hiivaa
300 g maustamatonta lehmä- tai soijajogurttia
800 g rågsiktia tai ruis- ja vehnäjauhoja (esim. 500 g ruisjauhoja ja 300 g vehnä-/hiivaleipäjauhoja)
3/4 dl tummaa siirappia
23 g suolaa

Liuota hiiva pieneen määrään vettä ja sekoita juureen. Vaivaa sitten muut ainekset sekaan. Kohota kaksinkertaiseksi, noin 3-4 tuntia. Painele sen jälkeen taikina "matalaksi" jauhotetulla kädellä ja nosta reunat keskelle hieman venyttäen. Anna taas kohoto, noin tunnin verran.
Leivo jauhotetulla pöydällä kahdeksi limpuksi. Voit käyttää reilusti jauhoja, mutta varo vaivaamasta jauhoja taikinan sekaan; taikinan pintaan ne sen sijaan saavat tarttua. Kohota limppuja noin tunnin verran.
Lämmitä uuni 250 asteeseen ja anna limppujen paistua aluksi siinä lämmössä 10 min, jonka jälkeen laske 200 asteeseen ja jatka paistoa 40-50 min.

Kannattaa antaa limppujen jäähtyä. Lämpimänä ovat melko tahmeaa leikattavaa.

Ei kommentteja: